Na Kampě probíhá rekonstrukce takzvané Odkolkovské zahrady, která je oblíbená u turistů i Pražanů mimo jiné díky třem velkým sochám miminek od Davida Černého vytvořeným v roce 1999. Stejná Miminka se vyskytují například na Žižkovské věži, u Atria na Žižkově nebo na dvorku Úřadu městské části Praha 3 v Seifertově ulici.

Kvůli přeměně parku však musela být přesunuta jinam. Radní Prahy 1 schválili zapůjčení osmimetrového pozemku u Rybářského domečku, kam se Miminka ve středu 2. srpna dočasně přestěhovala. Na tomto místě nebudou vadit závlahovému systému.

„Jednička“ vyhověla žádosti Musea Kampa, aby legendární sochy zůstaly na Kampě. „Myslím, že sochy Miminek se vedle Žižkovského vysílače staly neodmyslitelnou součástí i v případě parku Kampa. Proto mám pocit, že by bylo zbytečné je z parku po dobu rekonstrukce zcela odstranit,“ komentuje situaci Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka Prahy 1.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá nové místo pro Miminka vedle Rybárny. Jan Dařílek

Vleklá rekonstrukce

Prostředí kolem budovy slavné z nesmrtelné komedie Jak utopit doktora Mráčka anebo konec vodníků v Čechách budou sochy zdobit do 12. října, kdy má být hotova také rekonstrukce Odkolkovské zahrady. V projektu se počítá s mlatovou úpravou povrchů u Sovových mlýnů, kde sochy stály a lze je vrátit na jejich původní místo. Dále dojde k obnově mobiliáře, zmizí například „nádhera“ v podobě obouchaných plechových košů. Praha 1 bude také jednat s Technologiemi hl. m. Prahy ohledně oprav lamp veřejného osvětlení. 

Obyvatelé Prahy 1 nicméně upozorňují na to, že rekonstrukce měla být podle původních plánů hotová už v dubnu 2023. Jak uvedl Jakub Vaculín (REZIDENTI 1), vedoucí Odboru životního prostředí a čistoty, spolu s místostarostkou Prahy 1 Kateřinou Klasnovou (REZIDENTI 1) dělají od března maximum. 

„Jen najít přijatelné místo pro dočasný přesun Miminek pana Davida Černého, co tam jsou ‚na černo‘, ale lidi je milují, trvalo přes dva měsíce,“ komentuje Jakub Vaculín. Miminka jsou na Kampě mnoho let a stala se téměř nedílnou součástí parku, avšak dodnes nemají oficiální povolení. „Upozornila jsem tedy Museum Kampa, aby si včas požádalo o schválení umístění soch. Žádost bude schvalovat rada,” dodává Kateřina Klasnová.

Fotogalerie
18 fotografií