Manipulátor, tyran, šarlatán… O Richardu Š. se zatím lidé z jeho okolí nevyjadřovali příliš lichotivě. V úplně jiném světle ho však viděla paní K., kterou léčil od roku 2005. Pro Blesk promluvila pod podmínkou anonymity kvůli rozsáhlé medializaci případu. „Chodila jsem k němu patnáct let a musím říct, že je mi hrozně líto, co všechno o něm u soudu zaznívá. Já ho znala jako úplně jiného člověka. Pro mě to byl hrozně pozitivní, milý a přátelský člověk. Rád se smál a snad nikdy jsem ho nezažila ve špatné náladě,“ svěřila se bývalá pacientka se svými zkušenostmi.

A nešlo prý jen o dobrý pocit. „Byl to také úžasný léčitel. Poprvé jsem k němu přišla, když mi doktoři diagnostikovali vychýlený obratel, nevěděli si s tím ale rady. Tak jsem vyhledala Ríšu. Zní to možná šíleně, ale hned po první půlhodině jsem pocítila neskutečnou úlevu. V okamžiku mě zachránil od hrozných bolestí, se kterými si medicína měsíce lámala hlavu,“ říká paní K.

Dokázal poroučet orgánům?!

Se svědeckými výpověďmi se shoduje, že Richard léčil s rukama přiloženýma na břicho a záda, rozchází se s nimi v jediné věci. „Neslyšela jsem od něj nikdy nic o nějaké energii, kterou měl podle některých léčit. On tvrdil, že dokáže ‚nakázat‘ vnitřním orgánům, co mají dělat. V podstatě donutil vaše tělo se samo uzdravit,“ popsala.

Samotný proces léčení vylíčila Richardova bývalá pacientka jako velmi intenzivní zážitek. „Několikrát se dokonce stalo, že jak jsem stála a on mě dlaněmi držel, ztratila jsem na několik vteřin zrak i sluch. Člověk po těle vždy cítil strašné vedro. Nikdy netopil, v té místnosti mohlo být tak šestnáct stupňů, ale přesto jsem odcházela úplně zplavená,“ vypráví paní K. Účinky Richardovy léčby se vždy měly dostavit téměř okamžitě. „Vždycky jsem se doma podívala do zrcadla a měla jsem na břiše a na zádech obtisk té jeho tlapy. Noc potom, jsem vždy nemohla usnout, protože jsem se hrozně potila. Zbytek týdne už mi ale bylo výborně. Myslím, že on zkrátka nějak dokázal přetížit organismus,“ líčí bývalá pacientka.

Původně prý sezení probíhalo jen s jedním pacientem, později léčil ve skupinkách. „Ti lidé byli neuvěřitelně dotěrní. Ptali se ho na všechno, hypotéky, koupě aut, partnerské vztahy... A postupně mu přičítali všechno v jejich životech. Když to bylo negativní, tak si mysleli, že jim Richard dává lekci, když pozitivní, děkovali mu. On ale nikdy neřekl, že by za to mohl, jen se na ně usmíval,“ kroutí hlavou paní K.

O useknutých malíčcích

Že by Richard Š. tvrdil, že je bůh, nebo ďábel? S tím se prý nikdy nesetkala. Jednou spolu ale o nadpřirozenu mluvili. „Bavili jsme se o minulých životech. Řekl, že zná ten můj a že on sám byl katem Mydlářem. Často si ale dělal z lidí legraci. Bojím se, jestli tomu tak třeba nebylo i u těch useknutých malíčků. Jestli prostě neprohlásil něco v žertu, co si pak ti, co viseli na každém jeho slově, vyložili vážně,“ řekla s odkazem na incident, při kterém měl Richard po dvou z věrných požadovat useknutí malíčků u nohou.

Osazenstvo, které léčitelovy schopnosti vyhledávalo, bylo podle paní K. velmi různorodé. „Chodili k němu třeba i elity z vedení bank nebo pojišťoven. Od nich podle mě také bral velkou část rad, které pak předával dál svým nejbližším,“ nastínila možné vysvětlení Richardových znalostí z mnoha oborů a dodala: „Byl i velmi inteligentní, zajímalo ho všechno, starověký Egypt, vesmír, auta, Hitler... Nevěřil ale tomu, co se učí na školách, vždycky hledal víc.“ Richard podle ní byl například přesvědčený, že Hitler neumřel. Tvrdil, že přežil a ukryl se v Egyptě spolu s dalšími nacisty.

S Magdalenou Š. ani Irenou S. se paní K. moc neznala, pro jejich čin ale měla pochopení. „Je mi jich hrozně líto. Myslím, že skutečně věřily všemu, co říkal, včetně toho, že jeho tělo po smrti zmizí. On sám tomu asi nevěřil. Neumím si ale vysvětlit, proč tak veselý, zdravý a zároveň i bohatý člověk chtěl odejít,“ uzavírá pro Blesk bývalá pacientka.

Richarda znala jako vždy dobře naladěného člověka. Rád se podle ní smál a sám často dělal různé vtipy. „Měl velmi pevný stisk, vždy, když jsem přicházela a odcházela, tak mi zmáčkl ruku tak, že mi v ní zabrnělo. Šla z něj dobrá a silná energie,“ líčí pacientka.

Richard Š. naplánoval vlastní smrt, se kterou mu měly pomoct Magdalena Š. a Irena S. Podle některých svědků se bál policejního vyšetřování. 4. října 2022 v bytě v pražských Hájích se trojice sešla. Richard spolykal tlumicí prášky, pak mu Magdalena vpíchla celkové anestetikum, na jehož předávkování zemřel. Když tělo nezmizelo, jak ženám sliboval, přihlásily se ženy druhý den policii.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
107 fotografií