Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemana nečekaně opouští vlivný poradce. Dlouhému vadí nový guvernér ČNB?

Autor: ČTK - 
23. května 2022
19:30

Ekonom Vladimír Dlouhý odchází z týmu poradců prezidenta Miloše Zemana. Prezident Hospodářské komory ČR to potvrdil webu Respekt.cz. Důvody svého konce v poradním týmu neuvedl. Podle serveru nebyl Dlouhý spokojen s rozhodnutím hlavy státu jmenovat novým guvernérem České národní banky Aleše Michla.

Dlouhý svůj odchod z týmu prezidentových poradců bez dalších podrobností potvrdil. „Ano, bez dalšího komentáře,“ řekl Respektu. Podle serveru Dlouhý rozhodnutí údajně oznámil hlavě státu o víkendu, kdy se ještě po Zemanově boku účastnil jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Dlouhý byl v 90. letech jednou z nejznámějších tváří polistopadové ekonomické transformace. V letech 1992 až 1997 byl ministrem průmyslu a obchodu, poté se z politiky stáhl a odešel do soukromého sektoru. Přednášel na vysoké škole a v letech 2006 až 2008 byl členem takzvané Pačesovy komise, která zpracovávala dlouhodobou energetickou koncepci ČR. V lednu 2008 se stal členem Národní ekonomické rady vlády ČR (NERV) a v srpnu 2010 i její obnovené podoby, počátkem roku 2013 se neúspěšně ucházel o nominaci v prvních přímých volbách prezidenta samostatné ČR. Od roku 2014 je prezidentem Hospodářské komory ČR.

Počátkem letošního roku uvedla Česká televize, že podle jejích informací je Dlouhý Zemanovým kandidátem na guvernéra centrální banky po Jiřím Rusnokovi, kterému v červnu končí druhý mandát a znovu kandidovat nemůže. Předminulý týden prezident novým guvernérem ČNB jmenoval člena bankovní rady Michla.

Video  Špatné zprávy pro Česko. Inflační šok není u konce, varuje ekonom. Zdraží potraviny i služby.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sarina ( 24. května 2022 07:39 )

...a za každého režimu je ten předešlý režim zločinný, tak to je a bude!

sarina ( 24. května 2022 07:11 )

Za totality bylo takových soudruhů spousta a někteří studovali dokonce v Rusku! Pokud chtěli nějakou vyšší funkci museli být v KSČ jinak se to nedalo. Takže v KSČ byli i tací kterým se JEN PODAŘILO PŘEVLÉCT KABÁT a už se o tom jen NEMLUVÍ, protože to není potřeba a nikdo o to nestojí! Jen jsou v oku ti kteří nebyli až tak rychlí, nebo se nekamarádili s Havlem a nestačili zlikvidovat lejstra STB!!! Takových převlečených kabátů odložených senátorů v důchodu sedí v senátu ještě dost i ve sněmovně těch starších o kterých se nemluví protože to není žádoucí!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa