Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Armáda v Barmě rozpustila stranu vězněné držitelky Nobelovy ceny míru. Z voleb bude fraška?

Aktualizováno -
28. března 2023
17:13
Autor: ČTK - 
28. března 2023
17:07

Barmská vojenská vláda dnes rozpustila bývalou vládní Národní ligu pro demokracii (NLD), kterou vede vězněná držitelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. NLD je mezi čtyřicítkou politických stran, které nesplnily termín a podmínky registrace do voleb, jejichž vypsání vojenská junta slíbila, ale které podle kritiků nebudou mít žádnou důvěryhodnost.

Agentura Reuters už před tímto oznámením informovala, že NLD není podle barmských sdělovacích prostředků na seznamu stran, které státní volební komise zaregistrovala k volbám. NLD uvedla, že se nebude účastnit toho, co označuje za nelegitimní volby.

Zpravodajský server The Guardian před dnešním oznámením volební komise napsal, že NLD hrozí rozpuštění, protože strana se odmítla podřídit novému přísnému registračnímu zákonu, který zavedla barmská junta. Ta se v zemi chopila moci při vojenském převratu v únoru 2021, kdy svrhla vládu NLD a Do Aun Schan Su Ťij.

Barma je svědkem rostoucího počtu střetů mezi armádou a povstaleckými skupinami, z nichž mnohé bojují za práva etnických menšin. Letos v únoru vojenská vláda v neklidných částech země vyhlásila stanné právo. Jde o 37 lokalit, kde armáda svádí intenzivní boje s povstalci, kteří se hlásí k etnickým menšinám nebo prodemokratickým silám.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi