Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Síkela přiznal, co způsobí vládní krok: Elektřina pro domácnosti zdraží! A schytal to za NET4GAS

Aktualizováno -
1. října 2023
13:53
Autor: ČTK, red - 
1. října 2023
12:56

Elektřina v příštím roce českým odběratelům možná plošně zdraží, nejvýše do deseti procent. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes připustil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Věří, že případné zdražování bude mírné. Nevyloučil ani možnost setrvání cen, ta je však malá. Důvodem případného růstu cen je zejména převedení části poplatku na obnovitelné zdroje energie zpět na odběratele, které tak odmaže letošní zlevňování dodávek energií. Energetice se dnes věnovala také diskuse na CNN Prima NEWS, místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) kritizoval vládu za nákup společnosti NET4GAS, jež v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Podle něj je nákup hazardem pro stát.

Vláda ve středu rozhodla, že domácnosti a firmy budou od příštího roku opět platit poplatky za obnovitelné zdroje energie jako před loňským říjnem. Letos je plně hradil stát. Za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny tak budou odběratelé znovu hradit poplatek 599 korun. Podle kabinetu šlo o plošné opatření, které v době příznivějších cen energií není nutné.

„Je možný mírný nárůst cen. Bude to maximálně do deseti procent, já ale věřím, že bude mírnější,“ řekl Síkela. Uvedl, že ve středu nehlasoval pro převedení poplatku na obnovitelné zdroje energie na odběratele a navrhoval jiná opatření. Zároveň byl však podle něj současný systém, kdy stát letos plně hradil tyto poplatky, dále neudržitelný. Podle odhadu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) budou celkové náklady na podporu obnovitelných zdrojů v příštím roce asi 36 miliard korun.

Havlíček: Nákup NET4GAS je hazardem pro stát

Tématem dnešních debat byla i akvizice společnosti NET4GAS. Tu prostřednictvím státní společnosti ČEPS ve středu schválila vláda. ČEPS za firmu zaplatí maximálně pět miliard korun. První část - tři miliardy korun - bude uhrazena při dokončení transakce, další dvě miliardy pak v případě splnění ekonomických výkonnostních parametrů NET4GAS. Společnost eviduje finanční aktiva ve výši 6,8 miliardy korun, zároveň má ale vydané dluhopisy za 18,5 miliardy korun a úvěry 14,5 miliardy korun s termínem splatnosti mezi lety 2025 a 2028.

Podle Havlíčka je akvizice velkým rizikem, protože do budoucna zadluží stát dalšími desítkami miliard korun. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS upozornil na výsledky hospodaření firmy z posledních let, která se zhoršila zejména poté, co firma Gazprom Export přestala platit za nasmlouvaný tranzit plynu přes ČR. Podle něj se proto investice státu v budoucnu nevrátí a krok ministerstva průmyslu a obchodu označil za nezodpovědnost.

Síkela i Kupka nákup obhajují

Proti tomu se ohradil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj záměr nákupu podpořily všechny posudky, které má vláda k dispozici. Zdůraznil, že vlastnictví provozovatele sítě plynovodů je důležité především kvůli posílení kontroly státu nad energetickou infrastrukturou. Podle Kupky mohou navíc plynovody v budoucnu hrát klíčovou roli při tranzitu vodíků. Ministr zároveň připomněl další nedávnou akvizici státu v podobě nákupu společnosti RWE Gas Storage, jež v Česku provozuje zásobníky plynu. Provoz zásobníků a plynovodů je podle Kupky vzájemně úzce provázán a jejich vlastnictví státem je podle ministra důležitou pojistkou do budoucna.

Také Síkela nákup v pořadu Otázky Václava Moravce obhajoval. „Dluhy má každá firma,“ vysvětloval s tím, že stát firmu koupil za zhruba polovinu, než je stanovená hodnota jejího vlastního jmění. Opírá se přitom o posudky zahraničních firem.

Podle Síkely stát koupil strategicky důležitou firmu s velmi dobrou ekonomickou i bezpečnostní perspektivou. „Za společnost NET4GAS není náhrada, jestliže chceme do České republiky dovážet plyn a zajistit energetickou bezpečnost naší země. To je důvod, proč jsme se k této transakci rozhodli,“ řekl ministr.

Video  Ministr Síkela: Vláda kývla na nákup plynárenské firmy NET4GAS.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 2. října 2023 20:29 )

Květoslava Velanova ( 2. října 2023 17:46 )

Udraží o 10 procent, to není tak moc. Pro vládu a poslance s amorálnįmu platy to moc nenį, pro ostatní, hlavně důchodce je to částka, kterou pocįtí.

jajas ( 2. října 2023 10:39 )

Tak to by tam nikdo nezůstal ....a ti noví, co by za ně nastoupili by na tom byli, postupem času, stejně....ale je fakt, že tito to už přehánějí! A bohužel si nemůžeme být jisti, co ještě jsou schopnni vymyslet...

Jirik-ta ( 2. října 2023 09:45 )

teď se z toho vylžou a chystaji další podraz.

jajas ( 2. října 2023 08:24 )

Vláda je vyčú*raná a stále dělá na občany podrazy. Jasně že občané musí opět platit poplatky na obnovitelné zdroje, když se tady nakupuje miliardově zadlužená společnost! Kde by ty prachy ta banda jinak vzala, když ne od lidí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa