Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel Čech zraněný na Ukrajině: Taylor pomohl zachránit nespočet bojovníků

Autor: ČTK - 
16. května 2023
07:20

Zpravodajství z válkou zmítané Ukrajiny přináší i ty nejsmutnější zprávy. Zemřel Čech přezdívaný Taylor. Byl zakladatelem Projektu Phoenix a medik, který podle slov svých kamarádů zachránil na východní frontě bezpočet spolubojovníků. Po několikatýdenním boji podlehl svým zraněním. Na začátku dubna byl převezen do Česka, ale ani zde mu nedokázali pomoci. Budiž mu země lehká.

Video  Záběr na ruské vojáky z ukrajinského dronu, který česko poslalo na Ukrajinu.  - Twitter.com/Vozím drony na Ukrajinu
Video se připravuje ...

Čech přezdívaný Taylor zemřel 15. května 2023. „Je nám líto, že Vám musíme oznámit smutnou zprávu. Taylor, zakladatel Projektu Phoenix, náš kamarád a hrdina, který osobně zachránil mnoho zraněných bojovníků na východní frontě a jehož výukou bojové medicíny prošly tisíce vojáků i civilistů, dne 15. 5. 2023 podlehl po několika týdnech boje svému těžkému zranění,“ stojí na Twitter účtu, který mapuje akce Projektu Phoenix.

Specialista na bojovou medicínu

Taylor byl podle něj specialista v oblasti bojové medicíny. Mimoto také organizoval humanitární pomoci. „Od prvního dne války zajistil desítky dodávek do nedostupných oblastí,“ píše se na sociální síti. Prováděl též extrakce civilistů a zároveň koordinoval velké množství odborníků. Byl to altruista, který nezištně pomáhal ostatním a obětoval kvůli tomu veškerý osobní život.

Když mluvil o padlých a zraněných, v očích měl soucit. Svými činy nás opakovaně přesvědčil, že má smysl bojovat za lepší svět, že i v nejtěžších momentech je možné držet se svých morálních hodnot a jednat lidsky. Chybí nám jeho černý humor ve chvílích, kdy kolem dopadaly rakety, schopnost nadchnout ostatní, takt i nadhled, se kterým předcházel konfliktům,“ stojí dále dojemně na Twitteru.

Skromný hrdina

Taylor byl přitom skromný a o svých zásluhách nerad mluvil. Důležitější pro něj bylo blaho ostatních. Důležitější pro něj byl blahobyt občanů i vojáků země, kterou začal agresivně okupovat několikanásobně větší nepřítel. Pravá identita Taylora zůstane i nadále utajena, aby jeho rodina mohla zůstat v bezpečí. Jeho činy, odvaha a obětavost však nikdy nebudou zapomenuty. Lidem, kterým bude chybět, je tolik...

Video se připravuje ...
Další videa