Městská část Praha 5 spustila rekonstrukci parku Mrázovka na Smíchově, který se nachází v oblasti mezi ulicí Na Zatlance, usedlostí Bertramka a sportovištěm Mrázovka na Malvazinkách. „Rekonstrukce parku Mrázovka, jejíž zhotovitelem je firma Gardenline, byla zahájena v pondělí 13. února arboristickými pracemi na pozemcích, které jsou ve správě Lesů hl. m. Prahy,“ informoval místostarosta Radek Janoušek (Praha 5 Sobě).

Mimo jiné probíhá také aktualizace dendrologického posudku z roku 2018. „Dle původního dendrologického průzkumu bylo zaznamenáno přes 1400 stromů, navrženo ke kácení bylo cca 360 stromů, z toho cca 320 s malými průměry kmene nevyžadující povolení, cca 160 stromů bylo navrženo k ošetření,“ sdělil Janoušek.

Podle místostarosty se jedná především o náletovou zeleň a její kácení je nutné hned ze dvou důvodů. „Prvním je negativní provozní bezpečnost stromů, ke které dochází zejména v prudkých svazích vlivem nesoudržné půdy. Těchto stromů je přibližně 90 a již v roce 2018 byly doporučeny k odstranění v nejkratším časovém termínu. Druhým důvodem jsou probírky, jejichž smyslem je uvolnit prostor kolem perspektivních stromů, tak aby se mohly stát dobře rozvinutými jedinci s dlouhodobou perspektivou.“ Původní posudek nepočítal s náhradní výsadbu, nyní je možné, že v rámci povolovacího procesu Odbor životního prostředí náhradní výsadbu doporučí.

Velkým problémem, ostatně jako celého Smíchova, je častá přítomnost narkomanů, a to především na pěšině spojující park s ulicí Na Zatlance. Nedaleko je i kontaktní centrum Sananim, kam si drogově závislí chodí pro substituci a čisté jehly, park následně využívají k aplikaci opiátů.

„V rámci parku plánujeme zajistit pravidelnou přítomnost terénních pracovníků z neziskových organizací a pracovníků ostrahy, kteří budou dohlížet na bezpečnost. Nicméně je potřeba zmínit, že problém se sociálně patologickými jevy ve spojitosti s uživateli drog je celopražský problém, který je potřeba řešit komplexními adiktologickými službami napříč celým městem. Bohužel v tomto směru zatím není ochota většiny městských částí se na tomto řešení podílet,“ řekl Blesku Janoušek.

V minulých letech se dokonce uvažovalo o pěším propojení parků Mrázovka a Sacré Coeur na protějším kopci, vzniknout zde měla lávka. Od projektu bylo nakonec upuštěno kvůli vysokým finančním nárokům. Nyní se ale zdá, že by se do hry mohl vrátit. „V roce 2021 projevila městská část zájem o uspořádání architektonické soutěže na tento projekt, v čemž chceme pokračovat. Nyní máme v plánu obnovit jednání ohledně finančního příspěvku na soutěž ze strany hlavního města a nejlépe ještě v letošním roce ji uspořádat,“ uzavřel místostarosta.

Fotogalerie
15 fotografií