Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Fico chce být počtvrté premiérem: Eso v rukávu ale drží Pellegrini!

Autor: David Polák, lig - 
2. října 2023
05:00

Karty u východních »bratrů« jsou rozdány. Parlamentní volby na Slovensku vyhrál Smer-SD expremiéra Roberta Fica (59). Jenže trumfy dali voliči straně HLAS Petera Pellegriniho (47). On totiž určí, kdo v zemi povládne a kam ji nasměruje.

Do Slovenské národní rady, která má 150 členů (tzn. vládní většina je 76 křesel), bylo zvoleno celkem sedm stran. „Budeme čekat na telefonát od paní prezidentky. Pokud pověření o sestavení vlády nepřijde, tak nevidíme důvod, aby Smer nějaká jednání začínal,“ prohlásil vítěz voleb Robert Fico včera odpoledne s nakřápnutým hlasem. Prý kvůli tomu, že jak se celou noc slavilo a zpívalo z radosti nad vcelku jasnou výhrou nad stranou Progresivní Slovensko Michala Šimečky (39).

Prezidentka Zuzana Čaputová (50) pak o dvě hodiny později oznámila, že vítěze voleb sestavením nového kabinetu pověří už během dneška. Ficovi také pogratulovala.

Třetí se směje

Rozhodující ale i tak bude, s kým bude »výt« ten ze třetího místa – Peter Pellegrini a jeho HLAS. „On je jen něco jako bohatá nevěsta,“ prohlásil na CNN Prima News exprezident  Miloš Zeman (79). Bez HLASu totiž nikdo nemůže Slovensku vládnout.

Pellegrini, který byl premiérem v letech 2018- 2020, se zatím do jednání nežene a čeká, kdo ho osloví. „Pokud se HLAS rozhodne jít do koalice, tak Slovensko půjde kupředu, nikdo u nás nebude dělat žádné experimenty a pokusy. Občané se nemusí bát. Půjdeme tam, když si tyto podmínky vyjednáme,“ řekl Pellegrini ve vysílání TA3.

Fico včera oznámil, že na případné jednání bude potřebovat 14 dní. „..abychom vedli jednání nejdříve o programu. Poté se teprve budeme bavit o personálním složení a rozložení ministerstev,“ dodal Fico.

Tři možné koalice

Varianta 1: Smer + HLAS + SNS (79 ze 150 mandátů)

Nejpravděpodobnější příští vláda v Bratislavě, v níž by Fica a Pellegriniho doplnila Slovenská národní strana dosluhujícího šéfa tamního Parlamentu Andreje Danka (49). Ten už se vyjádřil, že by toto spojení preferoval. Bylo by ale křehké.

Varianta 2: Smer + HLAS + KDH (81 ze 150 mandátů)

Lidovci sice před volbami říkali, že s Ficem by nešli, neříkali to ale nijak důrazně jako jiné strany. Po sečtení výsledků pak šéf křesťanů Milan Majerský (52) prohlásil, že si s vítězem voleb ze slušnosti sedne.

VARIANTA 3: PS + Hlas + SaS + KDH (82 mandátů ze 150 mandátů)

Jediná možná koalice bez Ficova Smeru. Jak moc je toto složení pravděpodobné, se ukáže až v rámci jednání. Sám Pellegrini už prohlásil, že nejvíce mu dává smysl trojkoalice, než vláda čtyř partají.

Politologové: Předvolební rétorika je minulost!

Robert Fico se před volbami dost vyhraňoval proti NATO, Evropské unii či ruské válce na Ukrajině. Opakoval, že ne vše, co je ze Západu, je správné. Podle politologa Josefa Mlejnka je toto minulost. „Po usednutí do premiérského křesla bude muset nasadit pragmatičtější zahraniční politiku i kvůli koaličním partnerům,“ je přesvědčen Mlejnek. Jeho kolega Ladislav Mrklas pak dodává, že Bratislava určitě pod Ficovým vedením nebude vystupovat ze žádných mezinárodních institucí ani nebude narušovat vztahy s Českem. Jestli se bude kamarádit s Ruskem jako Maďarsko, se ale uvidí.

Volební zajímavosti

  • Kandidovalo 25 stran a hnutí, do Sněmovny se jich dostalo jen sedm.
  • K urnám přišlo 68,51 % voličů (3,07 milionu ze 4,3 milionu), nejvíc od roku 2002.
  • Po skončení hlasování podle prvních odhadů tzv. exit pollů mělo zvítězit Progresivní Slovensko, agentura Focus se ovšem s jeho ziskem sekla o nevídaných 6,6 %! 
  • Nejvíce preferenčních hlasů získal Fico – 531 437, následují Pellegrini (337 976), Šimečka (303 423) a Kaliňák (263 045, Smer).
  • Úřednický premiér Ľudovít Ódor (47) volil nadvakrát, poprvé si zapomněl občanku!
  • V jedné z komisí byli vyměněni dva zástupci (člen a předseda) - byli pod vlivem alkoholu.

Video  První slova Fica po vítězství: Budu se ucházet o post premiéra  - Reuters
Video se připravuje ...

vlasok ( 5. října 2023 17:58 )

Môžete aj konkrétne menovať za akými? Bývalé vlády, mali na to 3 a pol roka a možno aj viac, aby niečo dokázali, A čo dokázali vážený mudrc? No veľké NIČ a vražda Kuciaka prospela len im, pretože sa dostali k moci a Fica "odstavili", povedzte si to známe, "komu to prospelo" Tak, dúfam, že aj napíšete, ktoré konkrétne "najodpornejšie zločiny" má na svedomí. Len, aby ste sa nemýlili. A, kto má na svedomí generála Lučanského, Krivošenka,, ktorému nechcela vládnuca verchuška v čase covidu dať ventliláciu, že namajú a pritom ich mali volných 32? Ak sa neviete objektívne pozerať na veci, tak sa láskavo do toho nemiešajte.

vlasok ( 5. října 2023 17:51 )

Prečo sa o to staráte, keď sa vám chce potom "z toho ZVRACET". Fico je 100x lepší, ako to, čo u nás pretláčajú a čo my "nechceme".

vlasok ( 5. října 2023 17:49 )

Už by ste sa mohli aj prestať miešať do ich politiky a starať sa o svoje problémy a isto ich nemáte málo.

Jan Kocián ( 2. října 2023 22:18 )

U nás v rodině Kociánů mě Kociáni neuznávají a neberou vážně moje názory. Ale v čem se shodujeme a co společně oslavujeme, je vítězství Fica na Slovensku. Nesnášíme totiž demokraty!

sekebo ( 2. října 2023 16:50 )

No ještě, že Kreml už nepraktikuje diktát, ti místo toho nasadili přímo "Speciální vojenskou operaci" !!!

Zobrazit celou diskusi