Švíglerová doplnila, že soud muže potrestal za podněcování k trestnému činu. Podle dřívějších informací v polovině března před demonstrací na Václavském náměstí nazvané Česko proti bídě i po jejím skončení podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy Národního muzea. Média už dříve uvedla, že stíhaným je bývalý disident a politický aktivista Jaroslav Popelka z Uherskohradišťska.

Demonstrace

Záběry, jak Popelka 11. března pochoduje s megafonem, natočil reportér Reflexu. Zadokumentováno je tak, jak chodil před začátkem demonstrace po Václavském náměstí a volal: „Navrhuji po skončení tohoto shromáždění odstranit z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku.“ Vykřikoval také, že demonstranti budou vládě pro smích, pokud se po shromáždění jen pokojně rozejdou. Do Národního muzea se po demonstraci pokusilo vniknout několik stovek účastníků, z budovy chtěli strhnout ukrajinskou vlajku.

V souvislosti s březnovou demonstrací je stíhán i další muž, který měl podle policistů na sobě písmeno Z a logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Písmeno Z, které se stalo symbolem ruského vpádu na Ukrajinu, měl na batohu a logo ruské soukromé Wagnerovy skupiny, která se bojů na Ukrajině účastní, na rukávu bundy. Soud mu původně uložil půlroční podmínku a zákaz pobytu na území Prahy na rok, muž ale proti rozhodnutí také podal odpor. I jeho případ tak bude soud řešit v hlavním líčení.

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace  policie ČR

Fotogalerie
6 fotografií