Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slováci rozhodli: Fico vyhrál volby! Šimečka to označil za špatnou zprávu

Aktualizováno -
1. října 2023
11:00
Autor: ČTK, Mii, lig, lm - 
30. září 2023
08:25

Trojnásobný slovenský premiér Robert Fico má po sobotních parlamentních volbách šanci opět sestavovat vládu. Jeho strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která v kampani mimo jiné slibovala konec dodávek zbraní Ukrajině, podle neoficiálních výsledků získala hlasy více než 23 procent voličů. S výrazným odstupem druhé skončilo liberální proevropské hnutí Progresivní Slovensko (PS), které má přes 17 procent.

Třetí je se zhruba 15 procenty strana Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD), jejíž šéf Peter Pellegrini gratuloval Ficovi a mluvil o možné povolební spolupráci. Předseda PS Michal Šimečka naopak označil výsledek voleb za riziko pro zemi.

Do slovenského parlamentu se dostalo celkem sedm stran. Čtvrté místo patří koalici Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče, která má devět procent hlasů. Konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) se dostalo těsně pod sedm procent, liberální Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka mírně nad šest procent. Jako poslední se do sněmovny dostane Slovenská národní strana (SNS), která se udržela nad potřebným pětiprocentním prahem.

Během nezvykle dlouhého nočního sčítání hlasů naopak limit pěti procent nepřekročila populistická Republika a strana Aliance zastupující maďarskou menšinu.

Slovenské volby provázela nebývale velká účast. K urnám přišlo přes 68 procent voličů, což je nejvíce od roku 2002.

Pellegrini pogratuloval Ficovi, Šimečka to vnímá jako špatnou zprávu

Fico zatím výsledky voleb nekomentoval. Pellegrini mu již blahopřál a prohlásil, že by bylo logické, kdyby Směr-SD oslovil jako prvního partnera při sestavování vlády právě Hlas-sociální demokracii, neboť jde o ideově blízké strany.

„Budeme se snažit, aby Hlas měl v jakékoli koalici důstojné postavení,“ řekl novinářům Pellegrini. Jeho strana je s více než 15 procenty hlasů třetí v pořadí za liberálním Progresivním Slovenskem, podle Pellegriniho je však pro Směr-SD přirozenějším partnerem. Hlas podle něho bude chtít v případné koalici prosazovat své „hodnoty a priority“.

Bývalý Ficův spolustraník se před několika lety se svým někdejším stranickým šéfem názorově rozešel a veřejně vylučoval účast na vládě, v níž by byl Fico. „Jsem stále přesvědčený, že dva expremiéři by neměli sedět ve stejné vládě,“ dodal Pellegrini, který se stal předsedou vlády po Ficově odchodu během veřejných protestů po vraždě novináře Jána Kuciaka.

„Myslím, že Slovensko se nedozví výsledek dnes ani zítra, budou to dny jednání. Situace není dramatická, abychom za 48 hodin museli jednání ukončit,“ řekl dnes také Pellegrini. Spolupráci nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Možnou ochotu jednat s vítězem voleb dal najevo i šéf KDH Milan Majerský. Podle slovenských komentátorů by potenciálním koaličním partnerem mohla být pro Fica rovněž SNS. K většině křesel ve 150členné sněmovně potřebuje Směr-SD nejméně dvě další strany.

Šéf Progresivního Slovenska Michal Šimečka uvedl, že vítězství Směru-SD respektuje, vnímá ho ale jako špatnou zprávu a velké riziko pro Slovensko. „Nejbližší dny a jednání politických stran ukážou, jak reálné bude i naplnění toho rizika,“ uvedl Šimečka a prohlásil, že by země měla mít stabilní proevropskou vládu dbalou právního státu a spolupráci s Ficem stejně jako dříve vyloučil.

Premiér zažil trapas, Čaputová čekala

Fico ještě v pátek skočil do rybníka, aby si před volbami „zchladil hlavu“. „Myslel jsem si, že si na závěr kampaně půjdu zaplavat jen pro radost, protože voda je stále dobrá, ale potom, co jsem si včera večer (ve čtvrtek, pozn. red.) přečetl v amerických, ruských a německých tiskových agenturách, potřebuji zchladit hlavu,“ uvedl Fico a skočil do vody, zatímco jej sledovala labuť. Podle něj se světová média snažila výsledek voleb ovlivnit v neprospěch jeho strany.

To Šimečka zvolil notu, ve které chtěl ukázat, že je světovým politikem. Sdílel fotografie s několika světovými státníky. „Přeji si, aby Slovensko bylo demokratickou a svobodnou zemí, kterou naši partneři navždy respektují. Proto mě velmi potěšilo zářijové setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Elysejském paláci,“ napsal ke snímku, na kterém je s Macronem. Také poděkoval svému týmu.

Fico poté ukázal, jak šel volit. Uvedl, že volit přišel k mámě domů. Fico vyrůstal mimo slovenskou metropoli. „Přál bych si, aby Slovensko neřídili amatéři a břídilové bez zkušeností a nezatahovali nás do migračních či vojenských dobrodružství,“ řekl šéf Směr-SD.

Robert Fico (Směr-SD) volil po boku své mámy (30.9.2023) Robert Fico (Směr-SD) volil po boku své mámy (30.9.2023) | reprofoto Facebook

Šimečka, který k volební urně přišel se svou partnerkou a dcerou, při odevzdání lístku řekl, že výsledky voleb na Slovensku budou těsné, rozhodnout může každý hlas. Doufá, že volební účast bude vyšší než při minulých volbách. „Ta kampaň byla ostrá, místy až špinavá. Bylo tam plno dezinformací, hoaxů a útoků,“ řekl.

Odvolil také Pellegrini. Jeho strana může rozhodnout o podobě příští vládní koalice, míní. „Mohou to být volby plných překvapení, které přinesou výsledky, jež se mohou lišit od průzkumů,“ je přesvědčený Pellegrini.

Až na druhý pokus se dnes dostal k volební urně slovenský premiér Ľudovít Ódor. Napoprvé si totiž zapomněl občanský průkaz a musel se pro něj vrátit. Ódor se po hlasování sešel se členy ústřední volební komise a prohlásil, že je férovost a transparentnost voleb zabezpečena. Šéf úřednické vlády odhadl, že by jasno o jeho nástupci mohlo být v průběhu října.

Později odvolila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která přišla se svým partnerem Jurajem Rizmanem. Prezidentka odvolila v Pezinku zhruba s hodinovým zpožděním. To způsobil podle mluvčího Čaputové muž, který odmítal před jejím příchodem odejít s vysvětlením, že se ještě nerozhodl, koho bude volit. „Před příchodem prezidentky bylo tedy nutné prověřit, zda nenaruší průběh voleb,“ sdělil mluvčí Martin Strižinec. Slovenské weby původně informovaly, že zdržení zapříčinil podezřelý batoh u volební místnosti.

Podle Čaputové bude na názorově polarizovaném Slovensku důležité, jak se budoucí vládě podaří společnost sjednotit. „Protože soudržnost a smír přesahují horizont voleb,“ řekla novinářům podle webu Sme.sk. Prezidentka už dříve uvedla, že pověří sestavením vlády vítěze voleb, který bude mít šanci na většinovou podporu.

Moratorium do 22:45

Zhruba 4,3 milionu voličů si mohlo vybrat z více než dvou desítek kandidujících politických stran a jedné koalice. Poslední průzkumy ukázaly, že do sněmovny by se mohlo dostat až devět formací, preference hned několika z nich se ovšem pohybovaly kolem volebního prahu. Samostatně kandidující strany musejí ve volbách dostat alespoň pět procent hlasů, aby získaly křesla ve sněmovně. 

Šimečka předem odmítl povolební spolupráci svého hnutí se Směrem-SD, který například vystupuje proti vojenské pomoci napadené Ukrajině.

Volební místnosti se zavřely ve 22:00, v jedné z volebních místností v Bratislavě pak až v 22:40. Zkolaboval tam totiž člen volební komise. Kvůli tomu se o posununul i konec moratoria, které trvalo do 22:45, k prodloužení přispěla i smrt voliče. Později budou také odhady. 

Voliči si stěžovali na barvu razítka

Slovenská policie dopoledne uvedla, že při otevření volebních místností a v první hodině hlasování nezaznamenala žádné narušení veřejného pořádku. Státní volební komise informovala o klidném průběhu voleb, byť také uvedla, že dostala několik podnětů kvůli možnému porušení volebního moratoria.

Později policisté na jihu Slovensku informovali, že při volbách dostali dva telefonáty od lidí, kteří si stěžovali na barvu razítka na obálkách, do nichž voliči vkládají ve volebních místnostech hlasovací arch. Podle policie lidé uvěřili takzvanému hoaxu, který se šířil na sociální síti. Předseda státní volební komise Ladislav Orosz uvedl, že na barvě razítka na obálce nezáleží.

„Hoaxy reálně ovlivňují životy lidí a zbytečně zaměstnávají činnost policie, která mohla být investována tam, kde je to reálně potřebné,“ napsala policie.

Rekordní zájem za hranicemi

Slovenská média tento týden vyzvala obyvatele, aby se voleb zúčastnili. „Problém slovenského voliče spočívá v tom, že už ho zklamala prakticky celá politická garnitura, a tak stojí před dilematem: komu dát svůj hlas, respektive zda jít vůbec volit,“ napsal list Pravda.

Ze zahraničí hlasoval poštou rekordní počet 58 779 Slováků. Nejvíce hlasovacích obálek - 23 486 - dostalo ministerstvo vnitra z České republiky, kde pracuje či studuje mnoho Slováků.

Vypsání nových voleb schválila slovenská sněmovna poté, co loni v prosinci vyslovila nedůvěru tehdejší vládě premiéra Eduarda Hegera. Hlasování předcházel rozpad čtyřčlenné vládní koalice, po kterém kabinet přišel v parlamentu o většinu. V polovině letošního května pak Hegerovu vládu vystřídal kabinet odborníků v čele s ekonomem Ľudovítem Ódorem, který v předčasných volbách nekandiduje.

Jan Kocián ( 2. října 2023 22:22 )

U nás v rodině Kociánů mě Kociáni neuznávají a neberou vážně moje názory. Ale v čem se shodujeme a co společně oslavujeme, je vítězství Fica na Slovensku. Nesnášíme totiž demokraty!

dynaty ( 1. října 2023 23:01 )

umíš pobavit, ale..... čekala jsem od takového "znalce" trochu víc

dynaty ( 1. října 2023 22:56 )

drahoto - posuzuješ podle sebe

dynaty ( 1. října 2023 22:51 )

pořád lepší kobliha než prázdný donut

dynaty ( 1. října 2023 17:05 )

Klaus byl estébák a dotační podvodník?

Zobrazit celou diskusi