Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pád vlády kvůli důchodům? To se nestane, hlásá Jurečka. U Ústavního soudu uspějeme

Aktualizováno -
10. září 2023
14:23
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. září 2023
13:52

Předčasné důchody, valorizace penze, ústavní stížnosti i váhání prezident Petra Pavla, ale i pád vlády to byla témata, která v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) řešili ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO), bývalý premiér a bývalý ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla (SOCDEM). Jurečka předpokládá, že návrh důchodové reformy předloží začátkem října. Věří, že vláda uspěje u Ústavního soudu v případě již schválených změn.

Nejen ozdravný balíček, ale také důchodová reforma budí velké emoce mezi opozicí. Jisté výhrady ohledně penzí měl i prezident Petr Pavel, konkrétně se týkaly zavedení změn bez přechodného období. Vládě také vytkl, že nevedla intenzivní informační kampaň o plánovaných úpravách, aby se na ně lidé mohli připravit. A zpřísnění předčasného důchodu se nelíbí ani hnutí ANO a zvažuje, že se obrátí se stížností na Ústavní soud.

„Precizujeme to, ale je pravděpodobné, že tak skutečně uděláme,“ komentoval podání již druhé stížnosti kvůli důchodové reformě Havlíček. Jurečka již po několikáté zopakoval, že s argumentací ANO nesouhlasí a místo kritiky opozičních politiků by uvítal jejich návrhy k posílení udržitelnosti důchodového systému do budoucna. „Stížnost je na místě,“ reagoval expremiér Špidla s tím, že přechodná ustanovení se dala udělat „technicky mnohem lépe“. „Pravděpodobnost úspěchu není malá, a pokud uspějí, situace důchodců se zlepší,“ dodal Špidla.

Šanci na úspěch u Ústavního soudu vidí i Havlíček. „Pokud nám dá v obou stížnostech za pravdu, tak si rovnou beru ministerské ponožky, protože předpokládám, že by vláda okamžitě skončila,“ první ústavní stížnost podalo ANO už v květnu a týkala se nižší valorizace, další zřejmě přijde v rámci několika týdnů. „Nedovedu si představit, že by vláda pokračovala, protože to by byl tedy průšvih na kvadrát,“ nechal se slyšet Havlíček s tím, že po rezignaci vlády by pak zřejmě musely nastat předčasné volby.

Jurečka je na druhou stranu přesvědčen, že Ústavní soud bude stát na straně vlády. „Nepředpokládám, že taková situace nastane. Jsme připraveni u Ústavního soudu velmi kvalitně obhájit naše kroky, předpokládáme, že uspějeme. Chápu, že tohle je nějaká mantra kolegů z hnutí ANO, ale prostě předpokládám, že my u Ústavního soudu uspějeme,“ doplnil vicepremiér a zmínil, že provedené kroky u důchodové novely, byť jsou podle jeho slov „velmi promyšlené“, rozhodně nebyly jednoduchů. Opozici osočil, že nepřinesla žádnou odpoveď pro příští generace.

Reforma dávek

Jurečka také řekl, že v prvním čtvrtletí příštího roku předloží do Sněmovny novelu, která má zjednodušit sociální dávky. Platit by měla od 1. ledna 2025. Očekává, že polovina lidí nebude muset chodit na úřady, protože si záležitosti vyřídí na dálku z domova. „Data nám nebudou nosit lidi, my si ta data budeme schopni v 90 procentech stahovat z registrů, kde ta data ten stát už dávno má,“ popsal. O kolik druhů dávek se systém zmenší, nebyl schopen říct. Ujistil však, že například údaje o příjmech si může obstarat od České správy sociálního zabezpečení.

Je podle něj reálné, že systém dávek je možné zpřehlednit o polovinu. „Já jsem vzal ty nejlepší, kteří toto dělali v bankovním sektoru, kteří opravdu znají ty slepé cesty. A tyto nejlepší lidi máme dneska na MPSV,“ dodal.

Video  Jurečka oznámil: Důchody se od ledna 2024 zvednou o 360 Kč měsíčně  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Stanislava Novotná ( 28. listopadu 2023 13:38 )

Vždyt je to všem jasné,dávno je to rozhodnuté.Ústavní soud nic ze stolu neshodí,vláda se o sebe postarala,sami si zvýšili platy,do zákona si přidali ,že mají vyjímku ohledně přidání peněz.At zkusí Jurečka a spol vyžít s mým důchodem,vše zaplatit a vyžít se 4 000kč na měsíc,a ještě šetřit na vyučtovaní energií,vody a tepla.Nevím kde berou,že všichni důchodci mají tak vysoké penze,a to jsem celý život pracovala a je nás takových hodně.Takže pane Jurečka sedněte do traktoru a na valník posadte zbytek vlády a odjedte všichni na pole a tam můžete pracovat a nikomu nebudete škodit.

Jokl ( 22. září 2023 09:27 )

Ústavní soud nic neshodí.Jurečka má pravdu.Pětišmejdi mají vše pod palcem.Všechno je již domluvené.Ústavní soud už dokonale zpracovali.Jurečka by mohl přijít o místo u žlabu. Vzhledem k tomu jak se nám traktorista zákulatil nemůže se vrátit do traktoru,protože je nadměrečný a zde by byl omezený na pohybu.

Jirik-ta ( 12. září 2023 17:02 )

ty koryta a naši vepři

Jirik-ta ( 12. září 2023 17:01 )

Jirik-ta ( 12. září 2023 17:00 )

ovar

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa