Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ficův vyzyvatel tasil v kampani svou krásnou tanečnici. Žili spolu v Praze, mají malou dceru

Autor: simao - 
22. září 2023
19:13

Progresivní Slovensko. Tahle politická strana si brousí zuby na skalp těžkého soupeře Směru-SD. Proti expremiérovi Robertu Ficovi se postavil europoslanec Michal Šimečka (39). A tasil i jeden těžký kalibr. Jeho oporou je totiž partnerka Soňa Ferienčíková. Pohledná tanečnice a choreografka, která nyní v otevřeném rozhovoru prozradila detaily z jejich vztahu. Žili spolu i v Praze, kvůli politice se vrátili na Slovensko. Mají tříletou dceru, a i sama Ferienčíková patří mezi zakládající členy strany.

Předvolební kampaň na Slovensku není „jen“ bitka expremiéra Igora Matoviče (OĽaNO) a exministra vnitra Roberta Kaliňáka (Směr-SD). 

Proti Ficově partě, favoritovi voleb Směru-SD, burcuje i šéf Progresivního Slovenska Michal Šimečka. A průzkumy naznačují, že není bez šance. Ba naopak - přisuzují mu větší zisk, než čeká třeba „křiklouna“ Matoviče.

Expertka: Šimečka má mohutný finiš

„Snaží se kráčet ve stopách Zuzany Čaputové, která také vzešla z toho progresivního prostředí. Snaží se nepodlehnout populismu, což je velmi náročné, protože jsou často v reaktivní roli,“ uvedla pro iRozhlas.cz Beata Balogová, šéfredaktorka deníku SME.

Europoslanec Šimečka, který je dokonce místopředsedou Evropského parlamentu, jde přitom do kampaně po hlavě.

„Má mohutný finiš. Probírali jsme s kolegy, že vystupuje v téměř každém diskusním pořadu. Pozoruji, že se sžívá s rolí politika, ale i s rolí potenciálního budoucího premiéra. Ušel dlouhou cestu, ale myslím si, že i když má silný finiš, tak to nemusí stačit. Šimečkovi nestačí vyhrát volby. Stále totiž bude muset s někým sestavovat vládu a už teď víme, že i kdyby vyhrál, tak koaliční vláda bude kompromisní,“ poznamenala znalkyně slovenské politické scény, kterou otřásla v poslední době především bitka Matoviče s Kaliňákem.

Video  Skandál a ostuda na Slovensku: Ostrá potyčka expremiéra s exministrem!  - Facebook - OLaNO (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
Video se připravuje ...

Syn spisovatele a jeho tanečnice

Šimečka, který se před politikou živil jako novinář a je synem spisovatele Martina Milana Šimečky, je značně aktivní i na sociálních sítích. A do kampaně již zapojil i svou partnerku Soňu Ferienčíkovou. Šimečka nezastírá, že rozhovor s ní, publikovaný na topky.sk, je standardní, placenou inzercí, což je dle Šimečky transparentně označené i v rozhovoru. A skutečně, na konci rozhovoru je uvedený objednavatel Progresivní Slovensko.

Svoji - alespoň prozatím - Šimečka a jeho tanečnice nejsou. „Nepovím mu ne,“ odpovídá v rozhovoru Ferienčíková, jak by reagovala, pokud by ji Šimečka požádal o roku.

Ferienčíková je slovenská tanečnice, performerka, pedagožka, instruktorka pilates a zakladatelka občanského sdružení BOD.Y, jak o ní informují i stránky českého Národního divadla.

„Kromě současného tance se věnuje také experimentálnímu a dokumentárnímu divadlu a tanečnímu filmu. Během studií a kariéry měla možnost spolupracovat se slovenskými i zahraničními choreografy (...) Vystupovala v Česku, Maďarsku, Německu, Polsku, Francii, Belgii, Nizozemsku, Španělsku, Skotsku, Švýcarsku, Portugalsku, Bulharsku, Řecku, Turecku, Izraeli, Mexiku a Číně,“ uvádí stránky Národního divadla.

Oba studovali v Praze

Šimečka i jeho žena mají bohaté zkušenosti ze zahraničí. Samotný Šimečka vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na FSV UK v Praze, kde absolvoval bakalářskou část studia. Na něj navázal magisterským a doktorským studiem politických věd na Oxfordu.

Také Ferienčíková studovala v Praze. Po Taneční konzervatoři Evy Jaczovej v Bratislavě totiž pokračovala studiem na pražské Akademii múzických umění. Následně se vydala obdobnou cestou, jako Šimečka - dál na západ. Po Královské konzervatoři v Antverpách absolvovala i prestižní Salzburg Experimental Academy of Dance v Rakousku.

Tanečnice Soňa Ferienčíková, partnerka Michala Šimečky, během tanečního představení Tanečnice Soňa Ferienčíková, partnerka Michala Šimečky, během tanečního představení | Profimedia.cz

Nahá kráska i matka tříleté holčičky

Ferienčíková je ve svém oboru velmi úspěšná. Slovenská média ji však nyní označují i jako „sexy ženu Šimečky“, jak o ní psala třeba pluska.sk.

Ladná a talentovaná tanečnice se nemá za co stydět. V minulosti se na prknech, která znamenají svět, ostatně i obnažila a ukázala v celé kráse svá prsa - v představení XIRA v Banké Bystrici po boku tanečního partnera Matthewa Rogerse.

„Poetické představení, při kterém není nutné hledat hluboké významy, ale stačí se nechat unášet vizuální složkou a pohybovým tokem představení v prostoru, sílou momentu a vzájemné energie,“ uvedl o tanečním dílku Jaroslav Viňarský, který spolupracoval na jeho choreografii. Dnes je Ferienčíková matkou tříleté Táni.

S dcerou na plakátu

Šimečka svou rodinu neskrývá. S partnerkou a malou Táňou pózují i na plakátu s heslem Zvolme si budoucnost, byť malá Táňa je záměrně focená zezadu.

„Prakticky všichni, bez výjimky, toužíme, aby naši blízcí měli tu nejlepší budoucnost. Pokud se správně rozhodneme, nemusíme se o ni bát. Vyberme si politiky a političky, kteří myslí na budoucnost školství, zdravotnictví či ekonomiky a ne politiky minulosti, kteří myslí na sebe. Zvolme si budoucnost,“ apeluje Šimečka na facebooku.

Pro Plus 7 dní pak promluvil i o dceři. „Čas s Táňou si užívám. Jindy ji několik dní v týdnu nevidím, protože pracuji v Bruselu, a Soňa je s ní sama v Bratislavě,“ uvedl.

Šimečka s rodinou - partnerkou Soňou a dcerou Táňou - vystupuje i v rámci kampaně. Šimečka s rodinou - partnerkou Soňou a dcerou Táňou - vystupuje i v rámci kampaně. | Facebook - Michal Šimečka

Šli na to hopem

Partnerka Soňa přitom prozradila, že se Šimečkou jim to zajiskřilo hned. „Byla to láska na první pohled. Oba jsme žili v té době v zahraničí a oba jsme měli okno nezadanosti. Přijeli jsme nakrátko na Slovensko a naši nejlepší kamarádi, kteří jsou zároveň manželé, nás pozvali na zdánlivě náhodné setkání, na které jsme se oba chytili. Za tři dny jsme se na Silvestra dali dohromady. A za šest týdnů jsme už spolu bydleli,“ uvedla pro topky.sk.

A na poznámku, že šlo o poměrně velkou rychlovku, reagovala pobaveně: „Ano, oba nás to zastihlo ve stejné životní fázi. Věděli jsme, co hledáme a jaké jsou naše priority. Byl to skutečný vztah pro život.“ 

Nejdřív bydleli v Praze

Sestěhovali se přitom společně právě v Praze. Co dál na Šimečku jeho partnerka prozradila? Jaký je v soukromí?

„Mužskost nevidím v manuální práci. Spíše ve spolehlivosti, pracovitosti, rozumnosti. Tyto všechny vlastnosti Michal má. Když ho požádám o pomoc, tak ji dostanu. Není to typ kutila a mistra konstruktéra. I když musím říct, že když jsme se stěhovali do prvního bytu v Praze, s mým bratrem úspěšně smontovali skříňky z IKEA,“ uvedla partnerka slovenského politika.

„Žádná práce Mišovi není cizí. V domácnosti máme rozdělené povinnosti. V předvolebním čase musí být každému jasné, že když má takové množství práce, nemůže být domácnost rozdělena na polovinu. Zároveň byla období, kdy já jsem měla více práce a větší zodpovědnost převzal on. V dnešním světě nemůžeme mít všichni všechno. Dokonalou kariéru, dokonalou domácnost a dokonale vychované dítě. Pro mě je podstatné naše dítě a abychom byli oba spokojeni. A když nebudu mít někdy v bytě otřený prach, tak se nic nestane. Učím se k životu přistupovat s větší lehkostí,“ dodala tanečnice Ferienčíková.

Spojuje je i Progresivní Slovensko

Šimečka je dle ní romantik ve vnímání společnosti, který věří, že lidé jsou dobří. Doma prý velkým romantikem není. A když chce vypnout, zahraje si doma rád na playstationu.

Progresivním Slovenskem pak žijí společně. „Oba jsme zakládající členové a oba nás to spojuje. Kvůli tomu jsme se vrátili zpět z Prahy do Bratislavy,“ prozradila Ferienčíková pro topky.sk.

Kdo je Vám ze slovenských stran a hnutí nejbližší? Vyzkoušejte si předvolební kalkulačku:

Video  Zuzana Čaputová a její vzkaz před volbami: Nehledejte dokonalé politiky.  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

jajas ( 24. září 2023 20:32 )

No já nevím, jestli do předvolebního boje je vhodné cpát svoji přítelkyni nahoře bez....nemluvě o tom, že to zase taková krása není....

Megera z Makrel ( 24. září 2023 06:55 )

Krasna? Vsak to je babo-chlap!

lesanka ( 23. září 2023 14:48 )

Už sa vidí ako premiér. Všade ho médiá pretláčajú, pri tom je slabý ako čaj.Nevoliteľný.

trintin ( 23. září 2023 14:24 )

Ficův vyzyvatel tasil v kampani svou krásnou tanečnici?? Té také Kramár v Praze sahal na "vulvu"?

ahojky ( 22. září 2023 20:55 )

Petr Varga...Ukaž tu, kterou máš doma. Asi to ke chlubení nebude, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa