Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Praha »ožralá«: Pamatuje namol zpitého Haška, skoro „zavražděného“ Fidela Castra i usekané ruce!

/
  • Praha ožralá: Takhle se popíjelo ve slavných pražských lokálech.
    28. července 2023 ● 05:00

    V podniku Montmartre se Hašek opil tak, že chtěl demolovat hospodu. U Černého vola se zastavil čas, místní ho považují za jakýsi hospodský skanzen. Básník Wernisch málem spáchal atentát na Fidela Castra, ale zlákalo ho pivo v hospodě. U Dvou koček se zase psala kriminální historie. Nejvíce se totiž hospoda proslavila vraždou kuchaře z roku 1981. Lupiči mu usekli obě ruce!

    Když by se v pití piva dalo soutěžit na mistrovství světa, zřejmě by se vedle fotbalu a hokeje stalo národním sportem Čechů. Útulné hospůdky a veselé krčmy patří k Praze už od nepaměti. Jsou také součástí národní kinematografie, několik legendárních hospod v Praze 1 spolu například prolezou komisař Ledvina a Nick Carter ve filmu Adéla ještě nevečeřela. Nakonec se na mol vyplazí z hostince U Černého vola.

     

    „Hospody byly odjakživa společensko-kulturní tmel, tady se vedly řeči – a z řečí povstávaly osobnosti, situace, nadosobní smysl,“ píší Radim Kopáč a Petr Stančík v průvodci Praha ožralá od vydavatelství Academia. Vydejte se s Bleskem na prohlídku legendárních hospod Starého Města, které stále čepují.

  • 1.

    Montmartre - Ožralý Hašek

    Dnes je v Řetězové ulici 7 kavárna, dříve tu tancovali falešní divoši. Podle nich se také dům jmenuje- U tří divých mužů
    Autor: praha-magica

    Ke Starému Městu neodmyslitelně od středověku patří putyka, která dnes nese jméno Montmartre. Historie třípatrového domu U Tří divých mužů sahá až do středověku. Budova získala jméno podle údajných třech divochů z Ameriky, které do Prahy dovezl tajemný cizinec.

     

    „Divoši byli opravdu jako diví: kůži doruda, kožené sukénky, na hlavách čelenky; křepčili, tančili a vyráželi z hrdel podivné skřeky,“ uvádějí Radim Kopáč a Petr Stančík. Před „vykuleným“ publikem dokonce pojídali syrové holuby. Ale jednoho dne se mezi diváky objevil sedlák z jižních Čech, který mezi divochy poznal tři pacholky ze sousedního dvora.

    Dnešní provozovna Montmartre se otevřela v roce 1911 jako kavárna a vinárna. „Montmartre byl podnik, který od prvních dní vyloženě přál bohémě: umělecké, literární, hudební, divadelní,“ uvádí autoři průvodce Praha ožralá. Podnik se zapsal do historie zejména díky Egonu Erwinu Kischovi a Jaroslavu Haškovi. Slavný autor na podnik pamatuje v několika svých dílech včetně Osudů dobrého vojáka Švejka. Legendární je dnes Haškova povídka Má tragédie montmartská z roku 1914.

     

    V ní spisovatel vzpomíná na jeden divoký večer v podniku. Hašek se doslova „zpil pod obraz“, usnul na stole a po prudkém probuzení chtěl demolovat podnik. Kamarádi ho vyvedli před hospodu, kde už svítalo. „A pamatuji si, že když jsem zvolal do dveří Montmartru ‚Mohu zas přijít?‘, jak ozvalo se rázné ‚Nikdy!‘ A dvéře Montmartru se nade mnou zavřely,“ píše v povídce. Znovu se ale do podniku dostal díky pravidelnému hostu policejnímu komisaři. A tak Haškovi museli znovu nalít.

     

    Kde hledat: Montmartre, Řetězová 224/7, Praha 1.

  • 2.

    U Černého vola – „Skoroatentát“ na Fidela Castra

    Malebný exteriér hospody jako by vypadl z historického filmu
    Autor: Jan Dařílek

    Další legendární hostinec U Černého vola se nachází v gotickém domě ze 14. století. Nejpozději na začátku 18. století se tu podle Radima Kopáče a Petra Stančíka začalo čepovat pivo a víno. Podnik znal každý správný pražský štamgast od roku 1905, kdy zde začal „panovat“ hrubý hostinský Josef Brinda. „Na hosty křičel, urážel je a byl na ně přísný. Například odmítal brát dopité půllitry z ručky do ručky, každý musel ten svůj postavit přesně doprostřed tácku a natočit ho směrem k výčepu, jinak nedostal další pivo,“ uvádějí autoři průvodce.

    Snad každý Čech se s podobným chováním setkal minimálně ve vesnické hospodě, ale pro Pražany to byla v kulturním městě čerstvá novinka. Do výčepu chodíval také profesor Antonín Svoboda, který v roce 1938 vynalezl mechanický analogový počítač ovládající protiletadlovou palbu. Dále sem za „socíka“ chodívaly kulturní osobnosti. Mezi takové patřili filozof Karel Kosík, spisovatel Karel Pecka, surrealisté Švankmajerovi nebo historik umění Pavel Preiss.

     

    A hostoval tu i básník Ivan Wernisch, který v 70. letech pracoval jako ostraha Lorety. Jednoho večera vyšel po vykonané obchůzce na balkón a na protilehlém balkónu spatřil kubánského diktátora Fidela Castra, jak si v Černínském paláci pokuřuje doutník. „Ivanovi samovolně sjela ruka na pouzdro se služební pistolí, svěřené mu pracujícím lidem k ochraně kulturní památky. Cíl nebylo možno minout,“ uvádějí autoři. U Černého vola se prý ještě svítilo a tak nakonec místo atentátu zašel básník na pivo. Jako jedna z mála se hospoda nestala turistickou atrakcí. Výtěžek jde na vedlejší Školu Jaroslava Ježka pro zrakově postižené.

     

    Kde hledat: U Černého vola, Loretánské náměstí 107/1, Praha 1.

    Video
    Video se připravuje ...

    Situace před hospodou v létě. Jan Dařílek

  • 3.

    U Dvou koček - Mrtvý kuchař, useklé ruce

    Minipivovar u Dvou koček se nachází ve stejnojmenné restauraci na Uhelném trhu, co by kamenem dohodil od Václavského náměstí.
    Autor: Daniel Černovský

    Hospoda U Dvou koček je dnes bohužel proslavená zejména díky strašlivé vraždě kuchaře, který bránil kasu vlastníma rukama, až mu je dva lupiči usekli. Dům, ve kterém restaurace sídlí, přitom pochází ze 13. století. Už tehdy se mu podle autorů průvodce přezdívalo U Ruky nebo U Rukou, které byly ale v té době nejspíše žehnající. Dalšími názvy byl Malý Platýz nebo U Trnky. Podle informací na webových stránkách se v restauraci vaří už od roku 1678.

     

    Nechvalně známá vražda se stala v roce 1981. Lupiči se po zavíračce hospůdky, kde popíjeli, rozhodli vloupat do své další oblíbené restaurace U Dvou koček. Stačilo rozbít okno ve dvoře a otevřít si zevnitř dveře. Tři muži a žena pobrali alkohol a cigarety, jenže v tu chvíli se v provozovně objevil kuchař.

    Zloděje znal, byli to štamgasti, asi proto doufal, že jim krádež rozmluví. Jenže opilci se na kuchaře vrhli a jeden z nich ho začal bít tyčí na rolety. „Na kuchařovu hlavu vrah vedl celkem devět ran. Pak mu usekl ruce řeznickou sekerou v předloktí, zabalil je do novin a odnesl. Jedna z useknutých končetin byla později nalezena v korytu řeky Rokytky,“ popisovala událost Večerní Praha (VP). Vrah zemřel v cele, žena skončila v psychiatrické léčebně a dva další lupiči „vyfasovali“ 8,5 let ve vězení.

     

    Kde hledat: U Dvou koček, Uhelný trh 415/10, Praha 1.

    Fotogalerie
    32 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Skrhola: ...hospod

(28. 07. 2023 10:53)

Skrhola: Útulné hospůdky a veselé krčmy v Praze už dávno nejsou, nesmyslný zákaz kouření zničil starobylou kulturu českých 😠

(28. 07. 2023 10:53)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy