Jana Šárová se kreslení věnuje od raného dětství. Už ve školkovém věku začala navštěvovat výtvarný kroužek. „Pro mě je to něco, s čím žiju,“ sdělila Jana Šárová Blesku.

Cesta k umění

Kreslení se věnovala už ve škole. Navštěvovala základní uměleckou školu, pak střední uměleckou školu v Českém Krumlově a Akademii výtvarných umění v Praze, kde dnes i žije.

Tvorba

Tvorba Jany Šárové se dá pojmenovat slovem ‘fusion’ neboli fúze. „A to vlastně znamená, že se jedná o kompaktní kombinaci různých věcí, které můžou na první pohled vypadat, že k sobě nepatří,“ vysvětluje Šárová svou tvorbu. „Něco, co se děje kolem mě, co zažívám,“ dodává.

Inspiraci nachází ve svém životě všude kolem sebe. „Vždycky je to zobrazení přítomnosti nebo věcí, které mě inspirují v tom přítomném okamžiku. Nebo třeba když cestuji, tak to, co se děje na těch cestách,“ vysvětluje Šárová. Zásadní pro její tvorbu bylo již zmíněné cestování. Obrazy tak mimo jiné vyprávějí o cestách Šárové do Indie, Japonska, Jižní Ameriky, ale i Říma.

Výstava ‘Fusion’

V současnosti probíhá výstava malířčiných obrazů, která nese název ‘Fusion’. Jana Šárová vystavovala už v minulosti, ale tato výstavy je výjimečná. „Je tu asi 60 obrazů, což je v mém případě rekordní množství,“ výstava ukazuje průřez tvorbou za posledních 10 let.

V rámci výstavy byl 8. srpna 2023 pokřtěn katalog, který ukazuje umělecký vývoj Šárové. „Je to něco mezi knihou a katalogem,“ vysvětluje Šárová. Katalog vypráví příběh, který „vysvětluje i to, co předcházelo tomu, jak maluji dnes,“ dodává. Katalog je tedy jejím vizuálním deníkem.

Kde se výstava koná? V Galerii Václava Špály

A do kdy výstava potrvá? Do 27. srpna 2023

Fotogalerie
20 fotografií