Výluka začne platit v pátek přibližně ve 04:30 a potrvá do neděle 20. srpna do 23:59. "Jedná se o jednu z nejdůležitějších spojnic východní a západní části pražské tramvajové sítě, tudíž jednu z nejfrekventovanějších tratí, čemuž odpovídá i její opotřebení. V místech přejezdů přes magistrálu v Legerově a Sokolské ulici se k zatížení od tramvají přidává i zátěž od automobilové dopravy," uvedl vedoucí tramvají v DPP Miroslav Penc.

Na některých místech jsou zkorodované žlaby velkoplošných panelů a zdegradovaná je podkladní asfaltová vrstva, která je pod takzvanými BKV panely, které podnik dlouhodobě nahrazuje modernějšími podklady. Na některých místech budou muset dělníci trať zcela rozebrat, vyndat panely, vyměnit podkladovou vrstvu a vše poskládat zpět.

Linka číslo 6 bude rozdělena na dvě části. Ve směru od Palmovky se na Karlově náměstí změní v číslo 16 a pojede na Kotlářku. Ve směru od Kubánského náměstí pojede ze zastávky I. P. Pavlova jako linka 10 na Sídliště Ďáblice. Tramvaj číslo 10 pojede ve směru od Sídliště Řepy z Karlova náměstí jako číslo 22 na Bílou Horu. Ve směru od Sídliště Ďáblice pojede z I. P. Pavlova jako linka číslo 6 na Kubánské náměstí.

Rozdělena je také linka 16, která se ve směru od Kotlářky na Karlově náměstí změní na číslo 6 a pojede na Palmovku. Od Ústředních dílen DP pojede ze zastávky I. P. Pavlova přes Bruselskou a Nuselské schody do obratiště Náměstí Bratří Synků.

Páteřní linka číslo 22 bude provozu ve dvou variantách trasy. Spoje jedoucí ze zastávky Bílá Hora budou na Karlově náměstí přečíslovány na linku 10 a pojedou do Řep. Tramvaje, které pojedou z Vypichu na Nádraží Hostivař, mezi Karlovým náměstím a zastávkou Koh-i-noor pojedou přes Albertov, Otakarovu a Bohemians.

Linka číslo 23 ve směru od Královky pojede z Karlova náměstí na Albertov a přes Výtoň a Palackého náměstí se vrátí na Karlovo náměstí a zpět na svou trasu. Přestože Ječnou ulicí nejezdí, dotknou se omezení linky 24, která bude končit ve směru od Vozovny Kobylisy na Florenci.

Noční linky číslo 91, 97 a 99 pojedou z Karlova náměstí přes Moráň, Albertov a Náměstí Bratří Synků na Bruselskou. Přes Albertov pojede na Otakarovu také linka číslo 96.

V denním provozu pojede linka číslo 32, která zamíří ze Zvonařky na Náměstí Míru, dále na Vršovické a Čechovo náměstí, odkud zamíří okolo Slavie na Zahradní Město.

Výluka se dotkne také automobilistů. Od pátečních zhruba 20:00 do nedělních 20:00 bude zcela uzavřena Sokolská ulice mezi Žitnou a Ječnou ulicí. Současně bude Štěpánská ulice jednosměrná od Žitné směrem do Ječně. V opačném směru do ní bude zákaz vjezdu. Auta budou muset po objízdné trase. Od 19. do 20. srpna pak bude zcela uzavřena Legerova ulice v úseku mezi křižovatkami s Rumunskou a Jugoslávskou ulicí.

Video
Video se připravuje ...

Takto dopadne člověk, který se za jízdy nedrží a tramvaj prudce zabrzdí. Veronika Foltová

Fotogalerie
11 fotografií