Na prostranství před koupalištěm Ládví, které bylo postaveno v roce 1982, vznikla zároveň i kašna, kterou zdobila socha žabáka od českého sochaře a designéra Vincence Vinglera. Bronzovou sochu uvnitř vylitou betonem společně s kašnou však nečekala na sídlišti příliš zářivá budoucnost. Tehdejší socialistické péče o cokoli příliš nebyla a valné úrovni a nezlepšovalo se to ani v 90. letech. Kašna se tak brzy stala spíše odkladištěm odpadků než zajímavým vodním prvkem.

V roce 2007, kdy plastiky v Kobylisích mizely téměř před očima, došlo i na oblíbeného žabáka. Nenechavec sochu odřízl, rozhodně ale nečekal, že není celá z bronzu, ale vnitřek je vylitý betonem. Po pár metrech svůj lup proto nechal v křoví, kde byl nalezen při údržbě zeleně. Následně socha skončila v depozitáři na Libeňském zámečku, kde byla opravena. Následující rok ji radnice vrátila na místo, ale během krátké chvíle zmizela znovu, tentokrát definitivně. Žabák zřejmě skončil ve sběrně.

Sochařova manželka Marie Vinglerová sitaci ohledně krádeže glosovala s vtipem a nadhledem. „Můj muž by měl vlastně radost i z toho, že byla ukradena – když se něco podobného stalo dřív, ještě za jeho života, tak vždycky říkal, že se někomu ta socha asi líbila a neměl peníze na to si ji koupit, a tak si ji prostě vzal. Tak snad je nakonec originální Žabák někde na zahradě a neskončil ve sběrných surovinách.“

Marie Vinglerová ostatně vzpomíná, že Manžel s žabákem zažil několik vtipných situací. „Ještě před revolucí jsme sochu přivezli na nějakou výstavu, kde ostatní autoři vystavovali sochy pionýrů a podobně. No a my jsme přivezli žabáka. Pánové z ministerstva kultury v tom ve své paranoie hledali nějaký skrytý význam, a nakonec na manžela vyrukovali s tím, že přivezl „žábu na prameni“, vzpomíná s úsměvem.

Po 15 letech by se žabák mohl vrátit na své původní místo. Velkou výhodou je to, že sochař Vingler podobných žabáků udělal hned několik, díky čemuž se bude kopie lépe vytvářet. Už více než rok intenzivně jednáme s řadou odborníků - na krajinářské úpravy, hydrogeologické průzkumy, umění ve veřejném prostoru a samozřejmě i s architekty a projektanty. To vše s jasnými cíli - aby byl Žabák co nejdříve na svém místě, fontánka aby fungovala a celé její okolí se zase stalo příjemným a kultivovaným místem pro setkávání místních,“ uzavírá místostarosta městské části Praha 8 Tomáš Hřebík (STAN).

Video
Video se připravuje ...

Vincent van Gogh. Jeden z největších malířů trpěl fyzicky i psychicky, v zoufalé úzkosti si uřezal ucho Videohub

Fotogalerie
6 fotografií