Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Soud vydal mezinárodní zatykač na dezinformátora Čermáka: Údajně chtěl odjet do Ruska!

Autor: ČTK - 
14. září 2023
11:22

Krajský soud v Plzni vydal mezinárodní zatykač na Tomáše Čermáka, který je prvním člověkem v Česku pravomocně odsouzeným do vězení za podněcování ke spáchání teroristického trestného činu, píší Novinky.cz. Vydání Evropského zatýkacího rozkazu potvrdila trestí kancelář krajského soudu, Čermák se vyhýbá nástupu do vězení, kam ho soud poslal na 5,5 roku. Doma měl údajně Čermák plán na cestu do Ruska.

„Jsou indicie, že by se mohl ukrývat v cizině,“ řekl Novinkám soudce Tomáš Bouček. Podle něj je na Čermáka vydán jeden zatykač pro Evropskou unii a jeden pro státy mimo ni.

Podnět k vydání mezinárodního zatykače podala k soudu policie, potvrdila ČTK její mluvčí Barbora Šmaterová. „Důvod byl ten, že pracujeme se všemi verzemi, tedy i s tou, že by se hledaný mohl zdržovat v zahraničí,“ uvedla.

Čermák si má podle pravomocného verdiktu soudu odpykat 5,5 roku vězení za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům. Loni v únoru se v živém vysílání na sociální síti Facebook vymezoval vůči novele pandemického zákona.

Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu i k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO. Za hlavní cíl násilí označil zejména senátory, poslance a členy vlády. Mimo jiné prohlásil, že „musíme těm dobytkům zatnout tipec“ a „vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy“.

Vedle podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Video  Část demonstrantů se snažila vniknout do budovy Národního muzea. Chtěli strhnout ukrajinskou vlajku.  - policie ČR
Video se připravuje ...

dzambulka007 ( 19. října 2023 16:19 )

Jako v padesatkach.

eiben ( 14. září 2023 16:04 )

Za takove chujoviny dostat 5 a pul roku?????? To snad nemaji v Cesku ani vrazi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání