Praha 1 boj s rikšami nehodlá vzdát a v pondělí 17. července před Thajským rájem na Václavském náměstí chce uspořádat happening. Jeho cíl je jednoduchý, když úřady rikši vnímají jako kolo, vyzývají zástupci Prahy 1 lidi, aby přímo před masážním salonem svá kola začali parkovat.

„Provozovatele nelze úřední cestou přinutit, aby rikšu odstranili. Pojďme tedy Thajský ráj vnímat jako progresivního propagátora cyklodopravy. V podstatě nás vybízí k používání rikš nebo třeba kol. A to je vlastně super. Tak pojďme před provozovnu Thajského ráje odkládat taky svá kola. Řekněme dvacet, třicet kol denně? To provozovatel Thajského ráje i majitel této nemovitosti jistě ocení,“ zvou ve videu, které slouží jako pozvánka na setkání, předseda TOP 09 Praha 1 a zastupitel první městské části Giancarlo Lamberti (TOP 09).

Akci podpořila i starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská. „Mnoho našich spolupracovníků na městské části jezdí do práce na kole a myslím si, že mnozí z nich mohou svá kola cestou do práce odkládat právě tady u této rikši na Václavském náměstí. Výhledově by možná právě na tomto místě mohl být prostor pro odkládání sdílených koloběžek a kol,“ říká starostka. 

Boj s větrnými mlýny

Praha se dlouhodobě snaží bojovat proti reklamnímu smogu v ulicích. Vydala i manuál, podle kterého se musejí řídit provozovny v budovách v majetku hlavního města. Krůček po krůčku se tak daří nevzhlednou reklamu z historického centra eliminovat. Boj proti rikšám, které lákají zákazníky do masážních salonů Thajského ráje, však Praha prohrála na plné čáře.

Rikši jsou typickým reklamním smogem, který zapleveluje ulice, české úřady jsou však na ně krátké. Nesplňují totiž atributy reklamního nosiče, úředně je rikša zkrátka kolo, tedy dopravní prostředek. V březnu 2021 se na jednání rady město rozhodlo, že jako vlastník pozemku, na kterém rikši stojí, bude postupovat v souladu s paragrafem 14 odst. 1 občanského zákoníku tzv. svépomocí.

„Když se člověk nemůže domoci ochrany svého majetku v přiměřené lhůtě úřední cestou, může jednat na vlastní pěst,“ vysvětluje Kristýna Drápalová (Praha Sobě), která proti reklamnímu smogu dlouhodobě bojuje. Rikši byly odvezeny a uskladněny.

To se samozřejmě Majiteli Thajského ráje nelíbilo a město zažaloval. Soud vyhrál, a tak Praha musela rikši vrátit a ještě zaplatit majiteli škodu. „Thajské ráje vyhrály. Pravomocně! Rikši tam prý už stály dlouho, tak se to dá považovat za „mírový stav“ a odvézt je bylo moc radikální řešení. Město musí rikši vrátit (stejně si mezitím pořídili nové) a uhradit vzniklou škodu. Stát tak řekl, že s tím červeno-zeleným zoufalstvím město nesmí nic dělat. Máme to černé na bílém. Už neexistuje žádná legální cesta, jak dostat rikši pryč,“ popsala absurdní situaci Drápalová.

Fotogalerie
7 fotografií