Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Exministr a Ficův muž Kaliňák: Policie ho obvinila z podplácení šéfa finanční správy

Autor: ČTK - 
2. února 2023
10:03

Slovenská policie obvinila bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka a podnikatele Jozefa Brhela z podplácení někdejšího šéfa finanční správy Františka Imreczeho. Informovala o tom dnes slovenská média. Policie psala o korupční kauze na sociální síti, celá jména obviněných neuvedla.

Podle portálu Aktuality.sk se obvinění týká podezření, že Brhel vyplácel Imreczemu peníze navíc k jeho oficiálnímu platu jako prezidenta finanční správy. Kaliňák je zase stíhán jako organizátor korupce. Portál také napsal, že vyšetřovatelka vycházela z výpovědi Imreczeho, podle kterého mu právě Kaliňák řekl, že si má s Brhelem dohodnout kompenzaci mzdy. Oba obvinění Imreczeho tvrzení o doplatku k jeho platu popřeli, v případě prokázaní viny jim hrozí trest vězení na pět až 12 let.

Brhel spolu se svým synem a několika dalšími obžalovanými už čelí obžalobě v případu údajně nevýhodných zakázek na dodávku informačních systémů pro finanční správu v době, kdy ji řídil Imrecze. Ten je stíhán v několika kauzách, při kterých spolupracuje s policií.

Někdejší dlouholetý místopředseda nyní opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Kaliňák spolu se šéfem Směru-SD Robertem Ficem a dalšími dvěma osobami dříve čelil obvinění v souvislosti s podezřením ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Ficovy strany v době, kdy Fico a Kaliňák byli u moci. Jejich stíhání v tomto případu loni v listopadu zrušila generální prokuratura.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi