Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Paneláková apokalypsa. Z ukrajinské Marjinky zbyly jen ruiny, ruské bomby však „prší“ dál

Autor: mav, swp - 
12. května 2023
20:45

Městečko Marjinka v Doněcké oblasti trpělo boji jako málokteré na Ukrajině, ne-li na celém světě. Bojovalo se tu ještě před plnohodnotnou ruskou invazí – během konfliktu, který Rusko skrytě podporovalo, ale přímo v něm nefigurovalo. Dnes z ní nezbývá nic než ruiny.

O Marjinku se bojovalo už v dubnu 2014, další těžká bitva se tu odehrála v červnu 2015. V březnu 2022 boje přišly znovu a zkázu dokonaly. Z devíti tisíc obyvatel tu nezůstal nikdo, městečko je takřka doslova srovnané se zemí.

Marjinka leží nedaleko Bachmutu (86 km) a sdílí s ním osud. Tedy ustavičné bombardování raketami a dělostřelectvem, ničení každého domu, který by mohl posloužit pěchotě jako skrýš. Zbyly jen rozbořené budovy a krátery po střelách.

Ukrajinský pár fotografů – Vláda a Kosťa Liberovovi alias LIBKOS – vzal letadlo, nasnímal ruiny Marjinky ze vzduchu. V dokonalé plasticitě ukazují následky několika bitev.

„Od prvních dnů války projíždíme ukrajinskými městy, kde probíhají boje, a osvětlujeme, co se v naší zemi děje,“ popisují své poslání na svém webu.

„Hlavním cílem našich fotografií je pravdivě a umělecky zprostředkovat bolest a naději obyčejného člověka zasaženého válkou. Ano, je pravdivá a umělecká, protože v této symbióze se rodí fotografie, které jsou pak co nejvíce sdíleny na sociálních sítích, což znamená, že o válce v naší zemi křičí co nejvíce lidí,“ dodávají.

Video  Noční útoky na Ukrajinu 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa