Bronzová socha Žabáka byla součástí bazénku s vodotryskem na kobyliském sídlišti od 70. let minulého století. Fontánka s Žabákem byla oblíbeným místem pro setkávání místních. Od té doby byla dvakrát ukradena a místo už 15 let zeje prázdnotou. To se má nyní změnit. Městská část plánuje proměnu samotné fontánky i celého prostranství.

Dvě Žabákova zmizení

„V roce 2007 by Žabák odcizen z důvodu toho, že si zloděj myslel, že je celý z bronzu, ale posléze zjistil, že je dutý, tak ho odhodil zde v přilehlém křoví,“ uvádí místostarosta Prahy 8 Tomáš Hřebík (STAN). Zloděj si pravděpodobně myslel, že bronzovou sochu zpeněží.

Následně byl Žabák opraven a po roce byl vrácen zpátky. Za necelé dva týdny byl ale poničen sprejery a do dvou měsíců byl znovu ukraden. Tentokrát se už ale nenašel a od roku 2008 je nádržka prázdná.

Jak to bude se Žabákem v budoucnu?

Radnice uvádí, že to byli samotní obyvatelé sídliště, komu Žabák chyběl. „Začal jsem tedy zjišťovat, jaké má městská část informace o této plastice a jestli je nějaká možnost, že by se Žabák na Ládví zase vrátil,“ uvádí místostarosta Hřebík.

„Teď jsme ve fázi přípravy, snažíme se dělat průzkumy půdy, průzkumy vody, hydrologické průzkumy, ale také jednáme o smlouvě pro zasmluvnění s vlastníkem uměleckých práv,“ dodává místostarosta Hřebík.

Umělecká práva vlastní manželka autora Žabáka Marie Vinglerová, která je zapojena do výběru materiálu, ze kterého bude replika Žabáka vyrobena. „Varianty jsou měď, beton nebo kámen a toto je věc ještě nedořešená, bude to také záležet na tom, jakým způsobem a jak lehce ten materiál by mohl a nemohl být odcizen,“ uvádí místostarosta Hřebík.

Proměna celého prostranství

Vstupní data z průzkumů, které právě teď probíhají, by projektanti měli mít odhadem do konce roku. „Na přelomu roku by mohl být projekt. Pak se bude muset nechat udělat ta nová socha,“ uvádí Karolína Preislerová z odboru kanceláře starosty. Pokud vše půjde dobře, tak by prostranství mohlo být dokončeno v roce 2025. Jedná se ale o předběžný odhad. Dobu rekonstrukce prostranství ovlivní mimo jiné i výsledky probíhajících měření.

Fotogalerie
7 fotografií