Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Síkelův kontroverzní obchod zpečetěn: ČEPS získal NET4GAS. Za 5 miliard koupili 33 miliard dluhů!

Autor: David Polák - 
30. září 2023
09:47

Páteřní trubky s plynem v Česku už patří státu. Firma ČEPS, spadající pod ministra průmyslu Jozefa Síkelu (56, STAN), totiž včera koupila zadluženou společnost NET 4GAS. Utratí za ni pět miliard korun, jenže na stole jsou ještě dluhy ve výši 33 miliard. Konečná suma tedy bude 38 miliard?

Nákup už ve středu schválila vláda Petra Fialy (59, ODS) a pověřila jeho uzavřením státní podnik ČEPS. „Koupě firmy NET4GAS je dalším krokem ke zvýšení energetické nezávislosti České republiky. Společnost vlastní 4000 kilometrů plynovodů, které vedou plyn přes české území. Provozuje stanice pro distribuce plynu, je držitelem licence na transport plynu. Její stabilita je podmínkou energetické bezpečnosti,“ prohlásil Síkela po zasedání kabinetu s tím, že suma je do podpisu smlouvy tajná. To se ale včera změnilo. ČEPS oznámil, že obchod, který kritizují ekonomové i odborníci (viz Investice se nevrátí), bude pět miliard korun.

Rozdělení plateb

„Sjednaná kupní cena je složena ze dvou částí – první část ve výši 3 miliard korun bude uhrazena při dokončení transakce. Druhou část ČEPS zaplatí v případě splnění ekonomických výkonnostních parametrů NET4GAS ve dvou splátkách, a to do výše maximálně 2 mld. Kč,“ oznámil včera předseda představenstva státního podniku Martin Durčák. Podle Síkely je smluvní cena spravedlivá. „Nechali jsme si ji potvrdit třemi znaleckými posudky,“ dodal šéf průmyslu.

Sekera 33 miliard korun, kdo to zaplatí?

Jenže pět miliard nebude asi konečná suma, kterou daňový poplatníci za Síkelův nákup NET4GAS zaplatí. Společnost má totiž dluhy ve výši 33 miliard korun. „Daňoví poplatníci budou muset fakticky zaplatit 33 miliard, které firma dluží,“ řekla Blesku ekonomka Lenka Zlámalová před středečním schválením a podpisem smlouvy. Proto to podle ní není moc výhodný obchod. Když to tedy sečteme, tak stát za podnik z kapes daňových poplatníků zaplatí 5 miliard plus 33 miliard za dluhy. Tím pádem kšeft vyjde na 38 miliard.

Analytici: Investice se nevrátí

Nákup podle analytiků zvýší energetickou stabilitu v Česku. „V případě NET4GAS existuje vysoká pravděpodobnost, že by byl každý jiný potenciální zájemce pro zajištění stabilních dodávek plynu větším rizikem,“ míní Michal Kocúrek, řídící partner EGÚ Brno. Navíc jde prý o signál, že se stát chce soustředit v energetice na plyn. Jenže odborníci jedním dechem upozorňují na zadluženost firmy, která činí asi 33 miliard korun, i na to, že se kupní cena státu zřejmě nevrátí. „Nesmyslně drahá akvizice, pokud nebudou chtít prohibitivně zdražit transport plynu pro domácí trh, tak se kupní cena nikdy nevrátí,“ řekl analytik firmy Capitalinked.com Radim Dohnal.

Video  Ministr Síkela: Vláda kývla na nákup plynárenské firmy NET4GAS  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 2. října 2023 12:20 )

Babiš bude pokračovat i on slouží Bruselu.

stoura ( 2. října 2023 11:19 )

jajas ( 1. října 2023 10:01 )

No prostě vláda ODS,TOP09, KDUČSL se nám po letech opět přimněla (pro ty, kdo mezitím zapomněl), a protože se žádné překvapení se nekoná, tak zase na nějakou dobu skončí....rozdíl je v tom, že tady po sobě zanechá vyjímčně zdecimované česko.....na dlouhou dobu.....

krapotkin ( 1. října 2023 06:48 )

Kdyby jenom jedovatým obilím, už také drůbežím masem se salmonelou. Je to zřejmě vděk za to, že jim ukrajinský premiér posílá vše, co se tu vyrobí, včetně mnoha miliard korun i za cenu zruinování Česka.

krapotkin ( 1. října 2023 06:45 )

Nachystal si trafiku až ho konečně volbami vykopneme z postu vrchního zloděje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa