Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Předsedou Ústavního soudu se má stát Baxa. Pavel rovnou jmenuje i dalšího člena vedení

Aktualizováno -
3. srpna 2023
10:24
Autor: Mii, ČTK - 
1. srpna 2023
15:27

Pavla Rychetského v čele Ústavního soudu nahradí nově jmenovaný ústavní soudce a někdejší šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Uvádí to Deník N, podle kterého se Baxa zprávu dozvěděl v pondělí. Pražský hrad jméno ještě nepotvrdil, nicméně rozeslal pozvánky, ve kterých stojí, že Pavel v pátek jmenuje nejen nového předsedu, ale i člena vedení Ústavního soudu.

Funkční období končí Rychetskému 7. srpna. „Kdo to bude, si ještě nechám pro sebe, ale jmenování velmi pravděpodobně, pokud nám do toho nic nezasáhne, proběhne 4. srpna,“ uvedl už dříve Pavel.

Pražský hrad následně ve čtvrtek rozeslal pozvánku, ve které stojí prezident v pátek jmenuje nejen nového předsedu, ale i dalšího nového člena vedení této instituce a také jednoho z nových ústavních soudců. Lze tedy předpokládat, že páteční jmenování se bude týkat vedle nového předsedy také nového místopředsedy či místopředsedkyně ÚS. Nyní zastává post místopředsedy ÚS jen Vojtěch Šimíček, a to od letošního května.

Jmenování dalších ústavních soudců lze pak zřejmě očekávat 8. srpna - toto datum zmínila po středečním hlasování Senátu jedna ze schválených kandidátek, místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová. Na jmenování vedle ní čekají také bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr a profesorka občanského práva Kateřina Ronovská.

Kdo je Josef Baxa

Baxa v justici působí od roku 1984, kdy nastoupil jako trestní soudce nejprve k okresnímu a později krajskému soudu v Plzni, na jaře 1990 se stal místopředsedou plzeňského krajskému soudu; v 90. letech se podílel na založení Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Mezi roky 1998 a 2002 byl prvním náměstkem ministrů spravedlnosti Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského, mimo jiné se podílel na přípravě a prosazení velké novely trestního řádu i na tvorbě nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví. Předsedou nově zřízeného Nejvyššího správního soudu Baxu v lednu 2003 jmenoval prezident Václav Havel, ve funkci byl 15 let, poté se stal předsedou jednoho ze senátů NSS.

Baxa patří k nejuznávanějším osobnostem české justice, podle právních expertů Nejvyšší správní osud pod jeho vedením vyrostl v otevřenou instituci, která se v mnohém vymyká poměrům v české justici. Například podle Ligy lidských práv zpřístupnil komunikativní Baxa správní soudnictví veřejnosti a umožnil jí nahlédnout pod pokličku justice. „Sám Baxa před lety uvedl, že společně se vznikem NSS vzniká lidem spojenec ve věčném boji proti úřadům, a podle našeho názoru svému slibu dostál,“ napsala za ligu Nela Faltusová.

UFO1 ( 5. srpna 2023 08:42 )

Demokracie v ČR nemá a nikdy neměla šanci,v listopadu se pouze naporcoval majetek státu mezi potřebné...

roxin ( 3. srpna 2023 14:49 )

Ále hafane ty jako hafan mi napíšeš co ti umožní, ale to ostatní už musí napsat 216 atd., takové věci ty s hlavním nickem nepíšeš. Známe se dlouho a vím co dovedeš, měnit nicky podle doby(času) a stylu psaní bylo a pořád je TVÉ HOBBY a když tě v jiném nicku nepoznají teprve to tě dělá šťastným a jak nechceš prznit češtinu przníš nicky, já zase poznám i když ne vždy hned že píšou stejné osoby a že to hned napíšu-tak proto aby ten dotyčný věděl že SE OBLAFNOUT NENECHÁM a dám to vědět­!!!!!!­!!!!!!­!!! ...ty jich máš požehnaně.

roxin ( 3. srpna 2023 12:59 )

A ty 216hafane musel sis přibrat na pomoc 216 a teprve teď můžeš napsat co máš na srdci? Ale to celé pod palcem má soudruh špion, průzkumník s krycím jménem pávek i s celou fialovou, VÍCE NEŽ PO 30 letech se to podařilo hlavně pávkovi znovu nastolit totalitu???

Jirik-ta ( 3. srpna 2023 12:32 )

no prostě kompletní sestava. Ještě tu pandemii vymyslet a udeří.

Jirik-ta ( 3. srpna 2023 12:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa