Už několikrát se rekonstrukce Průmyslového paláce zapsala mezi unikáty pražských staveb. Vyjmuto třeba bylo 2256 metrů čtverečních vitráží, podobná renovace se neuskutečnila nejméně posledních 100 let. Do výčtu včera přibyl nový zápis – ukotvení první části konstrukce levého křídla. „Je to pro nás velkým milník, dostavba dospěla do stadia, kdy začíná růst směrem nahoru,“ řekl Blesku Tomáš Hübl, šéf Výstaviště Praha.

Stavba probíhá takřka jako původní pod dohledem architekta Bedřicha Münzbergera (1846–1928) před Jubilejní zemskou výstavou v roce 1891. „Jsem ráda, že si všichni všimli, že existoval a že je tady taková mimořádná architektura. Byla prvním moderním počinem ve vývoji architektury konce 19. století. Jsem velmi šťastná, že se konečně opravuje,“ prozradila Blesku jeho pravnučka, historička Jiřina Chrastilová.

Stavba samozřejmě roste s dodržením platných norem a nároků moderní stavby. „Nyní je konstrukce mohutnější, je svařována, nikoliv nýtována,“ uvedli zástupci Výstaviště. Asi během měsíce je v plánu montáž dvou ocelových vazeb, čili rámů, tvořených devatenácti díly, jež budou vzájemně propojeny. „Moc se těším, jak tady budeme sledovat růst historického skvostu až do slavnostního znovuotevření,“ dodal Hübl.

Rozsvítili jeho dílo

Výstaviště pro zachování odkazu výjimečného rodáka z pražského Karlína udělalo ještě jeden krok. Minulý měsíc na Olšanských hřbitovech – V, v oddělení 15, na hrobu číslo 10 rozsvítilo lampičku vyrobenou ze skel vitráží paláce! Právě tady je totiž architekt Münzberger pohřb

Prohlídka pokračující rekonstrukce Průmyslového paláce, 4. srpna 2023, Praha
Autor: ČTK / Šulová Kateřina
en. Výstaviště místo adoptovalo a opravilo, kromě pomníku renovovalo také zeleň a třeba zasadilo na 70 skalniček. „Péče o kolektivní paměť a symbolická gesta jsou pro dnešní společnost důležitá,“ vysvětlil důvod i magistrátní radní Adam Zábranský (29, Piráti). Původní podoba se navrací i hodinám z centrální věže Průmyslového paláce, ta byla změněna při jeho přestavbě v 50. letech minulého století.

Video
Video se připravuje ...

Restaurační práce na vitrážích z Průmyslového paláce v dílnách Kolektiv ateliers v Novém Boru Blesk

Fotogalerie
39 fotografií