Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Za Pavlem na Hrad zamíří Netanjahu. Premiér Izraele se setká i s Fialou či Pekarovou

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
6. října 2023
17:31

Prezident Petr Pavel přijme v pondělí odpoledne izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, jehož vláda bude předtím jednat v Praze s kabinetem Petra Fialy (ODS). S Netanjahuem se v pondělí setkají také senátoři či předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Šéf izraelské vlády se setká také se zástupci opozice. Naposled se česko-izraelské mezivládní konzultace konaly v roce 2016 v Jeruzalémě za vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Kabinety obou zemí budou podle dřívějšího vyjádření úřadu vlády jednat o aktuálních tématech. Česko-izraelské mezivládní konzultace podle Strakovy akademie tradičně zahrnují politickou, ekonomickou, bezpečnostní a vojenskou spolupráci, ale i téma vědy, výzkumu, inovací, zdravotnictví či kybernetické bezpečnosti. Jednání premiéři zhodnotí na tiskové konferenci ve 13:45.

Následně Netanjahu zamíří na Pražský hrad za prezidentem Pavlem. Od 16:00 by pak izraelský premiér měl být v Senátu, kde jej přijmou předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) společně s místopředsedy Jiřím Drahošem (za STAN), Jitkou Seitlovou (KDU-ČSL), Jiřím Oberfalzerem (ODS) a Tomášem Czerninem (TOP 09) a se šéfem zahraničního výboru Pavlem Fischerem (nezávislý). Poté se Netanjahu setká s předsedkyní  Sněmovny Pekarovou Adamovou.

Netanjahu čelí ve své zemi kritice kontroverzní justiční reformy a tomu, že v jeho vládě zasedají i zástupci ultranacionalistických stran. Ti podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy do Prahy nedorazí. Palestinské, židovské a další občanské iniciativy pořádají v neděli v Praze demonstraci proti společnému jednání vlád.

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Jakub Záhora považuje zasedání za vysoce problematické kvůli tomu, že současná izraelská vláda podle něho otevřeně útočí na mechanismy právního státu a demokratického zřízení v Izraeli, což vedlo k bezprecedentním protestům izraelské veřejnosti.

Pro ČTK Záhora dále uvedl, že kroky kabinetu dále významně upevňují okupaci palestinských území a porušování lidských práv tamního obyvatelstva, a v jeho řadách jsou zastoupeni hlavní představitelé extrémně pravicových, rasistických a homofobních stran.

Proti plánu rozsáhlé justiční reformy se v Izraeli konají masové protesty už od začátku roku. Změny prosazované nábožensko-nacionalistickou koalicí podle kritiků ohrožují demokracii, protože dají velké pravomoci vládě na úkor nejvyššího soudu a posílí též vliv vlády na jmenování soudců civilních soudů. Reformu kritizují široké vrstvy izraelské společnosti, včetně rezervistů v armádě.

Část z nich se kvůli tomu rozhodla pozastavit službu; podle izraelských médií jich jsou stovky až tisíce, včetně zhruba dvou set pilotů. Armáda ale konkrétní počty nezveřejnila. V září se legálností reformy začal zabývat izraelský nejvyšší soud.

Mezivládní konzultace organizuje česká vláda také s polskými a slovenskými partnery. Naposled na osmé česko-polské mezivládní konzultace zamířili do Katovic český premiér a devět ministrů jeho kabinetu letos v červenci.

Video  Pavel na Moravě: Focení s dětmi v obci Hrušky zasažené tornádem  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

fesak2 ( 24. října 2023 15:04 )

Netanjahu by už měl zamířit za katr a ne vandrovat po Evropě. Podle mne má velký podíl na současných nepokojích v celé Evropě kvůli barbarskému vpádu hamásníků do Izraele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa