Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Strašná hanba.“ Expert o rvačce expremiéra a exministra: Je Matovič provokatér a Kaliňák mafián?

Autor: Anna Marie Bukovanská - 
15. září 2023
05:00

„Kaliňák mafián. Jdi do p*dele, zloději!“ křičel Ivan Matovič (OLaNO) na svého politického soupeře Roberta Kaliňáka (Směr) během středeční strkanice. „V případě bývalého premiéra Igora Matoviče to není překvapující, jeho politika je postavená na konfrontaci a na emocích,“ komentoval pro Blesk Zprávy jeho výstup politolog Matúš Halás a vysvětlil, proč byla nečekaná spíš reakce Roberta Kaliňáka. Jaká je předvolební situace na Slovensku? 

Jaká je na Slovensku s blížícími se volbami atmosféra?

Předvolební kampaň zuří v plném proudu se vším, co k tomu patří. V porovnání s Českou republikou spočívá největší rozdíl v tom, že na Slovensku je vždy součástí toho předvolebního folkloru i existenciální debata o budoucnosti demokracie, liberalismu či liberální demokracie.

To se řeší tuším už od vzniku Slovenské republiky. Funguje to tak i v současnosti, debatuje se o tom, jestli se ze Slovenska nestane další Maďarsko nebo Polsko. Bral bych to trochu s rezervou, do velké míry to je opravdu tradiční součást slovenské politiky.

Co můžeme od voleb čekat?

Jak to dopadne, to uvidíme za dva týdny. Už se stalo tradicí, že se výsledky samotných voleb dost liší od předvolebních průzkumů. Téměř vždy nastane nějaké větší či menší překvapení, naposledy to bylo vítězství OLaNO, které na základě průzkumů nikdo neočekával.

To je další specifikum slovenských voleb, takže i tentokrát můžeme určitě čekat nějaké překvapení. Průzkumy z posledních týdnů nemusí úplně zodpovídat otázku, jak bude parlament za dva týdny vypadat. Emoce vrcholí, včera se bil expremiér s bývalým ministrem vnitra, to je další vrchol, nebo spíš dno slovenské politiky…

Jak středeční potyčku mezi Igorem Matovičem a Robertem Kaliňákem vnímáte?

Je to hanba, kdykoliv se pobijí politici, je to strašná hanba. Je jedno, jestli je to Slovensko, Mongolsko nebo Česko. Nejsme čtyřletí chlapci na pískovišti, lidé by se měli umět trochu kontrolovat. Každopádně to do velké míry zapadá do toho, jakou mají někteří politici tendenci vystupovat.

V případě bývalého premiéra Igora Matoviče to opravdu není překvapující, jeho politika je postavená na konfrontaci a na emocích. A když mu ty emoce uletí, tak to není až tak nečekané. Není to něco, co by bylo na Slovensku běžné, není to však úplně mimo standardy Matoviče. Větší údiv to možná vyvolá v případě Směru, že se Robert Kaliňák zapojí do nějaké potyčky nebo vyrovnávání účtů fyzickou silou.  

Padala tam slova o zlodějích, mafiánech…

Nijak se to nevymyká tomu, co už o sobě dlouho říkají. Na té události je výjimečné to, že došlo k fyzickému střetu. Jako když se dva malí chlapci perou o nějakou hračku, přičemž tady se prali o nějaký megafon. Člověk by opravdu čekal, že dospělí lidé dokážou lépe kontrolovat své chování, natož bývalý premiér a bývalý ministr vnitra.

Otázkou je, do jaké míry to dokáže ovlivnit samotné volby, protože se to stalo během tiskové konference strany Směr před úřadem vlády. Byly tam všechny televize a bylo to živě vysílané přes sociální sítě, takže to má poměrně výrazný dosah. Z posledních voleb víme, že podobná videa nebo události mohou mít docela výrazný dopad na výsledky voleb. Těžko teď odhadneme, jestli to pozitivně nebo negativně ovlivní Směr či OLaNO.

Je Igor Matovič provokatér?

Nevím, zda je přímo provokatér, avšak má hodně specifický způsob komunikace nejen s lidmi, které považuje za své politické protivníky, ale i s těmi, které by měl považovat za své partnery. To se promítlo do dynamiky předchozí vládnoucí koalice, není to člověk vhodný pro řízení ministerstva či jakéhokoliv státního úřadu.

Kdybych to přehnal, tak by se mu člověk bál dát do ruky i koloběžku, natož vládu, ministerstvo nebo něco podobného. Nejsem si jistý, zda je na to politicky mentálně zralý.

Expert: Fico už má svůj vrchol za sebou 

A dá se Robert Kaliňák označit jako mafián, jak říká Matovič?

Je to jeden z nejsilnějších pilířů strany Směr, jeden z největších spojenců Roberta Fica, jeho pravá ruka už od úplného začátku. Všechno zlé, co se dá říct o Směru a vládách Roberta Fica, se dá stejně tak říct i o Robertovi Kaliňákovi. Podílel se na všech nevyřešených či umělých problémech, které vznikaly, a na celkovém marasmu, ve kterém se do velké míry Slovensko nacházelo nebo stále nachází. Bohužel je za to zodpovědný i Robert Kaliňák.

Když to člověk hodně zjednoduší, tak se během dvanáctileté vlády Směru neudělala jediná reforma. Všichni přitom vědí, že třeba reformy zdravotnictví nebo školství byly a jsou extrémně potřeba. Ale země jednoduše stagnovala, nic se s tím nedělalo. To, co už existovalo, buď stagnovalo také, nebo se to rozpadalo. A právě tehdejší ministr vnitra Kaliňák dohlížel na to, jakým způsobem se řídil stát či například policie.  

Přibudou před volbami další vyostřené situace?

Nemyslím si, že by se na základě toho daly odhadovat nějaké další události. Skoro bych řekl, že to byla ojedinělá událost, kde pro ostudu celého Slovenska zainteresovaní páni nedokázali ovládnout a udržet na uzdě emoce. Ale nemyslím si, že by se z toho stal nějaký trend slovenské politiky. Z historického hlediska to budeme vnímat jako další smutnou událost, na kterou se všichni budou snažit co nejdřív zapomenout.

Říkal jste, že na Slovensku se nemůžeme úplně řídit předvolebními průzkumy, nyní v nich vede Fico. Můžeme tedy čekat, že by nevyhrál?

Už minule průzkumy předpovídaly, že by měl vyhrát Směr, ale vyhrálo OLaNO, což se může teoreticky stát i teď. Avšak kdyby Směr vyhrál, ještě to neznamená, že bude schopný sestavit vládu.

Momentálně je nejpravděpodobnějším favoritem voleb Směr a favoritem na sestavení vlády Robert Fico. Ale jak už jsem říkal, s jistou rezervou musíme brát průzkumy všude a na Slovensku obzvlášť. Osobně si myslím, že Fico už je ve fázi jako Vladimír Mečiar v roce 1998. Sice se může znovu dostat do vlády, ale svůj vrchol už má za sebou.

Co se týče vítěze, mohou to být jen dvě strany. Buď to bude současný lídr volebních průzkumů Směr, nebo výrazně naroste Progresivní Slovensko pana Šimečka. Jen tito dva kandidáti mají teoretickou, možná i reálnou šanci vyhrát. Překvapením nemusí být, kdo vyhraje, ale kdo se vůbec dostane do parlamentu.  

OLaNO tentokrát nepotřebuje 5 %, ale 7 %, protože kandiduje jako koalice. To se v posledních volbách vymstilo například Progresivnímu Slovensku, kdy mu chybělo necelých tisíc hlasů, aby se dostalo do parlamentu, což se může stát i OLaNO.

Hovoří se o tom, že proti zkušenému Ficovi stojí nezkušené Progresivní Slovensko…

Do jisté míry to můžete říct o každé slovenské straně. Například i Robert Fico během své vlády nominoval na ministerstva lidi, kteří s tím neměli nic společného. Kdysi se stal ministrem pan Počiatek, přestože k tomu neměl absolutně žádnou kvalifikaci. Naopak v minulé vládnoucí koalici bylo hlavní stranou OLaNO a o jejich ministrovi obrany se dá říct, že byl asi nejlepší v historii Slovenska.

Strana SaS dokázala najít ministra zahraničních věcí, který byl kariérní diplomat a není nic, co by se mu mohlo vytknout. Přitom se považuje za slabou stranu v zahraniční politice. To samé se dá říct o Progresivním Slovensku, nemá žádnou zkušenost s vládní funkcí či exekutivou, ale má kolem sebe lidi, které můžeme považovat za jedny z nejlepších odborníků na Slovensku. Jako příklad mohu uvést Tomáše Valáška, který působil při NATO v Bruselu.

Takže můžeme říct, že nemají zkušenost s vládnutím, ale pak jsou tu strany, které tu zkušenost mají a jmenují do veřejných funkcí lidi, kteří s tím nemají nic společného. Tímto faktorem by se proto voliči neměli řídit, spíš by měli hledět na program a na to, jak moc vyhovuje jejich osobním preferencím. To je však idealistická představa, v mnoha případech se rozhodnou spíš na poslední chvíli podle osobních sympatií.

Co se stane, pokud se nikomu nepodaří sestavit vládu?

Tak dostane pověření strana, která skončila ve volbách druhá. Už se to jednou stalo a není to nic specifického. Nejhorší by bylo, kdyby ani jedna strana nezvládla sestavit vládu, což je ale hodně výjimečné a nemyslím si, že k tomu dojde.

Video  Skandál a ostuda na Slovensku: Ostrá potyčka expremiéra s exministrem!  - Facebook - OLaNO (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
Video se připravuje ...

harpyje ( 15. září 2023 13:07 )

Tomu tajemnymu prameni se rika hromadny sdelovaci prostredky a kontakt na Andyho neni k pristupu k nim vubec potreba...jestli te jednou vypusti z klecovyho luzka a vysadi ti sedativa, budes si, kdyz to ted vis, ty tragicky nedostatky v rozhledu treba moct doplnit i sam

krapotkin ( 15. září 2023 12:23 )

Ty, kteří slíbí vyšší dávky.

harpyje ( 15. září 2023 11:42 )

To sis to nejak poplet, ty slozky vedli naopak lidi jako jeden narcis s prilehavym krycim jmenem Pavek, aktualne prezident CR. A znas to prislovi se starym psem...
A na STBacky praktiky jsou odbornici jiny stranici, treba ODS a potupna kauza s vyuzitim tajnych sluzeb ke sledovani Necasovy puvodni zeny. Nebo zahadny odposlechy a jejich zverejnovani v dobe kdy byl Babis ministr financi, a nakonec i ta afera kolem vyfizlovani, pokoutnyho kontaktovani a nasledny manipulace vazne dusevne nemocnym Babisem jr. k politickymu boji, uchylnejsi a ostudnejsi prasarnu v polistopadovy politice snad ani najit nejde (a na tom se prizivil kdekdo vcetne Kalouska, buhvi kam az tahle chobotnice saha)

Silvia Blahovská ( 15. září 2023 10:55 )

strana SaS sú takí istí zločinci, ako SMER a HLAS....!!!!

nadčasový MP ( 15. září 2023 10:05 )

Dneska už se na hanbu nehraje. Svět je tak zdivocely a lidi s ním, všechno je možné a nikdo se nad ničím nepozastavuje. Pravda, lež, všechno jedno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa