V národním kole Eurovize u nás zvítězila skupina Vesna se skladbou My Sister's Crown, tedy „koruna mé sestry“. Právě sesterství je v ní ústředním motivem, přičemž sestrami se zde míní jednotlivé slovanské národy. „Bylo, nebylo, ve Slovanském království panovala láska. Jednoho dne se ale dovnitř vetřely stíny a všechno bylo zapomenuto,“ uvádí videoklip k písni slova v angličtině, zatímco kamera zabírá aktivistku a partnerku miliardáře Karla Janečka (49) Liliu Khousnoutdinovu (34).

Kapelu tvoří mezinárodní směsice mladých žen – zpěvačka a zakladatelka formace Patricie Fuxová, houslistka Bára Šůstková, ruská klávesistka Olesya Ochepovska, bubenice Markéta Vedralová a slovenská baskytaristka Tereza Čepková. Spolu s nimi se v písni, která vznikla přímo u příležitosti soutěže Eurovize, objeví i bulharská raperka Tanita Yankova a ukrajinská hudebnice Katrin Vatchenko. 

Video
Video se připravuje ...

Zpěvačka Patricie a její dívčí kapela Vesna: Vystoupení snů! Vesna

Kritika Čechů i Ukrajinců

Píseň reaguje na současné dění na Ukrajině, které silně ovlivňuje i zbytek Evropy, potažmo světa. „Moje nádherná sestro, jak jsi silná, odvážná a jedinečná. Tvá je koruna,“ zpívá se v písni v ukrajinském jazyce. Jenomže právě to je kámen úrazu – mnozí Češi vůbec nechápou, proč by nás měla zastupovat skladba s ukrajinským textem o cizím státě, a Ukrajincům se zase nelíbí důraz na bratrství a sesterství, který jim mezi řádky radí, aby se s Ruskem usmířili. 

„V písni My Sister’s Crown jsme se rozhodly zvolit ukrajinský refrén. Ukrajina to v současné době má velice těžké, proto jsme tento slovanský jazyk chtěly podpořit ze všech nejvíc. Jelikož má letošní Eurovize být poctou Ukrajině, chtěly jsme vyjádřit to samé. Solidaritu, podporu a empatii v této nelehké době myšlenkou #chooseloveoverpower, tedy ,láska nad moc'. Doufáme, že písni se podaří ukázat absurditu toho, co se může stát, pokud místo lásky a podpory zvolíme opačnou cestu,“ popisuje pozadí tvorby písně frontmanka kapely Patricie Fuxová.

Na sítích se rychle vyrojily zklamané komentáře ze všech možných stran i národností. „České republiky si vážím a stejně tak podpory, kterou vyjadřuje Ukrajině. Message celé písně ale nechápu, podle textu je adresována Ukrajincům, proč nám ale navrhujete, abychom si vybrali lásku nad mocí? O jaké lásce to mluvíte, když naši lidé umírají den co den? Proč do toho pletete jakési slovanské království? Proč jsou zpěvačky u talíře s borščem a proč nás nějaká ruská zpěvačka oslovuje jako svoje sestry? Jenom tím propagujete ruskou propagandu,“ vyjádřila se například jistá ukrajinská posluchačka na instagramu.

Lezení do zadku Ukrajině a hra na city

Další názory vypadaly podobně. Lidem se například nelíbilo, že se konečně do Eurovize dostala kapela, která by mohla reprezentovat českou hudbu – najednou ale zpívá v ukrajinštině a s melodií inspirovanou ukrajinskými lidovými písněmi. Podle dalších jsou slova o bratrství a sesterství vodou na mlýn proruské propagandy a kostýmy navíc mnohem víc připomínají ruský folklor než ten ukrajinský. Jiní zase počin vnímají jako neumělé „lezení do zadku Ukrajině“ nebo snahu „koupit si“ hlasy prvoplánovou hrou na city.

Kapela se brání: Píseň má vyvolat emoce!

Podobným nařčením se ale kapela brání. „Děkujeme za obrovskou vlnu podpory, která se nám díky písni My Sister’s Crown dostává. V mnohých píseň vyvolává emoce a otázky, což je přesně to, co má umění za cíl – otevírat témata. Náš záměr při vydávání písně bylo poukázat na téma sesterství a téma prožité nesvobody. Sesterství je pro nás klíčové. Věříme, že ženy nejvíce touží po lásce a bezpečí a že nás pojí pouto empatie, solidarity, lásky a podpory, kterou chceme sdílet se světem. Sesterství, které v kapele máme, přemosťuje všechny naše rozdíly,“ vysvětluje Patricie Fuxová.

Kapela Vesna hromadně dodává: „Heslo #chooseloveoverpower jsme rozhodně nezamýšlely jako výzvu ukrajinskému lidu nebránit se agresi, ale jako poselství pro všechny lidi k podpoře míru a nenásilí. Naopak nám záleží na tom, aby se i prostřednictvím umělecké tvorby toto téma ve společnosti otevíralo a abychom se postavili za správné hodnoty a jednotně odmítli jakýkoliv čin proti základním lidským principům ve jméně humanismu a tolerance.“

Jak se bude píseň líbit na mezinárodní soutěži, na to si ale budeme muset ještě počkat. 

Video
Video se připravuje ...

Zpěvačka Patricie a její dívčí kapela Vesna: Vystoupení snů! Vesna

Fotogalerie
57 fotografií