Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Co ukázala veselka slovenských mocných v Česku: Fico se kontroverzními „kamarády“ netají

Autor: David Polák - 
25. července 2023
05:00

Za dva měsíce čekají Slovensko parlamentní volby. Dle průzkumů má šanci vyhrát strana Smer expremiéra Roberta Fica (58). Toho Blesk zachytil v Česku na svatbě lidí napojených na kontroverzního slovenského podnikatele Mariána Kočnera (60), souzeného v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka (†27).

Na veselce právníka Marka Pary (44), jehož prominentním klientem je Kočner řadu let, Blesk zachytil nejen Fica, ale i exministra vnitra Roberta Kaliňáka (52, Smer) či bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara (61). Ti všichni po vraždě Kuciaka rezignovali kvůli tlaku veřejnosti, jelikož novinář poukazoval na vazby mezi kontroverzním podnikatelem a členy slovenské vlády, jíž tehdy šéfoval právě Fico. Kočner je navíc obžalován z objednání vraždy Kuciaka. Soud ho sice dvakrát osvobodil, verdikt ale není pravomocný.

Staří známí

„Nikdo nemůže být v šoku, že se všichni sešli právě na této svatbě. Toto propojení není překvapivé, protože po aféře odposlechů z lovecké chaty (viz box) je jasné, že spolu pravidelně komunikují a komunikovat budou,“ řekla Blesku investigativní novinářka Pavla Holcová (42), která se dlouho věnuje propojení slovenských politiků s tamním podsvětím a jeho kmotry.

Podle Holcové se sami politici kontakty na kontroverzní podnikatele a prominenty netají. „Robert Fico se před několika týdny zastal Kočnera, když byl podruhé osvobozen z objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové, takže to o něčem vypovídá,“ vysvětluje novinářka z webu Investigace. Ta dokonce dodává, že pokud by Ficův Smer opravdu vyhrál zářijové volby do parlamentu, na Slovensko by se mohly vrátit staré pořádky.

Politolog: Voličům je to jedno

Blesk se zeptal politologa Lukáše Jelínka, jestli Ficovy styky s kmotry mohou jeho straně i jemu samotnému uškodit v předčasných parlamentních volbách. Ty se konají na Slovensku už 30. září a Smer je už několik měsíců v průzkumech první. „Nijak mu to neublíží, protože Robert Fico se v současné době pasuje do pozice politika, který je antisystémový a stojí proti současné vládě, a jeho voliči jsou vůči těmto zprávám celkem imunní,“ myslí si Jelínek. Stejného názoru je i Holcová. Politolog ještě dodává, že voličům Smeru je to jedno. „Pro ně jsou rozhodující jiné věci, než že se Robert Fico veřejně a zcela otevřeně stýká s lidmi, od kterých by bylo lepší se držet dál,“ dodal.

Odposlechy z lovecké chaty

V říjnu 2021 zveřejnila slovenská média nahrávky odposlechů a kamerových záznamů schůzek Fica, Kaliňáka, Gašpara, Pary či kontroverzních podnikatelů Miroslava a Norberta Bödörových z myslivecké chaty v Nitranském kraji. Všichni zmínění se na místě bavili, jak ovlivňovat trestní stíhání kauz a diskreditovat vyšetřovatele. Odposlechy pořídila slovenská policie, když chatu napíchla kvůli podezření z pytláctví. Všichni aktéři zachycení v odposleších byli na svatbě advokáta Pary.

pindal ( 26. července 2023 00:48 )

Mojko,tak řekni,co ty si pamatuješ?Nic viď?Děláš akorát chytrého,semiramise má pravdu.

pindal ( 25. července 2023 23:26 )

Mírumilovné stádo stále mlčí,jak jinak?

pindal ( 25. července 2023 23:23 )

Je jich málo,ale jsou to všichni co jsou vidět.

pindal ( 25. července 2023 23:19 )

Fica nemají rádi ti,co si přejí válku,jsem si všiml.Ale že jich je.

JaNat ( 25. července 2023 16:57 )

*Šmnakote znamená šmankote. Ještě abych tady vysvětlovala překlepy. Chytrý si domyslí, ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa