Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Otázky a odpovědi k slovenským volbám: Poměry v Evropě se změní

  • Autor: Maxmilián Nový,Rostislav Fridrich,lig - 
    3. 10. 2023
    05:00

    Tvrdá vyjednávání o budoucí vládě začala. Prezidentka Zuzana Čaputová (50) včera pověřila expremiéra Roberta Fica (59, Smer-SD) sestavením nové vlády. Pokud uspěje, jak vidí odborníci další směřování Slovenska? A změní se nějak vztahy s Českem?

  • 1.Jaká bude role Pellegriniho?

    Kdo nakonec usedne ve vládě, není vůbec jasné. Koalici chce sestavit jak vítězný Smer, tak druhé Progresívne Slovensko (PS). K tomu ale budou potřebovat stranu HLAS, kterou vede expremiér Peter Pellegrini (47). „Ten má dvě podmínky. Stabilní vládu a proevropskou orientaci,“ řekla v pořadu Epicentrum Blesku slovenská expremiérka Iveta Radičová (66). Přesto by si podle ní víc mohl rozumět se stranou Smer, ve které už v minulosti působil. A to navzdory tomu, že Fico v kampani silně kritizoval EU. Aby proto přilákal Pellegriniho, spekuluje se, že by mu mohl nabídnout podporu v příštích prezidentských volbách. To PS by mu naopak rovnou mohlo nabídnout křeslo premiéra. „Nemáme žádné červené čáry. Uděláme maximum, aby vznikla vláda bez Smeru,“ řekla serveru Aktuálně čtyřka kandidátky PS Tamara Stohlová (34).

    Slovenské volby: Předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (1.10.2023) Slovenské volby: Předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (1.10.2023) | ČTK / Šálek Václav

  • 2.Vztah mezi prezidentkou Čaputovou a Ficem?

    Prezidentka Čaputová včera pověřila Fica jako vítěze voleb sestavením vlády. A to i poté, co ji během kampaně označil za americkou agentku či vlastizrádkyni. Čaputová nakonec letos podala na expremiéra žalobu za jeho výrok, že prý ovlivňovala jednu z trestních kauz. „Neměla jinou možnost než se bránit soudní cestou. Útoky na ni překročily červenou čáru,“ říká v pořadu Epicentrum Blesku Radičová, podle které ale všechno zvládla s noblesou. „Byť nás politika rozděluje, jako lidé se musíme respektovat,“ řekla sama Čaputová včera. „Chápu, že volební výsledky jsou pro mnoho lidí i zdrojem obav. Proto bude jedním z nejdůležitějších úkolů nové vlády co nejvíce ztlumit společenské rozpory,“ dodala.

    Robert Fico coby vítěz voleb u prezidentky Zuzany Čaputové (2.10.2023) Robert Fico coby vítěz voleb u prezidentky Zuzany Čaputové (2.10.2023) | ČTK / Šálek Václav

  • 3.Otočí se Slovensko zády k Ukrajině?

    „Slovenská zahraniční politika se asi přiblíží tomu, co provozuje Viktor Orbán v Maďarsku,“ sdělil politolog Josef Mlejnek. To znamená, že se změní i slovenská politika k Ukrajině. Tu Česko podporuje, Maďarsko se ale napadené zemi často snaží blokovat další pomoc na evropské úrovni. „Neměníme nic na tom, že jsme připraveni Ukrajině pomáhat humanitárně, při obnově samotného státu,“ ubezpečoval spojence o víkendu Fico. Ten ale nadále odmítá vojenskou podporu. Server Politico už navíc citoval některé evropské diplomaty, kteří vyjadřují obavy, že dosáhnout kompromisu bude po volbách těžší.

    Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 4.Změní Ficovo zvolení spolupráci s Českem?

    „Jeho případná vláda nebude mít přímý dopad směrem k Česku,“ řekl Blesku politolog Mlejnek. „Česko určitě neztratilo spojence z hlediska česko–slovenských vztahů,“ souhlasí Radičová. Spolupráce ale bude probíhat spíš na pragmatické úrovni. „Jak znám Roberta Fica, tak on v té rovině najde společnou řeč s premiérem Fialou.“ Český předseda vlády by ale podle ní mohl mít zhoršenou pozici v rámci Visegrádské čtyřky, protože Slovensko, Maďarsko a Polsko mohou začít vyvíjet na Česko tlak.

  • 5.Zapomenutá smrt Kuciaka? Nebo...?

    Ficův pád před pěti lety započala vražda novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho partnerky Martiny Kušnírové (†27). Veřejnost tehdy byla zhnusena korupcí, kterou tragédie odhalila. „Lidé zapomněli. Rychle zapomněli,“ řekl k výsledku voleb Jozef Kuciak, otec zavražděného. „Myslel jsem, že lidé už toto nedovolí. Návrat Fica,“ sdělil a vyjádřil obavu, aby se s ním nevrátil i tehdejší policejní prezident Tibor Gašpar (61, Smer). „To by se spousta věcí zametla pod koberec jako dříve.“ Politolog Lukáš Jelínek ale tvrdí, že vítězství expremiéra stojí na dvou věcech. „V minulých volbách ty vraždy byly čerstvé a společností rezonovaly. Po několika letech však lidé hlasují podle své životní úrovně. A z toho hlediska dokázal voliče uspokojit víc Fico než kdokoliv jiný,“ uvedl Jelínek pro Blesk.

    Ján Kuciak a jeho partnerka Ján Kuciak a jeho partnerka | TV Markíza

nadčasový MP ( 3. října 2023 18:00 )

Češi vědí jen to, co jim mainstream naservíruje a po ničem nepátrají. Papkají s chutí.

w.mojko ( 3. října 2023 16:35 )

Čo chcel autor povedať smrťou Kuciaka versus Fico? Fico si zorganizoval pár dní pred vraždou Kuciaka protestné akcie s tým, že keď objavia telá, bude celoštátny sofistikovaný protest, vedený ľuďmi, ktorí vystúpia proti nemu. Dal zavraždiť mladých ľudí, aby mohol odstúpiť z premoerskeho stolca a aby padla vláda Smeru??? A poveril liberálneho amerického špióna Nicholsona, aby zviedol vyšetrovanie na taliansku mafiu, aby bol čas zahladiť stopy??? Tak to naozaj môže iba totálny blb. Ale ľudská hlúposť nepozná hranice

Anifa ( 3. října 2023 13:41 )

nadčasový MP ( 3. října 2023 13:20 )

Včas nebo vůbec mu nedošlo, že se stal bílým koněm Nicholsona a že s ním bude jako s bílým koněm naloženo.

nadčasový MP ( 3. října 2023 13:11 )

Od pátrání jsou investigativci, ale ti to zveřejní aź po změně režimu nebo nikdy. Podle toho, co přijde dřív.

Zobrazit celou diskusi