Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Politolog: Babiš ani Pavel by Slovákům neměli radit, koho volit. „Tyto lapsy dělal už Zeman“

Autor: amb, lig - 
30. září 2023
05:00

Dnes na Slovensku začínají parlamentní volby. Komentoval je jak expremiér Andrej Babiš (ANO), tak i prezident Petr Pavel. Oběma se to vrátilo. „Nechme Slováky volit a rozhodovat si o svých věcech. Jsou alergičtí na to, když jim někdo radí, a dvojnásobně alergičtí jsou tehdy, když jde o Čechy nebo Maďary,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček. I tohle podle něj může zhoršit vztahy mezi Českem a Slovenskem. 

„To nejhorší, co se vám může stát, že budete mít ve vládě Progresivní Slovensko. To jsou takoví čeští Piráti. Ti chtěli, aby Česká republika přišla o právo veta, aby o nás rozhodoval Brusel. Promigrantští zelení šílenci. A co se u nás děje, to se stane i u vás. Navyšují daně, snižují důchody, přesvědčují nás o tom, kolik máme pohlaví, chtějí zlegalizovat drogy. Tomu vy přece musíte zabránit, to si Slovensko nezaslouží. Prosím vás, rozhodněte v sobotu o vládě, která bude svrchovaná a bude bojovat za zájmy slovenských občanů,“ řekl k sobotním slovenským volbám český expremiér Andrej Babiš.

Odpověděl mu lídr Progresivního Slovenska Michal Šimečka. „Zdravím Andreje Babiše. Chápu, že má volnější vztah k zákonům, ale mohl by se alespoň pokusit respektovat ty slovenské. Neměl by se tedy v době moratoria vyjadřovat ve prospěch či neprospěch žádného slovenského kandidáta,“ napsal na síti X.

Opačně se ještě před Babišem vyjádřil český prezident Petr Pavel během své návštěvy New Yorku. Názory Roberta Fica ze strany Směr podle něj odpovídají ruské propagandě a jeho návrat do čela vlády by mohl ovlivnit vztahy mezi Prahou a Bratislavou. „To by jistě v případě jeho zvolení a získání důvěry do určité míry narušilo i vztahy mezi námi, protože bychom se na některé zásadní věci dívali jinak,“ řekl Pavel.

Fico mu prostřednictvím videa odpověděl, že se s Pavlem rozchází v názoru na válku na Ukrajině a další vyzbrojování Ukrajinců. Pokud podle něj Pavel chtěl dát najevo slovenským voličům, že by česká politická reprezentace zmrazila česko-slovenské vztahy v případě vlády, v níž by byl i Směr-SD, tak by to byl nepřijatelný zásah do slovenské kampaně před volbami, řekl slovenský politik. „A to já musím rázně odmítnout,“ uvedl.

Do demokratických voleb se nezasahuje

Fica naopak před volbami podpořili bývalí čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Slovenský politik na to odpověděl, že si této podpory váží. Podle politologa Jana Kubáčka by však ani Babiš, ale ani Pavel, Zeman či Klaus neměli Slovákům radit, koho mají volit. 

„Vždy byla zásada, že pokud se nejedná o otevřeně nedemokratického, nepřátelsky orientovaného politika, tak se volby nekomentují. Doporučení mohou přijít tehdy, když se vymezujete vůči politikům typu Lukašenko, kde je to zjevná a principielní věc,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček.

„Ale v momentě, kdy se bavíme o demokratických volbách, tak by to nemělo přicházet v úvahu, tyto panské rady vždy špatně končí. Už tyto lapsy dělal v minulosti Miloš Zeman a nebylo to vhodné, zatěžuje to standardní politické pragmatické vztahy a oslabuje české zájmy,“ dodal. 

„Nakonec i to, co teď dělá Václav Klaus, Miloš Zeman, Andrej Babiš a další, jen dokumentuje, že se nepoučili. Sami byli terči doporučení ze zahraničí a sami to odmítali, vnímali to jako nevhodné zasahování do volební soutěže. Vzkázal bych jim, ať s tím opravdu přestanou,“ sdělil.

„Spoustu Slováků to naštve, ve výsledku to může působit bumerangově a vést k opačnému chování – část voličů se zvedne a řekne: ,Podívejte se, pokud mi budete říkat, koho mám volit, tak zvolím toho, se kterým máte problém.´ Je to velmi dvojsečná a nebezpečná zbraň,“ uvedl Kubáček. Babišovo přirovnání Progresivního Slovenska k českým Pirátům podle něj navíc pokulhává.

Expert: Je možné, že premiérem bude Peter Pellegrini 

Ze slovenských voleb se podle Kubáčka dělá mnohem větší událost, než je nutné. „Začíná to působit kontraproduktivně, může to řadu voličů otrávit, zvlášť pokud se jim bude doporučovat, koho mají nebo nemají volit. Proto vnímám doporučení českých politiků jako velmi nešťastná. Zvlášť neprofesionální a neadekvátní je to u politiků v oficiálních funkcích,“ uvedl s tím, že v tomto případě měl na mysli konkrétně třeba současného prezidenta Petra Pavla. Podobná doporučení by podle něj nakonec mohla vztahy mezi oběma zeměmi zhoršit.

„Odvolávaje se na Henryho Kissingera, podobné praktiky do mezinárodních vztahů nepatří. Navíc premiérem může být někdo třetí, není vyloučeno, že to bude třeba pan Pellegrini. Ta situace může dopadnout tak patově, že pan Šimečka i pan Fico budou obíhat další subjekty, které se dostanou do Národní rady, s nabídkou premiérského křesla, aby s nimi vytvořili koaliční vládu. Klasicky platí, že dva se perou a třetí se směje. A nakonec premiérem může být někdo z těch menších subjektů, třetí nebo čtvrtý na pásce,“ míní Kubáček.

„Už jsem si zvykl, že u každých voleb, a speciálně na Slovensku, se říká, že jsou osudové. Ale musíme si uvědomit, že Slovensko je velmi pevně ukotvené v NATO, EU, je zemí eurozóny. Takže nějaký dramatický otřes neočekávám,“ vysvětlil politolog.

„Nakonec hlavy vychladnou a ukáže se, že se československé vztahy, tím myslím to dobré, co je mezi oběma zeměmi, dramaticky nezmění. Ale všem bych teď doporučoval ustoupit, ať mezi sebou zbytečně nevytváříme konflikty. V našem zájmu je, aby ty vztahy zůstaly co nejvíce sousedské, Česko a Slovensko se vzájemně potřebují, řeší spoustu podobných věcí, které je vždy lepší řešit ve dvou,“ navázal.

„Nechme Slováky volit a rozhodovat si o svých věcech. Jsou alergičtí na to, když jim někdo radí, a dvojnásobně alergičtí jsou tehdy, když jde o Čechy nebo Maďary,“ řekl Kubáček. Připomenul, že ani na Čechy nepůsobí dobře, když jim zahraniční tisk radí, koho mají ve volbách podpořit – ať už jsou sněmovní nebo prezidentské. Doplnil, že pragmatické sousední země jako například Rakousko slovenské volby nekomentují.

Situace by se podle něj časem zklidnila, i kdyby vyhrál Fico. „V minulosti byl mezi politiky, kteří tlačili Slovenskou republiku ke společné měně euro, v řadě věcí byl hodně prounijní. Je to velký pragmatik, technolog moci, který nějak vede kampaň, úřad pak ale vykonává pragmaticky.“

„Nebude se dít žádná revoluce. Zaprvé není vyloučeno, že bude Fico tvořit koaliční vládu. A zadruhé, jak už jsem řekl, zároveň je velkým pragmatikem, což už mnohokrát prokázal, ve své době byl nejbližším spojencem Helmuta Kohla. Vždy jde s dobou a tématy, kterými ta slovenská společnost žije, umí se dohodnout. A vzpomeňme si, co jsme kdysi říkali také o sousedním Polsku. Měli bychom si nejdřív udělat pořádek u sebe a pak radit druhým,“ dodal.  

Nicméně volby na Slovensku by podle Kubáčka mohly mít vliv na budoucnost V4. „Místo aby se Česko inspirovalo Nizozemci, Dány nebo sousedními Poláky a kooperovalo ve všech mezinárodních organizacích a neformálních sousedských organizacích, kde je to pro nás výhodné a prosadíme své, tak má tendenci neustále mezinárodní organizace buď oživovat, nebo ukončovat. Slovenské volby to mohou ovlivnit, ale bude to daleko víc o nás než o slovenském premiérovi,“ sdělil.

Kromě toho se podle něj přehlížejí zásadní volby, které proběhnou v Polsku. „Aniž bych chtěl snižovat slovenskou realitu, protože jsou to naši nejbližší partneři a máme spolu unikátní vztahy, jednoznačně důležité budou volby v Polsku. Musíme brát v potaz, že Polsko je každým rokem silnějším členem EU, je to dáno ekonomickou silou i lidnatostí. Je důležitým státem i ve vztahu k Ukrajině či v energetické otázce,“ zakončil politolog.

Video  Zuzana Čaputová o její vzkaz před volbami: Nehledejte dokonalé politiky  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 2. října 2023 16:57 )

Generál má svoje spisy v Moskvě, tam někde co bývalo nebo je KGB, chytrolíne. A ta KGB je nadřazena STB. Nebo snadf už tady neoperuje STB? Nebo jenom mafie Rakušana STAN?

Staroduchodce ( 2. října 2023 16:53 )

roxin ( 30. září 2023 15:53 )

Jo, máš pravdu NA HRADĚ SEDÍ ZASE SOUDRUH, má dokonce i krycí jméno pávek a zvolili ho PRÝ VZDĚLANÍ, tak jak jim to myslelo když volili OPĚT KOMOUŠE DO ČELA STÁTU??? To museli ten rozum určitě nechat DOMA.

nadčasový MP ( 30. září 2023 15:35 )

Pomateni, že ano? Sleduji, že ke změně dochází od naprogramovani mRNA. Ze smejicich se bestii se stávají cholerici s vygumovanymi mozky.

nadčasový MP ( 30. září 2023 15:25 )

Hlavně Babis na Slovensku podnika. Proč tedy asi lobbuje za někoho, kdo bude lepe vyhovovat jeho podnikání? Že by se pak lepe dohadovaly
dotace pro jeho zadlužené firmy?
Myslet si, že to dělá kvůli sousedskym vztahům, je naivni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa