Centrum všeho dění je tradičně Staroměstské náměstí, kde návštěvníci najdou 71 stánků s rozličným sortimentem. Samozřejmě nechybí tradiční velikonoční zboží jako pomlázky, kraslice nebo keramika. „Prodejci nabízejí různé druhy kraslic, včetně drátovaných a dřevěných, pomlázky a vyšívané ubrusy s velikonočními motivy. Nechybí keramika s velikonočními motivy a výrobky z proutí, šustí a slámy,“ říká předseda představenstva společnosti Taiko, která trhy prodává, Libor Votruba.

Samozřejmě nechybí ani nabídka zajímavých pochutin. Úplnou novinkou je zelené pivo a na své si přijdou i vegetariáni. „Návštěvníci si také mohou  osladit den velikonočním pečivem domácí výroby a perníčky. Ve třech stáncích se budou po celou dobu trhů střídat také různá charitativní sdružení s prodejem svých výrobků,“ doplňuje Votruba.

Výzdoba

Samostatnou kapitolou je každý rok i výzdoba trhů. Centrum Prahy je vyladěné do jarních barev, dominuje zelená, žlutá a oranžová. Prostor Staroměstského náměstí ozdobili také dva obří zajíci a kraslice. A nejsou to ledajací zajíci, ale s výškou dosahující 4 metry jde o největší velikonoční zajíce v České republice. Oba krasavce doplňuje ještě dvoumetrová kraslice.

„Zajíčky jsme zvolili, aby navodili atmosféru svátků jara a nového života. Celkovému záměru byla podřízena i barevnost výzdoby, aby působila přirozeně, navazovala atmosféru velikonočního času a vypadala důstojně i v sousedství historických památek,“ říká Eva Poláčková z rodinné firmy Decoled, která výzdobu připravila. Vyhlídkový most ozdobila vejce a motýli. Na výzdobu dekoratéři použili 1 361 metrů proutí a zelených girland, 12 500 květin a 1 750 vajec.

Bohatý program

Vánoční strom na Velikonočních trzích nahradí bohatě zdobená bříza, vedle které je postavené malé podium. První den trhů, v sobotu, zahrála Ledecká dudácká muzika. „Soubor vystupuje v klasických vyšívaných krojích, takže kromě skvělého poslechu je to i hezká podívaná. Lidé si navíc mohou přijít zazpívat a zatancovat,“ lákala návštěvníky Martina Králová, manažerka programu trhů.

Bohatý program je připraven na každý den. „Návštěvníky mimo jiné pobaví dudácká muzika Praštěnka, nebo Cimbálová muzika Miroslava Kotlára, která představí velikonoční svátky. Připravená budou i animační pásma, o která se postará Folklórní soubor Studánka Praha a hosté trhů si tak mohou vyzkoušet tance na vlastní kůži. Během trvání trhů zazní také oblíbené  písně v podání staropražské kapely Třehusk,“ doplňuje Králová. Celý program je pak přehledně uveden na webových stránkách Velikonočních trhů.

Video
Video se připravuje ...

Kam v Česku na nejhezčí velikonoční trhy? Videohub

Fotogalerie
51 fotografií