Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejhranější norský dramatik od Ibsena získal Nobelovku za literaturu. Jeho díla jsou i v češtině

Autor: ČTK - 
5. října 2023
14:21

Nobelovu cenu za literaturu letos získal norský dramatik, básník a spisovatel Jon Fosse. Oznámil to dnes šéf Švédské akademie Mats Malm. Akademici ocenili autorův inovativní přístup k tvorbě, která podle nich "dokáže formulovat nevyslovitelné".

Čtyřiašedesátiletý Fosse píše menšinovým jazykem nynorsk a po Henriku Ibsenovi je nejhranějším norským dramatikem na evropských jevištích. To Nobelův výbor zdůraznil i ve zdůvodnění svého rozhodnutí a připomněl, že Fosse je činný také jako autor dětských knih a překladatel.

Ohromen a vylekán

„Jsem ohromený, ale i trochu vylekaný. Vnímám to jako ocenění pro literaturu, které jde především o literaturu samou a o nic jiného,“ uvedl Fosse v prohlášení pro média, které zveřejnil jeho nakladatel. Malm upřesnil, že zprávu o zisku Nobelovy ceny Fosse dostal ve chvíli, kdy řídil auto po venkovské silnici, a slíbil prý, že si dá na cestě domů pozor.

Autor dvou desítek divadelních her a mnoha básnických sbírek, esejů a románů se věnuje literární tvorbě celý svůj dospělý život. Jeho knihy a dramata byly přeloženy do více než 40 světových jazyků včetně češtiny. Na Nobelovu cenu dosáhl jako čtvrtý Nor v historii po Björnstjerneovi Björnsonovi, Knutu Hamsunovi a Sigrid Undsetové.

„Fosse spojuje svoje zakořenění v jazyce a svůj norský původ s uměleckými postupy po nástupu modernismu,“ uvedl člen Nobelova výboru Anders Olsson. Fosse píše jazykem nynorsk, neboli novou norštinou, která je vedle bokmaalu jednou ze dvou oficiálních psaných variant norštiny. Jeho základ tvoří norská nářečí a používá ho necelých 15 procent Norů, kteří žijí převážně na jihu a jihozápadě země.

Z Fosseho díla Olsson vyzdvihl jako opus magnum román Nové jméno: Septalogie VI-VII, který se loni dostal rovněž mezi finalisty na zisk Mezinárodní Bookerovy ceny. V Česku vyšla například Fosseho baladická volná trilogie Mámení, Sny Olavovy a Na sklonku dne, která pojednává o mladých milencích Aslem a Alidě a byla v minulosti oceněna prestižní Cenou Severské rady. Přeložen byl také dvojromán inspirovaný osudem norského malíře Larse Herterviga s názvem Melancholie I, II či lyrická novela o životě rybáře Olaie Ráno a večer. Fosseho divadelní hry se pravidelně inscenují v českých divadlech. V roce 2021 Fosse obdržel čestný doktorát na Janáčkově akademii múzických umění (JAMU) v Brně.

Nobelova cena s sebou nese i finanční odměnu 11 milionů švédských korun (23 milionů Kč). Slavnostní předání bude v prosinci ve Stockholmu. Loni ocenění za literaturu připadlo francouzské spisovatelce Annie Ernauxové.

Týden udělování Nobelových cen začal v pondělí a dosud jsou kromě literatury známi laureáti v oborech lékařství, fyzika a chemie. V pátek se svět dozví jméno nebo jména držitelů cen za mír a příští týden za ekonomii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi