Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lídři koalice zasedli nad důchodovou reformu. Jurečka chce změny u valorizace i pojištění

Aktualizováno -
21. března 2023
21:45
Autor: ČTK, for, lig - 
21. března 2023
18:01

Lídři vládní koalice, kteří v pondělí odpoledne začali jednat na úřadu vlády o důchodové reformě, probírali téměř pět hodin parametrické úpravy jako například dobu pojištění. Novinářům téma jednání řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Debatovat se mělo například o době pojištění nebo o těžkých profesích, jak dodal ministr. Předseda poslaneckého klubu TOP09 Jan Jakob po jednání uvedl, že na řadě opatření je shoda, ale něco je potřeba doladit. 

„Otázka budoucích valorizací by měla fungovat tak, aby to bylo lépe svázáno třeba i s růstem reálných mezd a inflačním košem,“ dodal před jednáním předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš. Ministerstvo práce by dnes podle něj mělo předkládat kvalifikované návrhy.

Jurečka chce, aby mechanismus zvyšování penzí byl vyvážený vůči ostatním částem společnosti a aby byl víc přijatelný pro státní rozpočet a hlavně udržitelný do budoucna. Změna valorizací se podle něj dohodla na koaliční úrovni již v minulém týdnu. Připomněl, že v příštích dnech a týdnech bude jednat s opozicí a sociálními partnery a bude čekat, jaké budou jejich případné podněty. „Takže následně poté bych zveřejnil ten návrh, který potom odešleme do meziresortního připomínkového řízení,“ uvedl.

Jurečka trvá na shodě s opozicí

Jurečka zdůraznil, že chce také hledat shodu s opozicí a se sociálními partnery. Například ve středu se má setkat se zástupci opozičního klubu SPD. „My máme nějakou představu, ale ta představa není neměnná. Budu čekat na to, jakým způsobem bude případně opozice reagovat. Já budu rád, když u tohoto tématu, úpravy valorizace, úpravy podmínek pro předčasné důchody, abychom měli maximálně možnou shodu. Je to důležité nikoli pro tuto vládu, ale je to důležité pro budoucnost této země,“ řekl.

„My se určitě dohodnout musíme,“ řekl novinářům předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Musíme se shodnout na úpravě valorizace tak, aby lépe respektovala potřeby seniorů, ale zároveň, aby byla dlouhodobě udržitelná. Určitě se musíme bavit také o systému předčasných důchodů tak, aby se nevyplácelo jako doposud jít do důchodu dřív,“ dodal.

Po jednání konstatoval, že se „výrazně posunuli“ a že na řadě opatření k budoucí důchodové reformě je shoda. „Některé věci je však potřeba ještě doladit,“ dodal. Podle Jakoba není vyloučeno, že se koalice bude k parametrům důchodové reformy scházet i nadále. Bude však jednat o úsporných konsolidačních opatřeních. Jakob předpokládá, že začátkem dubna Jurečka zveřejní důchodovou reformu jako celek. „Předpokládám, že z kraje dubna je reálný termín,“ podotkl. Obdobně se vyjádřil i Kupka. 

Přehledně: Mimořádná červnová valorizace důchodů podle navrhovaných a podle běžných zákonných pravidel Přehledně: Mimořádná červnová valorizace důchodů podle navrhovaných a podle běžných zákonných pravidel | Infografika ČTK

Politici by podle něj měli také debatovat o třetím penzijním pilíři, aby se lidem vyplácelo více si šetřit na důchod. Podle Jakoba je nezbytné vrátit se k valorizací důchodů tak, jak byla před rokem 2018. U inflace pak pokládá za vhodné zohlednit spotřebitelský koš důchodců. Je podle něj potřeba, aby reforma prošla parlamentem nejpozději na podzim, aby mohla vstoupit v účinnost k 1. lednu příštího roku.

Poslanec STAN Lukáš Vlček řekl, že jde na jednání s optimismem, protože si všichni uvědomují tlak na veřejné finance a důchody. „Bavme se o tom, že ten systém, aby byl dlouhodobě stabilní, tak opravdu musí být velmi robustní, nesmí být závislý na jednom jediném parametru. Pak se teprve můžeme bavit o nějaké shodě, která může mít i dlouhodobou politickou platnost,“ dodal.

Opoziční hnutí ANO a SPD tvrdě kritizovala a obstruovala sněmovní projednávání poslední vládní důchodové novely, která zkrátila červnové mimořádné průměrné zvýšení důchodů z předpokládaných 1770 korun na 760 korun. Hnutí ANO chystá návrh na zrušení zákona k Ústavnímu soudu, SPD apeluje na to, aby mohla připojit podpisy svých poslanců. Podle SPD by tak získal návrh větší legitimitu.

Jurečka v pátek řekl, že novelu s trvalou změnou valorizace důchodů a podmínek předčasných penzí vláda projedná za několik týdnů. Úpravy však chce nejdřív prodiskutovat nejen s opozicí, ale také s odboráři a zaměstnavateli, poté je předloží kabinetu.

Kabinet navrhuje kvůli zadlužování růst penzí zpomalit. Jako krok k nutnému ozdravení veřejných financí to doporučují také Národní rozpočtová rada (NRR) a Národní ekonomická rada vlády (NERV). Podle plánů resortu by méně měly růst vyšší důchody, víc naopak ty nízké.

Podle plánu ministerstva práce by se vyšší penze měly navyšovat pomaleji než nižší. Vláda to prosadila zatím jednorázově u červnové mimořádné valorizace, kdy se všechny důchody zvednou o stejnou částku a jen část zvýšení bude podle zásluhovosti. Výhodnější je to právě pro nízké důchody. Nově by tak část přidání mohla být v paušální částce a méně než dosud by se navyšovalo procentně. Peníze by se tak víc přerozdělovaly ve prospěch nižších důchodů.

Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů:  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 22. března 2023 05:10 )

lžou si a věří si

Jirik-ta ( 22. března 2023 05:07 )

Jirik-ta ( 22. března 2023 05:06 )

a nenapraví, protože ty důchody to jsou jen drobné v porovnání s tím co rozházeli

Jirik-ta ( 22. března 2023 05:04 )

amej ( 21. března 2023 22:41 )

Že se ten Jurečka může na sebe podívat do zrcadla. To je otočka o 180 stupňů. Darebák prolhaný👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa