Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pražské hampejzy před sto lety: Promiskuitní dračice Anita (†29) neměla konkurenci. Ukazovala vyholenou „svatyni“!

/
  • Koláž Blesku.
    15. července 2023 ● 05:00

    Václavské náměstí bylo za první republiky jedním z center pražské prostituce. Lehké ženy sháněly klienty buď v kavárnách nebo přímo na náměstí. Největší a nejluxusnější zábavní podnik Alhambra se nacházel v hotelu Ambassador. V rámci programu tu vystupovala promiskuitní Anita Berberová (†29), která tancovala tak, že vůbec neponechávala příliš prostoru představivosti přihlížejících. Nadto si ještě užívala jak s muži, tak i s ženami. Protože holdovala alkoholu, kokainu a morfiu, zemřela v pouhých 29 letech. 

    Prostitutky, nevěstince a sex patří k historii Prahy už odnepaměti. Nejlépe se „kněžkám lásky“ dařilo údajně za Karla IV. „Největší svobodu mívala v Čechách prostituce ve 14. století,“ upřesňuje Karel Jaroslav Obrátil. Nevěstince se tehdy nacházely u městských hradeb a bran, protože tudy putovalo mnoho rytířů, kupců, ale i běžných měšťanů. Nejslavnější shluk nevěstinců vznikl v Krakovské ulici pod Národním muzeem.

     

    Ulice kolem Václavského náměstí si „salóny“ provozující nejstarší řemeslo uchovaly až dodnes. Vyhlášená je například ulice Ve Smečkách, kde způsobil poprask „vykřičený dům“ s prostitutkami přímo ve výloze! Praha má v současnosti vyhlášku, která zakazuje nabízet prostituci na veřejných prostranstvích, nemůže ji ale kontrolovat v uzavřených objektech. Před sto lety bylo však Nové Město daleko divočejší.

  • 1.

    Můstek, loviště prostitutek

    Palác koruna s proslulou pasáží, kde prostitutky lovily před a během první republiky.
    Autor: Jan Kříženecký

    Jak si všímají autoři knihy Nevěstince a nevěstky Radim Kopáč a Josef Schwarz, proslavilo se Václavské náměstí za první republiky jako jedno z center pražské prostituce. „Ve zdejších kavárnách se shromažďovaly holky a vyhlížely při černé kávě své budoucí klienty. Pouliční nevěstky korzovaly náměstím, v pasážích paláců a po přilehlých ulicích, Na Příkopě a kolem Prašné brány,“ uvádějí autoři.

    Nejvíce se proslavil palác Koruna stojící dnes v nejspodnější části Václavského náměstí, přímo proti vlezu do metra na jedné straně, nebo obchodu New Yorker na straně druhé. Jeho pasáž byla oblíbeným rajónem prostitutek. Jak uvádí anonymní autor článku v časopise Pikantní svět z roku 1915, navečer tu „panoval čilý, pravý velkoměstský ruch, a není divu, že se zde shledáme s individui, které nejsou ničím jiným, než vyvrhelstvem lidské společnosti“.  Místo si oblíbili také tehdejší homosexuálové, kteří si zde dávali rande. 

  • 2.

    Kavárna na prasáka

    Bývalá Kaiserova kavárna, dnešní Foot Locker.
    Autor: Foto anonym

    Proslulý podnik Kaiserova kavárna otevřel poprvé na Václavském náměstí na čp. 790 hned vedle paláce Koruna. Býval to noční zábavní lokál, kde se hýřilo až do bílého rána. Odtud se podnik přesunul v roce 1893 do Ovocné ulice (dnes 28. října). Nakonec se populární kavárník Jan Kaiser rozhodl do třetice pro změnu. Přestěhoval kavárnu naproti paláci Koruna přes náměstí na čp. 772, dnešní Foot Locker.

    „Podnik patřil k vyhlášeným místům, kde bylo možné seznámit se s lehkými děvčaty,“ uvádí Radim Kopáč a Josef Schwarz. Autoři také citují básníka Jiřího Karáska ze Lvovic, který ve svých Vzpomínkách popisuje „elegantně ustrojené prostitutky, nalíčené, většinou kouřící cigarety a pohybující se s půvabem kolem kulečníku.“ Jakmile jim nějaký muž „sedl na lep“, už si ho odváděli mimo hlavní dění užít si rozkoš.

  • 3.

    Luxusní podnik, sexuální dračice

    Anita Berber užívala před svými vystoupeními drogy. Zde fotka z roku 1923.
    Autor: Lothar Fischer

    Soutěž o největší a nejluxusnější pražský noční zábavní podnik válečného Rakouska-Uherska a později první republiky by zřejmě vyhrálo varieté Alhambra. Dnes se na místě v dolní části „Václaváku“ nachází hotel Ambassador a casino Goldfingers. Podnik, který založil v roce 1913 cestovatel a spisovatel Joe Hloucha, získal za první republiky proslulost svou pompézní výpravou a jedinečným programem.

     

    Vystupovala tu například německá tanečnice Anita Berberová, sexuální symbol 20. let. Že to byla „divoženka“ ukazuje její nespoutaný sexuální život. Spala jak s muži, tak se ženami. Také se třikrát vdala. Prvního manžela šlechtice si vzala z rozumu, ale opustila ho kvůli ženě. Druhým manželem se stal na pouhý rok tanečník Sebastian. Nakonec se vdala potřetí za amerického tanečníka Henriho.

    Protože ukazovala o dost více, než se na její dobu slušelo, provázela její show kontroverze. Podle policejní zprávy, kterou v roce 1926 vypracoval A. Bříza, byly intimní partie „stuhou zakryty tak nedokonale, že mezi stehny vylézají napravo i nalevo jasně viditelné vyholené stydké pysky. Zadek je obnažen“. Jelikož žila nezřízeně, a to včetně konzumace kokainu, morfia, alkoholu a opia, zemřela pouhé dva roky po vypracování policejní zprávy v roce 1928 ve věku pouhých 29 let.

    Video
    Video se připravuje ...

    Blesk Podcast: Velký zadek burlesku nelimituje, říká Zorya Blue 

    Fotogalerie
    12 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 8

krapotkin: Největší hapejz česka je nyní ve Strakovce.

(15. 07. 2023 16:45)

stoura: Malé pysky jak velké pysky a velké jako havajský bubeník

(15. 07. 2023 10:58)

Uživatel_5522193: To je pravda a píše se o tom všude 👍😅

(15. 07. 2023 07:22)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy