Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Praha »ožralá«: Jaká „pekla“ se děla ve vyhlášených vinohradských a žižkovských putykách?

/
  • Na žižkově a na Vinohradech lze najít ty nejvyhlášenější pražské putyky.
    4. srpna 2023 ● 05:00

    Letní noc, svit pouličních lamp a zvuk života linoucí se z hospůdek, tak vypadá Praha po západu slunce. Ne nadarmo vyhrála zahraniční anketu o město s nejlepším nočním životem na světě. V hospodě Demínka na Vinohradech vznikla Sparta a Jaroslav Hašek tu čmáral tužkou na záchodě. Kousek dál stála nejpopulárnější trampská hospoda U Kalendů. Žižkovská hospoda Nad Viktorkou je zase první vlaštovkou slavné pivní ulice. Je centrem místních štamgastů.  

    Matička Praha je mezi cizinci i samotnými Čechy vyhlášená pro svou nevázanost, volnost a noční zábavu. Mezi turisty se hlavnímu městu dokonce přezdívá Amsterdam východu. Oblibu ve světě si zřejmě Praha získala tím, že v restauracích stojí půllitr piva méně než džus nebo limonáda.

    Populární internetová stránka plná rad pro cestování kolem světa travel.radicalstorage.com dokonce umístila Prahu na první místo v rámci svého seznamu měst s nejlepším nočním životem na světě. Následoval Madrid, Tokio, Londýn a Istanbul. Není divu, že se naše hlavní město umístilo takto vysoko. V hospodské kultuře mají Pražané obrovskou tradici. Pojďte se s Bleskem podívat na 3 legendární hospody Vinohrad a Žižkova, které stále fungují.

  • 1.

    Demínka: Založení Sparty a Hašek čmárající po zdech na záchodě

    Demínka.
    Autor: Pilsner Urquell Original Restaurant DEMÍNKA

    Dodnes fungující hospodu Demínka založil Josef Demín, legenda staropražského pohostinství, který jako číšník předtím sloužil v luxusních restauracích a obsluhoval „esa“ jako byl skladatel Wagner, spisovatel Dostojevskij a další. „Dodejme, že ve zdejší restauraci byl instalován první Röntgenův aparát na území Českého království, ovšem jako atrakce pro strávníky, kteří si rentgenováním útrob krátili čekání na jídlo,“ píší Radim Kopáč a Petr Stančík v průvodci Praha ožralá od vydavatelství Academia. 

    Později se Demínka přesunula na současné místo, do domu na Královských Vinohradech, který byl postaven v roce 1886 místo zbourané arény Nového českého divadla. Hned po otevření byla Demínka kavárnou v hogo fogo císařském stylu. Vybavení tvořily mramorové stolky, křišťálové lustry a zlacené štuky. Roku 1892 podnik navštivil dokonce sám císař František Josef I. „Mocnář si objednal „kaiser mélange“ a chutnalo mu prý vice než ve Vídni,“ dodávají autoři.

     

    Na konci 19. století do hospody vyráželi na tah fotbalisté, kteří zde 9. srpna 1894 založili slavný Athletic Club Sparta. Respektive přejmenovali jej z původního AC Královské Vinohrady. Za klub chytal deset let i komik Vlasta Burian. Díky blízkosti Vinohradského divadla začali do hospody docházet také umělci v čele s Gellnerem, bratry Čapkovými nebo právě Burianem.

    Den před svou smrtí tu popíjel pivo T. R. Field, autor básně „Mým domovem tichá je putyka / mou ženou sklenice plná“. Hospodu také navštěvoval Jaroslav Hašek se svými kumpány ze satirické Strany mírného pokroku. „Hašek tu tehdy tužkou na zeď záchodku napsal památné předvolební dvouverší: ‚Tahle hospoda Demínka / piva má plná vemínka!‘,“ uvádí Radim Kopáč a Petr Stančík.  

     

    Kde hledat: Demínka, Škrétova 386/1, Praha 2.

  • 2.

    U Kalendů: Základna trampů

    U Kalendů.
    Autor: Facebook - U Kalendů

    Hospoda U Kalendů je jedním z nejslavnějších lokálů na Rašínově nábřeží. „Scházeli se tu trampové, mimo jiné z legendární osady Ztracenka na Svatojánských proudech, své padesátini tu v roce 1963 oslavil Josef ‚Buřt‘ Braun, i disidenti, jako Václav Havel nebo Pavel Kohout, kteří měli ostatně svůj pražský domicil jen o pár domů dál,“ píší autoři průvodce Praha ožralá.

     

    Jelikož putyka otvírala už v šest hodin ráno, stávala se terčem nájezdů opilých lidí, kteří zde končili svůj tah. Jak uvádějí autoři, Jaroslav Hutka v rozhovoru s Milošem Čermákem vzpomínal na jeden takový tah ještě spolu s Havlem a Dienstbierem starším. Chtěli noc zakončit posledním pivem v hospodě U Kalendů. Mysleli si, že otevírá už v pět, ale o hodinu se spletli. Místo toho skočil Čermák s Havlem do Vltavy, ale Dienstbier se bál.

    Podnik zmiňuje mimo jiné ve svých dílech také Bohumil Hrabal. Do hospody se však nechodilo pouze „chlastat“, ale za času trampů hlavně hrát, zpívat a povídat s kamarády. „Každý týden se tady scházela trampská garda, legendy trampingu. A že bylo veselo! Občas jsem tam zavítal i já, o generaci mladší trampský nadšenec, prvně jsem byl pozván, abych zde prožil řadu nezapomenutelných setkání,“ uvádí v knize Radim Kopáč.

     

    Kde hledat: U Kalendů, Rašínovo nábřeží 383/58, Praha 2.

  • 3.

    Nad Viktorkou: První vlaštovka ulice plné hospod

    Nad Viktorkou.
    Autor: Redaktor Blesku

    Když se na Žižkově řekne „Jdeme na pivo!“, dobrá polovina pivních turistů skončí v ulici Bořivojova. Nadšenec do pivní kultury tu najde vše od „posch“ baru Bukowski přes typickou českou restauraci a hospodu U Houdků až po drsný alternativní Bohužel Bar. Sám autor tohoto článku zná hospůdky této ulice až podezřele dobře. Pokud se někdy objevíte večer na Žižkově, rozhodně navštivte ulici Bořivojova!

     

    „Snad nejvíc hospod v jedné ulici po celé Praze najdete v Bořivojovce na Žižkově. Ale jenom jedna je ta první,“ píší autoři Radim Kopáč a Petr Stančík. Hospoda Nad Viktorkou vznikla v přízemí činžovního domu už v roce 1992 jako první soukromý hostinec na Žižkově od znárodnění komunisty v roce 1948.

    Jméno nese po blízkém fotbalovém Stadionu FK Viktoria Žižkov. „Od svého založení je zřídlem alternativní kultury a dodnes se tu vyskytují proplešlé máničky a vyšeptalí pankáči v nezvykle vysoké koncentraci. Tady ještě punk’s not dead,“ píší ve své knize Kopáč se Stančíkem. 

     

    Kde hledat: Nad Viktorkou, Bořivojova 785/79, Praha 3.

    Video
    Video se připravuje ...

    Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu Videohub

    Fotogalerie
    24 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy