Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vláda odvolá českého velvyslance v Rusku. Jenže Lipavský řeší: Má smysl ho vůbec nahrazovat?

Autor: Mii, ČTK - 
11. srpna 2023
17:06

Vláda Petra Fialy (ODS) chce po skončení svých prázdnin odvolat z funkce českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku. Informaci přinesl Deník N na základě rozhovorů s diplomaty. O konci Pivoňky se hovoří dlouho, v Rusku už se ani fyzicky nenachází, českou ambasádu v zemi vede Jiří Čistecký.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) přitom loni v prosinci odmítal, že by Pivoňku chtěl odvolat. „Velvyslanec Pivoňka není odvoláván, zůstává velvyslancem a v roli jeho zástupce bude působit pan Čistecký,“ prohlásil tehdy Lipavský v pořadu Otázky Václava Moravce.

„My přemýšlíme o tom, jakým způsobem přistoupit k diplomatické misi v Moskvě. V tuhle chvíli ale řešíme hlavně technické otázky na zastupitelském úřadě. On je poměrně malý po Vrběticích, kdy už tam může být jenom 7 diplomatů a máme tam velké majetky, jsou to poměrně logisticky složité záležitosti,“ dodal pak v rozhovoru pro Blesk ministr.

Právě toto nastavení mise ještě podle Deníku N není vyřešené. Pivoňka sice nakonec má skončit, ale Lipavský dosud nevyhodnotil, zda jej nahradí někým jiným. Už dříve se diskutovalo o možnosti, že by ambasadorská pozice v Moskvě byla nahrazena místem chargé d'affaires.

Pokud by Česko v době války na Ukrajině vyslalo do Moskvy nového plnohodnotného velvyslance, muselo by Rusko požádat o souhlas a velvyslanec by zároveň musel pověřovací listiny slavnostně předat prezidentu Vladimiru Putinovi.

Vztahy začaly kazit už Vrbětice

Pivoňka je velvyslancem v Rusku od roku 2018, předtím čtyři roky stejný post zastával v Ázerbájdžánu. V letech 2006 až 2011 působil jako zástupce velvyslance v Kyjevě, zhruba rok také jako chargé d'affaires.

Čistecký pracuje na ministerstvu zahraničí od konce roku 1994. Byl mimo jiné ředitelem odboru států střední Evropy či tajemníkem pro analytickou činnost v kabinetu ministra zahraničí v letech 2014 až 2018. Dříve působil jako zástupce velvyslance ve Vídni, generálním konzulem v Istanbulu je od roku 2019.

Ruská diplomatická mise v Praze i české zastoupení v Moskvě se výrazně omezily po loňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Video  Vyhoštění ruští diplomati na letišti: Kufry a krabice  - Blesk
Video se připravuje ...

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

 

Uživatel_5522193 ( 22. srpna 2023 06:30 )

Rodrigos přesně tak!

Uživatel_5522193 ( 22. srpna 2023 06:29 )

Souhlas lépe bych to nenapsal!

deratizater ( 19. srpna 2023 04:24 )

Tohle diplomatické nemehlo by mělo být odstraněno.

deratizater ( 19. srpna 2023 04:22 )

Lipavský je loutka prolezlá červotočem řízená cizí mocností která sama o ničem nerozhoduje. V našem národním zájmu není hrotit vztahy s Ruskem na maximum a vyrábět z Ruska úhlavního nepřítele , to žádná jiná západní země ze stra­tegic­kých,e­kono­mických a bezpečnostních důvodů nedělá .Jeho největší samostatná kompetence je že si může sám zapnout poklopec.

krapotkin ( 17. srpna 2023 19:25 )

Nemělo by se náhodou konečně řešit čím nahradit Lipavskýho a celou vádní sebranku ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa