Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nobelovka za mír pro vězněnou Íránku Mohammadíovou: Inspirace všem ženám, míní Pekarová

Aktualizováno -
6. října 2023
15:55
Autor: ČTK, simao - 
6. října 2023
11:07

Letošní Nobelovu cenu za mír získala vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová, která bojuje proti útlaku žen v Íránu a za dodržování lidských práv a svobodu pro všechny. Oznámil to dnes norský Nobelův výbor. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je Mohammadíová inspirací nejen všem ženám vzdorujícím útlaku, ale i svobodomyslným lidem po celém světě. Udělení Nobelovky Mohammadíové kvitují i další čeští politici.

„Letošní Nobelova cena je také vyznamenáním statisíců lidí, kteří v předešlém roce demonstrovali proti íránskému teokratickému režimu, jenž diskriminuje a utiskuje ženy,“ uvedl Nobelův výbor.

Íránské ženy vyšly před rokem do ulic protestovat proti úmrtí mladé Kurdky Mahsy Amíníové. Ta zemřela ve vazbě, když ji zadržela mravnostní policie kvůli tomu, že měla údajně příliš volně nasazený hidžáb - šátek, který ženy v Íránu musí od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti.

Na Nobelovu cenu za mír bylo letos nominováno 351 kandidátů: 259 jednotlivců a 92 organizací. Jedná se o druhý nejvyšší počet v historii. Nejvíce, 376, kandidátů bylo navrženo v roce 2016. Loni ocenění získal běloruský disident Ales Bjaljacki, ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody.

Cena za mír je předposlední Nobelovou cenou, která byla letos ohlášena. Postupně byli tento týden oznámeni laureáti ocenění za lékařství, fyziku, chemii a literaturu. V pondělí se veřejnost dozví jméno nositele letošní ceny za ekonomii.

Slavnostní předání cen je plánované na 10. prosince, tedy na výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. S cenou se letos pojí odměna ve výši 11 milionů švédských korun (23 milionů Kč).

Vystrčil: Naše úcta patří všem statečným íránským ženám

„Oceněná íránská obránkyně lidských práv Narges Mohammadíová je ztělesněním vůle po svobodnějším životě, kterému ona sama obětovala vše včetně svobody vlastní,“ napsala dnes ČTK Pekarová Adamová. Doplnila, že Mohammadíová je inspirací nejen všem ženám vzdorujícím útlaku, ale svobodomyslným lidem po celém světě. „Nobelova cena míru je v dobrých rukou,“ doplnila.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zdůraznil, že Mohammadíová byla jako bojovnice za dodržování lidských práv v Íránu za svůj odpor proti útlaku tamějších žen opakovaně souzená a bitá.

„A teď je znovu ve vězení. Nesmíme na ni - a další, kteří si zvůli totalitních režimů nenechávají líbit - zapomínat,“ napsal Vystrčil ČTK. I proto je podle něj tak důležité, že její boj Nobelův výbor ocenil. „Naše úcta a podpora patří všem statečným íránským ženám i mužům, kteří hájí lidská práva i často za velmi krutou cenu,“ dodal.

Fischer: Hraje se tam o život

Šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) ČTK napsal, že rozhodnutí Nobelova výboru vysoce oceňuje. „Letos se strefil. Zápas za práva žen v Íránu pokračuje a hraje se v něm doslova o život. Narges Mohammadíová by mohla vyprávět - ve vězení strávila deset let a je opět za mřížemi,“ uvedl.

Totalitní režim se podle Fischera nejvíc bojí toho, když se o jeho zločinech mluví. „Nejraději by jeho představitelé byli, kdyby se na statečné bojovníky a bojovnice za svobodu zapomnělo. A tady leží naše odpovědnost - připomínat jména těch, kdo riskují všechno, aby vraceli důstojnost člověku a zůstali stát odhodlaně v zápase o lidské svobody,“ doplnil.

Zvůle íránské mravnostní policie

Mohammadíová je hrdinka, kterou íránský režim třináctkrát zatkl a odsoudil celkem k 31 letům vězení, doplnil šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). „Nesmírně obdivuji odvahu íránských žen bojujících po celém světě za lidská práva. Nobelova cena míru je v dobrých rukou a přál bych si, aby dodala sílu všem ženám, které vzdorují útlaku,“ sdělil Ženíšek ČTK.

Člen sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO) ČTK napsal, že udělení ceny Mohammadíové podporuje bez výhrad. „Symbolizuje to podporu boje všech Íránek za ženská práva. Z duše se mi příčí zvůle íránské mravnostní 'policie', která může bít ženy přímo na ulici za zcela absurdní přestupky,“ uvedl Bžoch.

Teokratický režim v Teheránu zneužívá náboženství pro útlak vlastního obyvatelstva velmi dlouho, dodal Bžoch. „Jsem přesvědčen, že boj íránských žen a dívek za svá práva bude vítězný a v konečném důsledku nastartuje přerod celé společnosti a posune tuto zemi do 21. století,“ míní.

Video  Češka o vraždě Mahsy (†22) a životě žen v Íránu: Brutální postup proti dívkám a tvrdé tresty  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 6. října 2023 18:18 )

Dávat Nobelovu cenu odsouzené kriminálnici je opravdu bahno demokracie.

Brett ( 6. října 2023 16:09 )

On jí nezískal Babiš ???? To nechápu ... Chce přece mír,není voják ale diplomat a má telefon na pana Macrona ..

Zobrazit celou diskusi