Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přestřelky po bitce politiků na Slovensku: Fica podpořil Klaus, Čaputová natočila vzkaz voličům

Aktualizováno -
19. září 2023
13:29
Autor: simao - 
19. září 2023
12:09

U sousedů na Slovensku před volbami přitvrdilo, bitka expremiéra Matoviče a exministra vnitra Kaliňáka vzbudila rozruch i za hranicemi. Směr-SD, který zastupuje mj. právě Kaliňák, podpořil český exprezident Václav Klaus. Prezidentka Zuzana Čaputová pak natočila předvolební vzkaz pro slovenské voliče. Samotnou Čaputovou přitom sepsul Klaus také. Obvinil jí z aktivistického předvolebního kroku kvůli tomu, že podala žalobu na šéfa Směru-SD Roberta Fica.

Igor Matovič (OLaNO) narušil tiskovku Směru-SD, které se účastnil i další expremiér Robert Fico. Exministra vnitra Roberta Kaliňáka označil Matovič během pokřikování megafonem za zloděje a mafiána a křičel na něj, ať jde „do p*dele“. Došlo i na pěsti a kopání, Kaliňák si nenechal urážky líbit.

Video  Skandál a ostuda na Slovensku: Ostrá potyčka expremiéra s exministrem!  - Facebook - OLaNO (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
Video se připravuje ...

Klaus a spol. podpořili Fica: Čaputovštinám nefandíme

Na slovenský skandální incident přitom zareagovali i v Česku. Exprezident Václav Klaus se zcela jasně postavil na stranu Ficovy party.

„Pozorně sledujeme předvolební debaty i celou atmosféru na Slovensku. Jsme tím zneklidněni a ve Vašem úspěchu vidíme šanci, aby Slovensko zůstalo demokratickou zemí a aby zůstalo samo sebou. Brutální útoky na Vás a na Vaší stranu (...) jsou důvodem našeho zneklidnění,“ uvedl v dopise, zaslaném přímo Ficovi, exprezident Václav Klaus společně s kolektivem Institutu Václava Klause. 

„Shodujeme se s Vámi, že je třeba opřít se o občany Slovenska, o slovenského voliče, a ne o komentáře v New York Times či v jiných zahraničních médiích, včetně českých (...) Berte tento dopis jako výraz naší podpory v závěru předvolebního boje,“ vzkázal Klaus, jehož institut na facebooku přidal k dopisu přílepek: „Držíme palce na Slovensku! Čaputovštinám ale nefandíme...“

Fica a jeho Směr-SD však Klaus potěšil i svým rozhovorem pro XTV, ve kterém český exprezident uvedl: „Tady jde samozřejmě o to, jestli Slovensko definitivně přeskočí na progresivistickou postpokrokářskou linku naprostých nohsledů dnešního západního liberálního nevím čeho, pokrokářství.. A nebo jestli se přeci jenom udrží Slovensko Slovenskem. Myslím, že ho chtějí odslovenštit, chtějí z něho udělat vyprázdněnou zemi, tak jak se vyprázdněnými zeměmi stává spousta zemí dnešní EU.“

Podle Klause jde o vytvoření „člověka bruselského“, který nebude mít žádný vlastní národ. Slovensku přeje, aby si udrželo vlastní národ a zůstalo samo sebou. „Přeju to Ficovi, který se mi zdá, že je to jeden z mála, kterému o něco takového také je,“ poznamenal Klaus podle kterého hrozí, že se spojí „čaputovština s pavlovštino uv jedno nerozlučné spojenectví“.

O bitkách naSslovensku si myslí své. „Slovensko je takový mladší národ a samozřejmě mladší stát a také bouřlivější. My jsme takoví pomalí, těžkopádní, trošku staří. U nás, když si v hospodě dají facku, tak to už na Slovensku vytahují čakany (...) Když houstne atmosféra, tak houstne víc, než u nás,“ uvedl Klaus v XTV.

Koho byste volili na Slovensku Vy? Vyzkoušejte si volební kalkulačku!

Předvolební vzkaz Čaputové

Prezidentka Čaputová v napjaté předvolební atmosféře natočila pro slovenské voliče video, ve kterém je prosí, aby šli volit, i když třeba mají aktuálně pocit, že nemají komu dát svůj hlas.

„Chápu, že vybrat si může být někdy těžké, ale zdaleka to není nemožné. Nehledejme dokonalé politiky, nenajdeme takové, nikdo není... Hledejme největší míru ztotožnění s některým politikem, a nebo stranou. Může nám pomoct, když si budeme všímat, co ten který politik a nebo politička pro Slovensko nabízí, plánuje, zda jsou jeho slova a skutky v souladu, zda sklouzává k agresivnímu jazyku,“ uvedla Čaputová.

„V těchto volbách kandiduje 25 stran a víc jak 2700 kandidátů a kandidátek, je to pestrá nabídka a určitě je z čeho vybírat. Nesnažme se jít na stoprocentní jistotu, je normální jít volit, i když si nejsme úplně jistí svojí volbou. Nejít volit znamená nechat za sebe rozhodnout ostatní. Jít volit znamená podílet se na budoucnosti Slovenska,“ dodala Čaputová.

Slovenská prezidentka je přitom ve sporu právě s Ficem, kterého Klaus podporuje. Kvůli jeho slovům podala dokonce žalobu na ochranu osobnosti.

„Prezidentka si je vědoma toho, že jako veřejně činná osoba je povinna snášet vyšší míru kritiky. Není však povinna snášet stupňující se veřejné šikanování a bezdůvodné obviňování z porušování ústavy, zákonů nebo služby jiné moci,“ odůvodnila to prezidentská kancelář slovenské hlavy státu.

Klaus se opřel i do prezidentky. Aktivistický krok, míní

„Pokud bude společnost i nadále tolerovat tento typ nenávistných projevů a smyšlených obvinění, je podle prezidentky namístě obava, že mezi následovateli Roberta Fica a jemu podobných politiků se najdou jedinci, kteří vyhrotí takovéto verbální ataky do fyzického násilí,“ uvádí dále prohlášení.

Klaus si o žalobě Čaputové na Fica myslí své, jde podle něj o aktivistický krok a zásah do voleb, který odkrývá podstatu jejího uvažování a jejích politických cílů a ambicí.

„Já jsem si to tak vyložil a myslím si, že se to nedělá. Nedovedu si vůbec ve snu představit, že bych já jako prezident za 10 let mohl udělat při jakýchkoliv volbách takový aktivistický krok. Nedovedu si to představit a myslím, že si to nedovolil ani Václav Havel a to je co říct. To bych se zbláznil, kdyby tehdy něco takového udělal nám,“ podotkl v XTV.

Video  Zuzana Čaputová o její vzkaz před volbami: Nehledejte dokonalé politiky  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

Politolog: Společnost se radikalizuje

Po bitce během tiskovky Směru-SD přitom i politologové upozorňují na to, že k radikalizaci může skutečně dojít. 

„Společnost se radikalizuje a očividně to může mít vliv na to, že lidé si poví: tohle je hrozné, nepůjdu volit,“ uvedl pro ČT politolog Samuel Abrahám. Právě na nevoliče nyní apelovala Čaputová ve snaze přimět je k volebním urnám dorazit.

Žalobu Čaputové komentoval pro Český rozhlas politolog Lubomír Kopeček. „Voliči Roberta Fica jsou lidé, kteří jsou opravdu přesvědčení o tom, že prezidentka je zlo. Krok Čaputové tak u nich nevyvolá nic jiného, než že se posílí jejich loajalita ke Směru. Zda to v kampani pomůže někomu jinému, je otázka. Možností koho volit, je celá řada,“ míní Kopeček a souhlasí tak nepřímo s Čaputovou, která upozorňuje na to samé. Možnosti, koho volit, prý na Slovensku stále jsou.

Matovičův virvál

Otázkou, kterou zodpoví až voliči, je pak to, zda může z bitky na Slovensku vytěžit důležité politické body a hlasy v souboji s Ficovým Směrem-SD, který dle průzkumů platí za favorita zářijových voleb, samotný Matovič. Podle politologa má na podobných kontroverzích de facto vybudovanou svou politickou kariéru.

„Igor Matovič přišel na mítink Směru a v podstatě tam, když to řeknu trochu škaredě, udělal virvál a vyvolal nějakou slovní i fyzickou potyčku. Když se dívám na působení tohoto politika v poslední deseti, patnácti letech, tak je to vlastně jen typický odraz něčeho, co dělá dlouhodobě (...) Jsou tady scénky, jak vysypal na jednoho poslance v parlamentu injekční stříkačky s odkazem na to, že podporuje drogy,“ poznamenal Kopeček s tím, že Matovičovi jde o mediální pozornost a zvýšit vlastní kredit.

„Na Slovensku se v řadě případů už nejedná o nějakou programovou soutěž, ale o to, že si tu v podstatě politik založí vlastní stranu a postaví svou kampaň na tom, že přitahuje pozornost ke své osobě a někdy dost spektakulárním, specifickým způsobem,“ dodal politolog.

jaja1973 ( 20. září 2023 13:25 )

Caputova je totálny omyl. A či Klaus alebo Zeman majú aspoň realistický a nezaslepeny pohľad

krapotkin ( 20. září 2023 05:08 )

Vašík zapomněl na to, že by mu to redaktor mohl vrátit a byli bychom jako na Slovensku.

krapotkin ( 20. září 2023 05:06 )

A co naše prodavačka mobilů ?

krapotkin ( 20. září 2023 05:05 )

My máme jiné zlo - Fialu.

krapotkin ( 20. září 2023 05:02 )

Butterfly není máslo, ale motýl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa