Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čaputová i Orbán blahopřáli Ficovi. Poražený Šimečka: Uděláme vše pro to, aby nesestavil vládu

Aktualizováno -
1. října 2023
11:21
Autor: ČTK, lig, Mii - 
1. října 2023
09:51

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že vítězná strana Směr-SD Roberta Fica v sobotních parlamentních volbách na Slovensku má největší odpovědnost za další vývoj. Zabránit Ficovi sestavit vládu je odhodlané hnutí Progresivní Slovensko vedené Michalem Šimečkou, jenž to řekl na tiskové konferenci, kde přiznal porážku. První evropský politik, nepočítaje ty české, který Ficovi pogratuloval, byl maďarský premiér Viktor Orbán.

„Děkuji všem občanům, kteří se zúčastnili voleb. Respektuji výsledky voleb jako projev důvěry voličů a blahopřeji vítězné straně Směr-SD. Blahopřeji také všem ostatním politickým stranám, které budou zastoupeny v parlamentu,“ sdělila prezidentka.

Prezident podle slovenské ústavy po volbách jmenuje nového premiéra a také členy jeho kabinetu. Prezidentské pověření k sestavení vlády je spíše tradicí, jež není upraveno v ústavě.

„Volby vyhrál Směr. Je to velmi špatná zpráva pro Slovensko. Ještě horší by byla, pokud by se Ficovi podařilo sestavit vládu. Naším cílem stále zůstává, a uděláme pro to všechno, aby se to nestalo,“ uvedl Šimečka.

Podle něj bude rozhodující při vytvoření nové vlády postoj strany Hlas - sociální demokracie, která ve volbách skončila na třetím místě. Řekl, že po volbách připadá v úvahu vznik jen dvou možných koalic: Jedné v čele se Směrem-SD a druhé pod vedením PS.

Nadšený z návratu Fica je maďarský premiér Viktor Orbán. „Hádejte, kdo se vrátil! Gratulujeme Robertu Ficovi k jeho nespornému vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Vždy je dobré spolupracovat s vlastencem,“ uvedl Orbán s tím, že se na spolupráci těší.

Kdo je Michal Šimečka: Vnuk poradce Havla

Šimečka pochází z významné slovenské rodiny, pracoval jako politolog a novinář. Byl mimo jiné poradcem ministra zahraničních věcí České republiky a poradcem europoslanců pro zahraniční politiku. Loni v lednu ho zvolili jedním z místopředsedů Evropského parlamentu, stal se prvním Slovákem v této funkci. Vedení Progresivního Slovenska převzal loni v květnu.

V jeho žilách koluje česká krev, je vnukem slovenského filozofa, disidenta a poradce prezidenta Václava Havla Milana Šimečky, který pocházel z Bohumína. Jeho otec je známý spisovatel Martin Milan Šimečka, jenž byl tři roky šéfredaktorem českého časopisu Respekt. Druhý z jeho dědů, Eduard Friš, naopak v období února 1948 vedl jako šéfredaktor slovenský komunistický deník Pravda.

Šimečka dále pochází z významné slovenské rodiny Bellů. Jeho prapradědeček Matěj Metod Bella byl v dobách monarchie jedním ze tří slovenských poslanců v uherském sněmu, později signatářem Martinské deklarace, kterou se Slováci přihlásili k Československému státu. Po první světové válce působil léta jako bratislavský župan. A Šimečkův prastrýc Peter Bella-Horal je zase autorem známé básně Jaká jsi krásná, moje rodná země, kterou později zhudebnil Eugen Suchoň.

Šimečka se narodil 10. května 1984 v Bratislavě. Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, magisterské a doktorské vzdělání získal na Oxfordské univerzitě. V letech 2002 až 2004 pracoval jako novinář pro bratislavský deník SME, poté do roku 2006 jako pražský dopisovatel britských novin Financial Times. V letech 2015 až 2017 byl samostatným výzkumným pracovníkem v pražském Ústavu mezinárodních vztahů.

Za své priority pokládá Šimečka nastartování ekonomiky, investice do zdravotnictví a zlepšení společenské atmosféry. „Michal Šimečka udělal za čtyři roky, co je v Evropském parlamentu, velký pokrok. Stal se z něho opravdový politik evropského formátu. Podle mého soudu má všechny předpoklady pro to, aby byl premiérem Slovenska,“ řekla o něm místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. „Je to velmi proevropský člověk, který podporuje další integraci Unie, včetně přechodu od jednomyslnosti na kvalifikovanou většinu.“

bleskbulvar ( 2. října 2023 19:49 )

Ani jeden fešák z toho našeho podělaného pětihnoje se nezmohl na to, pogratulovat Ficovi k vízezství. Takoví jsou to chudáčci.

bleskbulvar ( 2. října 2023 19:45 )

Chtěl jsem to napsat, řekl jsi to za mně.

nadčasový MP ( 2. října 2023 05:59 )

Tady opět vidíte naši pseudodemokracii v praxi. Západem nastrcena strana bude bránit vítězné straně sestavit vladu! Kde to jsme? Nebylo by načase jim všechny volby ignorovat, kdyz drzost uplatnych a bezskrupuloznich nezná hranic? Vždyť nás jen využívají a zotrocuji, místo aby sloužili. Kam až jsme to nechali zajít?

gabreta ( 1. října 2023 21:48 )

Šimečka: Uděláme vše pro to, aby nesestavil vládu.
Jo, to měli protiprávně změnit volební zákon, jako v Čechách a možná by se jim to povedlo!!!

RASPUTIN ( 1. října 2023 20:12 )

Ta věčně smutná žena snad probrečela celou noc

Zobrazit celou diskusi