Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmatek kolem osekané valorizace důchodů. Senátoři vzali zpět svou ústavní stížnost

Aktualizováno -
9. května 2023
16:42
Autor: ČTK, psp - 
9. května 2023
14:56

Skupina senátorů, která ve čtvrtek zpochybnila u Ústavního soudu vládní novelu o zkrácení červnové valorizace penzí, bere svůj návrh zpět. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Kamila Abbasi. O dalším postupu rozhodne určený soudce zpravodaj, jímž se stal Jiří Zemánek, respektive plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Podobný návrh podalo v pátek také hnutí ANO, soudcem zpravodajem se stal Jan Svatoň. Za senátory jednal Michael Canov (SLK) z klubu Starostů a nezávislých, který na dotaz ČTK stejně jako minulý týden odpověděl, že se ke svému ústavnímu podnětu vyjádří až tento čtvrtek.

Minulý týden nebylo jasné, kteří další senátoři a s jakými argumenty návrh podpořili. „Ve věci Ústavní soud dne 8. 5. 2023 obdržel listinu s názvem Zpětvzetí návrhu,“ uvedla dnes bez dalších podrobností Abbasi.

Poslanci ANO svůj návrh odůvodnili protiústavností právní úpravy, kterou spatřují v nepřípustné retroaktivitě a způsobu projednávání novely ve stavu legislativní nouze ve Sněmovně. Obě skupiny žádaly přednostní projednání svých podání, soud další postup zatím nespecifikoval. Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že ANO chce, aby předseda ÚS Pavel Rychetský nebyl součástí rozhodování o návrhu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že vláda zákon obhájí. Odmítá tvrzení, že snížení mimořádné valorizace bylo retroaktivní a nabouralo očekávání zvýšení důchodů.

Průměrná měsíční penze podle novely vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun, jak by tomu bylo podle běžných zákonných pravidel. Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice naopak mluví o ožebračování nebo okrádání důchodců, kteří jen letos přijdou v průměru zhruba o 7000 korun.

Video  Fiala pro Blesk: Důchodovou reformu prostě udělat musíme! A ne strkat hlavu do písku  - David Polák, Karel Kopáč
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 9. května 2023 20:24 )

Ano, přesně napsáno. A uvedeni ti "nejlepší".
Jen u němcové drobná chyba:­..pat­ří..Myr­ka a ne hladová, ale zděšená.

nespokojeny ( 9. května 2023 20:21 )

roxin ( 9. května 2023 20:18 )

hejhej

hejhej ( 9. května 2023 20:11 )

bedna:
Pávek je magor, sám neví, co vypouští z huby. Neumí číst ani "někým" napsaný text. Splést si zákon se záchodem, to nedokáže ani dítě z 1.tř. základní školy. Pavek je napomádový, sebestředný kašpar.

Uivatel_5114505 ( 9. května 2023 19:43 )

Komedianti-diletanti trapni, stejné jako celý senát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa