Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Experti o slovenských volbách: Strach z Fica? Česko se (zatím) bát nemusí

Autor: rof, man - 
4. října 2023
05:00

Volby na Slovensku by neměly změnit vzájemné poměry s Českem. Problém ale může nastat ve vztahu k Ukrajině, kterou expremiér Robert Fico (59, SMER) nadále vojensky podporovat nechce. Premiérské křeslo přitom vítěz voleb stále jisté nemá. Jeho osud je totiž v rukou Petera Pellegriniho (47, HLAS).

Vztahy Česka se Slovenskem jsou dlouhodobě na dobré úrovni. A podle politologa Josefa Mlejnka to tak zůstane i po Ficově vítězství a jeho případném usednutí do premiérského křesla. „Myslím si, že nějaký přímý, zásadní dopad to mít nebude,“ řekl. To potvrzuje i další expert Lukáš Jelínek, podle kterého by se vztahy obou zemí nijak výrazně měnit neměly. Mlejnek ale upozorňuje, že proměnit by se mohly vztahy uvnitř Visegrádské čtyřky. „Ovlivní to vztahy třeba směrem k Ukrajině nebo k některým zahraničněpolitickým otázkám,“ uvedl.

Může si vybírat

Nová vláda na Slovensku ještě není »upečená«, ale prezidentka Zuzana Čaputová (50) sestavením kabinetu pověřila Fica. Zásadní roli při vytváření vlády zřejmě sehraje Pellegriniho HLAS, který skončil na třetím místě. Bez jeho podpory totiž žádná koalice nevznikne. Spekuluje se o tom, že by SMER mohl za Pellegriniho »ano« podpořit šéfa HLAS v příští volbě slovenského prezidenta. „Fico může být poměrně dost štědrý směrem k Pellegrinimu, protože si uvědomuje jeho cenu,“ řekl Jelínek. Naopak PS (Progresívné Slovensko) by mu mohlo přenechat ve vládě post premiéra i přesto, že by mělo víc členů Národní rady. Jak Jelínek, tak Mlejnek ale jako pravděpodobnější variantu vidí spolupráci SMER a HLAS.

Spíš východ

Slovenské volby se dostaly také do hledáčku místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové (59, ANO). Ta prohlásila, že klání provázely v masivní míře dezinformace. „Viděli jsme jednak vysokou míru zaplavení slovenského informačního prostoru ze strany krajní pravice, ale zároveň i z prokremelských zdrojů,“ prohlásila. Jelínek ale upozorňuje, že politici, kteří jsou označováni jako proruští, by se v zemi vyskytovali nezávisle na propagandě ze strany Moskvy. „Slovensko je v tomto specifická země, která se obrací v řadě ohledů spíš na východ než na západ,“ sdělil.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

trintin ( 4. října 2023 10:23 )

Spíš východ?? Za prezidenta si u nás voliči vybrali komunistického lampasáka, proč by se tedy měli bát Fica a východu mi uniká?

Donna ( 4. října 2023 09:51 )

My se nebojíme, my doufáme.. a zdravíme Robího a držíme palce, aby nebyl Pellegrini prodejná dě.ka

nadčasový MP ( 4. října 2023 09:22 )

Na ten největší strach jste zapomněla. Strach z Ruska.

nadčasový MP ( 4. října 2023 09:13 )

Je! Jak přišel, tak za par týdnů odejde a bude lobbovat pro dalsi aktuální téma.

nadčasový MP ( 4. října 2023 09:09 )

Prý rozhodne Pelle. On se bude teprve rozhodovat? Snad se měl vyjádřit a rozhodnout již před volbami nebo to neudelal? Podobne politiky, korouhvicky, bychom měli ignorovat. Vybirejme si lidi zásadové, s jednoznačným názorem nebo nikoho!

Zobrazit celou diskusi