Hlavní město konečně po ročních „obstrukcích“ získalo schválení od stavebního úřadu, aby mohlo začít proměnu Negrelliho viaduktu. Z celkových 74 oblouků se jich bude 45 využívat například jako kavárna, dílna nebo klub pro seniory. Proměnu viaduktu odstartovalo studie neziskové organizace CCEA MOBA v roce 2012. Smyslem však není vytvořit druhou náplavku. Proto byl zvolen koncept zahrnující jak bary a bistra, tak kreativní výrobu.   

První vlaštovka

Nejprve museli zástupci CCEA MOBA získat na projekt stavební povolení – tento proces trval cca rok. Na konci loňského léta měli připravenou veškerou dokumentaci včetně stavebního povolení. Vedení TSK počítalo, že se firma Strabag pustí ihned do práce a hotovo bude v listopadu 2022. Další „průtah“ však přišel ze strany stavebního úřadu, kterému trvalo celý rok, než projekt schválil a mohlo se začít pracovat. Jak sdělila Blesku v srpnu 2022 zástupkyně CCEA MOBA Yvette Vašourková, v Česku se jedná o „novou zkušenost“ využití prostorů pod funkční tratí, tedy není to tabulkový projekt. Proto bylo a je veškeré papírování náročnější.  

„S realizací úprav dle schválené studie počítáme, bohužel se akorát ukázalo, že povolovací proces je složitější, než jak se předpokládalo, což je jediný důvod, proč ještě nebyly realizovány, ač dle původních záměrů už dávno měly být hotové,“ sdělil Blesku v souvislosti s úpravou oblouků i okolí Negrelliho viaduktu radní pro oblast správy majetku Adam Zábranský (Piráti).

Testovací „kobka“

Nyní konečně začaly samotné práce. V oblouku číslo 36 jižně na rohu ulic Sokolovská a Prvního pluku vznikne magistrátní informační centrum. Práce by měly být hotovy letos v říjnu. Plán vestaveb a urbanistické koncepce okolí viaduktu připravoval a zadával, ), včetně studie CCEA MOBA z roku 2019, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), o oblouky se bude starat městská společnost Trade centre Praha (TCP).

V pilotním projektu se v oblouku objeví nové zasklené fasády, město nechá vytvořit interiér a zázemí infocentra. Centrum bude fungovat v následujících dvou letech ve zkušebním provozu, při němž bude magistrát s odborníky sledovat vliv na viadukt. Poznatky využije při vestavbách v dalších obloucích. V rámci projektu se bude řešit také komplexní parková úprava kolem viaduktu i osvětlení nově vzniklých prostor.

"Nejnáročnější práci jsou přípojky a osazení hliníkové fasády jelikož všechny stavební práce musejí probíhat s maximální péčí vůči viaduktu jako takovému, jinak, druhému nejstaršímu mostě v Praze," sděluje Blesku Igor Kovačević z CCEA MOBA. Veškeré konstrukce musejí být oddělené od mostního tělesa a základu, takže bude nutné pečlivě sledovat průběh stavebních prací, na čemž se budou pod ílet památkáři a autorský dozor, který zajišťuje ateliér MOBA studio.

Jak podnikat v Negrelliho viaduktu? 

Projekt počítá se třemi provozními modely. Prvních 18 oblouků se bude soutěžit v rámci komerčního modelu na 5 let s možností ji po 2 letech prodloužit, dalších 18 v rámci kreativního modelu za nižší nájem na 3 roky a zbylé se vyhradí start-upovému modelu na jeden rok. 

Za komerční podniky se považují veškeré bary a kavárny. Kreativní model v sobě bude zahrnovat drobné kanceláře, či dílny s vlastnoručně vyrobeným zbožím k prodeji. Takovými jsou třeba krejčovská dílna, výroba šperku, malá projekční kancelář a jiné aktivity tohoto druhu. Jako start-up můžou být vnímány umělecké, či jiné originální projekty, které by potřebovali zviditelnit a primárně se v oblouku neprodávají, ale tvoří – například ateliér začínajícího umělce, či jiné vyloženě nekomerční aktivity, dílna i výroba specifických produktů a podobně. 

Video
Video se připravuje ...

Negrelliho viadukt po rekonstrukci, ale před proměnou všech oblouků. Jan Dařílek

Fotogalerie
16 fotografií