Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fico vyhrál suverénně a bude premiérem. O vládě ale rozhodne Pellegrini, míní slovenská média

Aktualizováno -
1. října 2023
10:01
Autor: ČTK, lig - 
1. října 2023
08:42

Bývalý slovenský premiér Robert Fico, jehož strana vyhrála sobotní předčasné parlamentní volby na Slovensku, má šanci sestavit vládu a počtvrté se stát ministerským předsedou. Napsala to dnes slovenská média. Podle tisku o podobě kabinetu rozhodne třetí nejsilnější strana Hlas - sociální demokracie (Hlas-SD) někdejšího premiéra Petera Pellegriniho, který v minulosti dlouhá léta působil ve Směru-SD.

Robert Fico porazil Slovensko, tu podobu země, jakou si po sametové revoluci představovala většina národa. Dnes mu dostatek lidí uvěřil, že liberalismus a lidská práva mohou být pro občana větší hrozba než rozvětvená korupce a sympatie k Putinovu režimu,“ napsal list SME. Reagoval tak na názory trojnásobného expremiéra Fica, který před volbami vystupoval proti vojenské pomoci Ukrajině čelící ruské agresi a proti sankcím Západu vůči Rusku, v jehož čele stojí prezident Vladimir Putin.

„Dnes po moci sahá jiný Fico. Motivovanější trestními stíháními svých spolupracovníků a sponzorů Směru a podporovaný extrémnějšími voliči. Šíření strachu mu nakonec přineslo vítězství. Přinese mu i izolaci, zejména v demokratické Evropě, protože je málo pravděpodobné, že změní svou rétoriku o podmínkách míru na Ukrajině,“ napsal deník SME.

Podle listu Pravda Směr-SD suverénně vyhrál volby a šéf Hlasu-SD Pellegrini ví, že rozhodne o budoucí vládě.

„Bez ohledu na první místo ve volbách bude stabilita koalice záviset zřejmě na dvou stranách. Jednou z nich je Pellegriniho Hlas, který se dlouhodobě nevymezoval ani na jednu, ani na druhou stranu politického spektra,“ napsal nejčtenější list Nový Čas. Dodal, že v posledních dnech předvolební kampaně bylo možné z Pellegriniho vyjádření pozorovat, že je vysoce pravděpodobné, že si vybere Směr-SD.

„Robert Fico vyhrál volby a už to nepustí. Demokratické Slovensko prohrálo,“ napsal list Denník N.

Také listy Plus JEDEN DEŇ a Hospodárske noviny poznamenaly, že podoba příští vládní koalice bude záležet na Hlasu-SD.

Hlasy ze zahraničí: Liberální zázrak se nekoná

I zahraniční média komentují výsledky voleb. Agentura AP konstatovala, že liberální zázrak se u slovenských předčasných voleb nekonal. Hlasování podle ní ovšem přineslo překvapení - nečekaně se do parlamentu nedostaly krajně pravicová Republika a „po drastickém propadu hlasů“ donedávna koaliční strana Jsme rodina dosavadního předsedy parlamentu Borise Kollára.

Úspěšná naopak byla podle APA i strana Obyčejní lidé expremiéra Igora Matoviče, která je přitom označována za hlavního viníka 3,5 roku trvajícího politického chaosu v zemi, jež je členem EU i NATO. „Na základě výsledků viděli pozorovatelé ještě během volební noci na Slovensku jako pravděpodobnou koalici vedenou proruským Ficem,“ napsala APA.

Agentura AFP poznamenává, že Fico se svou „populistickou“ stranou představují „riziko, že diplomatickou rovnováhu země velmi jasně nakloní na stranu Kremlu“. AFP připomíná několik nedávných Ficových výroků vyznívajících ve prospěch ruského režimu: Že by přestal vojensky podporovat Ukrajinu, že válka na Ukrajině začala v roce 2014, když údajní „ukrajinští fašisté“ zabíjeli civilisty ruské národnosti, a že by nedovolil zatčení ruského prezidenta Vladimira Putina na území Slovenska.

BBC v titulku dnešní zprávy o slovenských volbách upozorňuje: „Populistická strana vyhrála hlasování, ale pro koalici potřebuje spojence.“ K možnosti ukončení slovenské vojenské pomoci Ukrajině píše: „Tato hrozba vyvolala znepokojení mezi členy Evropské unie a NATO, ale získala podporu na sociálních sítích mezi Slováky, kteří tradičně chovají vřelé city vůči Moskvě.“

Zpravodajská televize CNN na svém serveru v článku s titulkem „Proruský politik zvítězil ve slovenských parlamentních volbách“ píše, že Směr-SD získal více hlasů, než se čekalo. Výsledky pravděpodobně budou znamenat výzvu pro jednotný postoj NATO a EU vůči Ukrajině, domnívá se CNN, která však také upozorňuje, že Fico si nejdříve musí najít koaličního partnera.

žanyn ( 18. října 2023 13:15 )

Je zajímavé sledovat ono mlčení našeho meinstremu o dění na Slovemsku. Dřív (dřívější volby) se někteří mohli zpřetrhat a dnes? I to je ukázka té naší demokracie.

Lubomír Oršulík ( 2. října 2023 18:56 )

Ti novináři si nejspíš myslí že voliči jsou nesvéprávní. Jaksi si nepřípoštějí, že Fico jen vyšel vstříc tomu co si myslí jeho voliči. Proto vyhrál. A proto nevyhálo PS protože má méně voličů kteří souzní s jejich politickou.

jonn ( 1. října 2023 10:05 )

Vivat Horní Uhry

Zobrazit celou diskusi