Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Čaputová: Nová vláda musí tlumit společenské rozpory. Fica pověřila jejím sestavením

Aktualizováno -
2. října 2023
17:34
Autor: ČTK, lig, DVL - 
2. října 2023
11:04

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová  zhodnotila v poměrně stručném projevu výsledek slovenských voleb. Jedním z hlavních úkolů příští slovenské vlády bude co nejvíce tlumit společenské rozpory, řekla v pondělí. Sešla se i s předsedou strany Směr-SD Robertem Ficem a předala mu pověření k sestavení nové vlády. Čaputová, která má s Ficem dlouhodobě napjaté vztahy, už v neděli oznámila, že vítěze sobotních parlamentních voleb sestavením kabinetu pověří.

Schůzka Čaputové a Fica byla naplánovaná na 15:00 SELČ. Nakonec trvala pouhých 15 minut. Ficův Směr-SD zvítězil ve volbách se ziskem téměř 23 procent hlasů. Poté se setkala s lídrem hnutí Progresivní Slovensko Michalem Šimečkou, tato strana skončila druhá.

„Hledáme, zda existuje prostor a vůle vytvořit alternativní většinu k té, kterou sestavuje Robert Fico. Určitě má větší výhodu a lepší karty v rukou vítěz voleb,“ řekl Šimečka, který se hodlá vzdát funkce místopředsedy Evropského parlamentu a dále působit ve slovenské politice.

Čaputová dnes nejprve poděkovala všem, kteří se zúčastnili voleb. Následně se vyjádřila k jejich výsledkům.

„Byly to volby demokratické a zákonné a jsem ráda, že tuto skutečnost dnes nikdo nezpochybňuje navzdory hlasům, které se objevovaly před volbami. Navíc parlamentní volby měly poměrně vysokou účast a jejich výsledky o to více zrcadlí názory, hodnoty a postoje společnosti,“ řekla prezidentka a dodala, že následující dny se bude především vyjednávat.

Čaputová o obavách i respektování se

„Chápu, že volební výsledky jsou pro mnoho lidí i zdrojem obav. Proto bude jedním z nejdůležitějších úkolů nové vlády co nejvíce ztlumit společenské rozpory. Společenský smír a soudržnost daleko přesahují horizont jakýchkoli voleb,“ uvedl Čaputová.

Prezidentka avizovala, že kromě schůzky s Ficem bude jednat také s lídry dalších politických stran. „Byť nás politika rozděluje, jako lidé se musíme respektovat. Výsledek voleb nezmění naše hodnotové nastavení. Budování a ochrana demokracie je hodnota převyšující naši rozmanitost,“ vzkázala obyvatelům země Čaputová, která je zastánkyní liberální demokracie a na rozdíl od Fica také podporovatelkou vojenské pomoci Ukrajině, jež se brání ruské agresi.

Rozpory s Ficem

O víkendu Čaputová v prohlášení uvedla, že vítěz voleb má největší odpovědnost za příští vývoj. Čaputová dodrží tradici, podle které první pokus o vytvoření kabinetu po volbách dostává od hlavy státu strana s nejvyšším počtem získaných hlasů. Samotné pověření nemá oporu v ústavě, v zemi jde o spíše tradici.

Podle ústavy hlava státu jmenuje nového premiéra a na jeho návrh pak členy nového kabinetu. Slovenská prezidentka má s Ficem dlouhodobě napjaté vztahy. Po jeho dřívějších slovních výpadech, že hlava slovenského státu je americkou agentkou, Čaputová letos v září podala na Fica žalobu na ochranu osobnosti.

Bez Pellegriniho žádná vláda...

Slovenská média už po ohlášení výsledků voleb, ve kterých vyhrála strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) bývalého trojnásobného ministerského předsedy Roberta Fica před liberálním hnutím Progresivní Slovensko místopředsedy Evropského parlamentu Michala Šimečky, napsala, že o podobě nové vládní koalice rozhodne právě Hlas-SD.

Strana expremiéra Petera Pelellegriniho, po sobotních parlamentních volbách na Slovensku třetí nejsilnější, jejíž postoj bude klíčový pro složení nové vlády, čelí podle listu Sme riziku rozkladu bez ohledu na to, se kterou ze dvou nejsilnějších parlamentních stran se rozhodne vytvořit nový kabinet.

„Zdá se, že Peter Pellegrini za celou svou politickou kariéru ještě nikdy neměl tak silnou mocenskou pozici, jakou jeho straně přisoudily předčasné volby. Ve skutečnosti se nyní rozhoduje o tom, zda se mu strana nerozbije už krátce po volbách,“ napsal dnes Sme o Pellegrinim, který v minulosti léta působil ve Směru-SD a po odchodu z Ficovy strany v roce 2020 založil Hlas-SD.

Deník uvedl, že v případě vlády se Směrem-SD Pellegrini riskuje, že mu Fico přebere voliče podobně, jako to dokázal v případě dvou menších stran za své první vlády a v případě nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) pak opět během dosud posledního vládnutí Směru-SD do roku 2020. SNS se nyní opět dostala do sněmovny.

„Povolební spolupráce s Progresivním Slovenskem ovšem může Hlas rozbít už v prvních dnech po volbách, protože významná část vedoucích straníků – bývalých členů Směru – preferuje vládu s Ficovou stranou,“ napsal list.

Za nejpravděpodobnější možnost deník označil vznik vládní koalice, která bude složena ze Směru-SD, Hlasu-SD a SNS. Podle něj by vedení Hlasu-SD v budoucí vládě místo SNS raději vidělo Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), jehož předseda Milan Majerský ale řekl, že KDH na základě svého dřívějšího rozhodnutí se Směrem-SD spolupracovat nebude. Změnu pozice by podle něj musela schválit celoslovenská rada hnutí.

Také podle listu Hospodárske noviny čeká Pellegriniho těžká volba a jeho strana doplatí na oba možné scénáře nové koalice. „Ať to už dopadne jakkoliv, je více než zřejmé, že bez Pellegriniho se vláda nesestaví. Uvědomuje si to také on a bude drahou nevěstou,“ uvedl nejčtenější list Nový čas.

Narušené vztahy i u Fica a Pellegriniho?

List Pravda napsal, že koalice Směru-SD, Hlas-SD a SNS by čelila několika úskalím.

„Prvním jsou narušené vztahy Fica a Pellegriniho. Lídr Hlasu v minulosti vyhlásil, že s Ficem v jedné vládě sedět nebude. Po volbách Pellegrini zopakoval, že není dobré, když v jedné vládě sedí dva bývalí premiéři a jedním dechem dodal, že to neznamená, že Směr a Hlas nemohou být v jedné koalici,“ uvedl list. Dodal, že dobré vztahy nemá Pellegrini ani s předsedou SNS Andrejem Dankem.

List Denník uvedl, že jisté je jen to, že bez Hlasu-SD nebude možné vytvořit novou koalici. Připomněl také, že Směr-SD rozložil všechny strany, s nimiž v minulosti vládl.

Video  První slova Fica po vítězství: Budu se ucházet o post premiéra.  - Reuters
Video se připravuje ...

Manowar ( 4. října 2023 05:17 )

Kecáš,Turecko je členem NATO a nakupuje i zbraně z Ruska.

deratizater ( 3. října 2023 03:19 )

Slováci nemají Čaputovou rádi za její lokajství a vojenskou vazalizaci Slovenska k USA.Stejně tak je neoblíbený v Česku Pavel.Podmínky pobytu jaké byly vytvořené američanům kdy jsou nadřazeni naším zákonům jsou ponižující ,okupační a znamenají ztrátu národní suverenity a nezá­vislos­ti.U­zaví­rat v době míru takové smlouvy s mocností která dělá ve světě hodně nestability a způsobila řady rozvratů fungujících států a i následných migračních pohybů je i ztráta prestiže ve světě mírumilovných zemí.

Jan Kocián ( 2. října 2023 22:19 )

U nás v rodině Kociánů mě Kociáni neuznávají a neberou vážně moje názory. Ale v čem se shodujeme a co společně oslavujeme, je vítězství Fica na Slovensku. Nesnášíme totiž demokraty!

RASPUTIN ( 2. října 2023 21:28 )

Pára je fajn

RASPUTIN ( 2. října 2023 20:30 )

Velké vítězství rozumu na lží, nenávistí a malostí probruselských úklonků

Zobrazit celou diskusi