Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejen motorka, formule či kajak: Pavel se proletěl v bitevním vrtulníku!

Autor: amb - 
29. září 2023
11:35

Nejenže prezident Petr Pavel běhá či chodí po horách. Po motorce a adrenalinové jízdě v kajaku jsme ho mohli vidět během léta ve formuli. To už teď ale stihl trumfnout, vyzkoušel totiž další stroj – tentokrát sedl do kokpitu dosluhujícího vrtulníku Mi-24/25 a proletěl se v něm. „Prezident u bitevníků!“ pochvalovala si Armáda ČR. 

Během cesty po Jihomoravském kraji Pavel navštívil vojenské letiště Náměšť nad Oslavou, které se nachází asi dvacet minut autem od jaderné elektrárny Dukovany. Hlava České republiky si také vyzkoušela, jaké je to sedět ve stroji na místě operátora zbraňových systémů. Vojáci věnovali Pavlovi nůž Modrý tygr. 

„Prohlédl si budoucnost českého vrtulníkového letectva - nové vipery a venomy,“ dodali čeští vojáci na sociální síti X, dříve Twitteru.

Bitevní vrtulník Mi-24/25, do kterého usedl Pavel, slouží k podpoře pozemních jednotek, ničení obrněných cílů a přepravu osob nebo nákladu. Vývoj tohoto vrtulníku probíhal od 60. let ještě v Sovětském svazu, poprvé vzlétl v roce 1969.

Na svých stránkách to uvádí Dny NATO, které nedávno proběhly v Ostravě a kde měl letos Mi-24/35 derniéru a vystřídá ho americký AH-1Z Viper a UH-1Y Venom.

 

Dny NATO 2023. Dny NATO 2023. | ČTK / Ožana Jaroslav

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata dříve řekl, že vrtulník Mi-24/35 významně zaostává v oblasti zbraňového vybavení, zbraňových systémů i systému vlastní ochrany. „Je to prostě jiná generace vrtulníků, je to zastaralé, je to něco jako Škoda 120 v porovnání s oktávkou,“ uvedl Opata.

Petr Pavel si před pár týdny vyzkoušel například formuli. Přestože tomu v ten den počasí zrovna nepřálo a pršelo, prezident vyrazil do Mostu na automobilové závody a do jednoho vozu i usedl.  

Jindy překvapil v kajaku, ve kterém řádil v peřejích na kanále v Roudnici nad Labem. Tam se konal světový šampionát juniorů ve sjezdu na divoké vodě. Pavel jel spolu s Tomášem Slovákem, šestinásobným mistrem světa a manažerem celého mistrovství světa.

Video  Prezident v divoké vodě. Petr Pavel na mistrovství světa v Roudnici  - ČSK/Kanoe.cz
Video se připravuje ...

Většinou však Pavla můžeme vidět spíš v sedle motorky, kde ho většinou doprovází motorka. Jednou se na ní projížděl bez helmy, za což si vysloužil kritiku. Prezident chybu přiznal a omluvil se. Podle svých slov bez helmy ujel asi půldruhého kilometru. 

Prezident Petr Pavel na motorce bez přilby. Prezident Petr Pavel na motorce bez přilby. | reprofoto CNN Prima News

„Vnímám své pochybení a za zjevný dopravní přestupek se omlouvám. Při jízdě na motorce celý život dodržuji všechna bezpečnostní opatření, od přilby přes oblečení s chrániči až po bezpečnostní airbagovou vestu. V tomto případě jsem jel dohustit pneumatiky k čerpací stanici. Šlo o cestu dlouhou 1,5 kilometru po řídce používané komunikaci, na několik desítek metrů jsem se musel napojit i na hlavní. Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem,“ napsal prezident na X, dříve Twitter.

Následující víkend pak vyrazil na motorkářskou akci, kde už helmu nezapomněl, jak sám zdůraznil. A na motorce vyrazil například i na návštěvu Bavorska, kam první dáma dorazila v autě. Zahájil tam týdny bavorsko-českého přátelství. Na dálnici ho však lidé vidět nemohli. „Ani náhodou. Jeli jsme kousek i přes Sasko. V Kraslicích jsme se stavili na pumpě a každý se s námi fotil,“ popsal cestu.

„Slunce, vítr v zádech a posílení sousedských vztahů s bavorskými přáteli. Proč nespojit příjemné s užitečným. Na pracovní cestu do bavorského Selbu jsem vyrazil po jedné stopě. Cestu jsem si užil i díky tomu, že jsme nejeli po dálnici, ale po mých oblíbených okreskách,“ napsal na Facebook.

Video  Prezident Pavel na motorce: Vyrazil s motorkáři do Lán na podporu nedonošených dětí  - Instagram - Petr Pavel
Video se připravuje ...

pindal ( 3. října 2023 20:02 )

Toto všechno co Pavel předvádí nepotřebujeme.To,že pochází z lidu víme,to pocházíme všichni.Rádi by jsme viděli opravdového vůdce pro Čechy.

roxin ( 30. září 2023 16:04 )

Teď už soudruh pávek OHROMÍ JEN DO PŮL TĚLA A S MEDVĚDĚM. To bude pecka.

roxin ( 30. září 2023 09:28 )

Kdyby byla veverka vzdělaná věděla by jak to bylo myšleno, jenže ti co volili poslepované a toho soudruha špiona a rozvědčíka zelenou gumu mají daleko k vzdělaným a proto potřebují všechno napsat a vysvětlit po lopatě aby tomu rozuměli, třeba ti to někdo vysvětlí.

Gemino Gemello ( 30. září 2023 03:01 )

Lampasák si to užívá, estébák by to dotacemi rozkradl

Uživatel_5522193 ( 30. září 2023 01:07 )

Dej si radši oříšek Veverko ať se neudávíš zlobou komouši 😉

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa