Nové zóny se týkají oblasti nazývané Libeň-střed. „K zavedení zón placeného stání přistupujeme na základě analýzy, z níž vyplývá, že je vhodné je zavést. Po zónách volají také někteří místní obyvatelé, zejména v ulici Vosmíkových," řekl Šalek.

Po zavedení budou zóny propojeny s okolními oblastmi, ve kterých již fungují. Důvodem pro zóny v okolí Bulovky je právě to, že se vozy ze zmíněných oblastí přesunuly právě sem. Zároveň se zlepší parkování rezidentů v této oblasti, uvedl Šalek.

Zřízení zón již schválila komise pro dopravu Prahy 8 a vedení městské části. Jakmile vznikne projekt, předloží jej městská část magistrátní komisi pro parkování. Přestože rozmístění a rozsah zón plánuje městská část, musí jejich spuštění nakonec odsouhlasit magistrát.

Zóny se v hlavním městě v moderní podobě poprvé zavedly v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila už v roce 1982. Následně se rozšířily a fungují v Praze 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16 a 22. Na parkovném vybere magistrát ročně okolo půl miliardy korun.

Fotogalerie
13 fotografií