Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do „zvráceného psychopata“ Putina šije kapela ve slipech. A zabodují v Eurovizi opět Ukrajinci?

Autor: ČTK, simao - 
13. května 2023
14:50

Finále Eurovize je opět tu a i Česko má své želízko v ohni - skupinu Vesna. Pozornost svým kontroverzním vystoupením však přitáhli již i výstřední Chorvati Let 3 s protiválečnou písní Mama ŠČ. Punk-rocková kapela vystupuje ve vojenských čepicích, nátělnících a slipech a zpívá o armagedonu, ale i „zvráceném malém psychopatovi“, což nemá být nikdo jiný, než ruský prezident Vladimir Putin. Britský The Guardian píše o nejpolitičtějším finále za poslední roky.

V anglickém Liverpoolu dnes večer pozná vítěze letošní 67. ročník písňové soutěže Eurovize. Finále se zúčastní i česká dívčí skupina Vesna, která postoupila z úterního semifinálového večera. Oslovit hlasující diváky z celé Evropy se pokusí skladbou My Sister's Crown v konkurenci zástupců dalších 25 zemí.

Soutěž se letos koná v Liverpoolu, protože Británie pořadatelství nabídla místo loňského vítěze Ukrajiny, která se hostitelské role musela vzdát kvůli ruské invazi.

Zelenského vystoupení odmítli

Finále však vyjádří poctu Ukrajině, ujistila pořádající Evropská vysílací unie (EBU). Rusko naopak bylo ze soutěže stejně jako loni vyloučeno.

„Ukrajina usiluje o zopakování vítězství v nejvíc politické urovizi za poslední roky. Čtyřhodinové vysílání bude obsahovat i posměšky na Putina. Budou tam rakety, vojáci a muži s kníry ve spodkách, kteří budou parodovat Vladimira Putina jako „krokodýlího psychopata“ – a to je jen chorvatské vystoupení,“ píše ve svém komentáři britský The Guardian.

Letošní finále označuje Guardian za jedno z nejkřiklavějších politických finále a to navzdory tomu, že organizátoři zamítli žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Putina a Lukašenka označují za „psychopaty“

Do válečného štváče Putina se pustí především Chorvati. „Tenhle malý psychopat. Zvrácený malý psychopat. Krokodýlí psychopat... Máti, jdu do války,“ hlásí chorvatská skupina Let 3 během své značně kontroverzní písně.

Muzikanty z Rijeky na pódium doprovází s dvěmi velkými raketami v rukách umělec Žanil Tataj Žak jako postava Njinle, což neznamená v překladu nic jiného, než Lenin. Frontmen Damir „Mrle“ Martinovči pak má nápadný, hustý stalinovský knír.„Krokodýlí psychopat“ pak může být narážkou na zvlášť nebezpečnou drogu Krokodýl, která zaživa rozežírá závislé lid - rozšířenou právě v Rusku, komentátoři v textu registrují i narážky na Matičku Rus a ruské písmeno ŠČ.

V rozhovoru s chorvatským zpravodajským serverem Pressing skupina tvrdila, že píseň je metaforou právě pro Ruskou federaci. Kapela se vysmívá diktátorům za to, že jsou „dětinští“ - s důrazem na současného ruského prezidenta a jeho rozhodnutí zahájit v roce 2022 invazi na Ukrajinu.

Kritika podle kapely, která má na kontě alba jako Two Dogs Fuckin′, Bombardiranje Srbije i Čačka, Živa pička nebo Angela Merkel s*re, však míří i na běloruského lídra Alexandra Lukašenka, který Rusy podporuje a samotnému Putinovi k jeho 70. narozeninám daroval traktor - a právě traktor je v písni zmíněn několikrát také.

Komentátoři upozorňují na to, že pomocí traktorů také v průběhu invaze ukrajinští farmáři odtahovali Rusům jejich vojenskou techniku.

Českou skupinu Vesna tvoří hudebnice z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, kromě tří Češek jsou jejími členkami i Slovenka, Ruska a Bulharka. Zpěvačka Patricie Fuxová před soutěží řekla, že Vesna chce v soutěži reprezentovat slovanství.

Loňský vítěz svou trofej vyměnil za drony

Loňský vítězem Eurovize je přitom skupina Kalush Orchestra s písní Stefania. „Před finále Eurovize, když víte, že ho sleduje 200 milionů lidí, máte pocit strachu... Protože když jdete na pódium a vystupujete před 20 000 lidmi - je to jen stadion. Ale tady bylo 200 milionů a my jsme potřebovali reprezentovat naši zemi během války,“ řekl pro Kyiv Independent zpěvák Oleh Psiuk, který z pódia tehdy apeloval na svět: „Zachraňte Mariupol, zachraňte Azovstal hned!“ Soutěž se tehdy konala v době, kdy Rusové obléhali ocelárnu Azovstal na jihovýchodě Ukrajiny.

Video  Kalush Orchestra: Favorit Eurovize z Ukrajiny a jejich semifinálové vystoupení  - Youtube / Eurovision Song Contest
Video se připravuje ...

Po vítězství kapela Kalush Orchestra svou trofej prodala - za 900 tisíc dolarů. Výtěžek poslala na nákup bojových dronů pro ukrajinskou armádu. Na následném severoamerickém turné pak vybrala přes 1,4 milionu dolarů, které zaslala pro změnu charitatiním organizacím na pomoc válkou zasaženým ukrajinským rodinám.

V případě, že opět uspěje i v Eurovizi 2023 Ukrajina, stala by se první zemí od Irska v roce 1994, které se to povedlo dvakrát za sebou. V barvách Ukrajiny jde tentokrát do boje elektroduo Tvorchi s písní Heart of Steel, varující před hrozbou jaderného armagedonu.

I jejich cíl je přitom jasný. Vyhrát a získat peníze na pomoc Ukrajině. Pokud vyhrajeme, prodáme trofej. Prodáme naše oblečení, na tom nezáleží,“ vzkázal zpěvák Jeffrey Kenny. Umělci shání peníze na nákup novorozeneckých inkubátorů pro Ukrajinu, mezi favority soutěže však tentokrát zdaleka nepatří.

Video se připravuje ...
Další videa