Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mynářův spor stál Hrad 251 tisíc korun?! Stehlíková ho označila za zloděje a vlastizrádce

Aktualizováno -
11. srpna 2023
15:39
Autor: simao - 
11. srpna 2023
10:07

Spor bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře a exministryně pro lidská práva, dnes psychiatryně Džamily Stehlíkové dospěl k soudu – za zastupování Mynáře pak vyinkasovala advokátní kancelář bývalého dvorního hradního zástupce Marka Nespaly 251 tisíc korun. Jenže má to háček. Mynář si podle serveru iRozhlas.cz měl spor platit sám, Hrad nemohl být mezi poškozenými. Stehlíková označila Mynáře mj. za zloděje a vlastizrádce, zostra se do něj pustila i v pořadu Máte slovo na ČT.

„Vratislav Mynář je zloděj a vlastizrádce. Může na mě podat dalších deset trestních oznámení. Vratislav Mynář je zloděj a vlastizrádce,“ napsala na Twitteru exministryně Džamila Stehlíková v říjnu 2022.

Stehlíková se přitom zostra pustila do tehdejšího kancléře prezidenta Miloše Zemana i v pořadu Máte slovo na ČT. „Strašlivé je to, v jaké absolutní závislsoti prezident Zeman na svém okolí je. Na Mynářovi, který ho vodí jako medvěda,“ říkala Stehlíková.

„Ve chvíli, kdy tam je Zeman, Mynář, Nejedlý, tak nevíme, jestli rozhoduje Zeman, čínská ambasáda, nebo rozhoduje Putin. Ta bezpečností hrozba je ztráta suverenity republiky. A je v moderních dějinách neslýchaná. Ani ten Rasputin neovládal Mikuláše II. tak, jak Mynář s Nejedlým ovládají prezidenta Zemana. Vlastně vybudovali rusko-čínskou buňku na Hradě, kdy nejenom vynášejí tajné dokumenty do Moskvy,“ vysvětlovala svůj postoj v pořadu, kde se řešila mj. kontroverzní milost pro šéfa Lánské obory Miloše Baláka.

Mynáře opakovaně označovala za „medvědáře“, ekonomického poradce prezidenta Nejedlého za „ruského špiona“.

Nespala: Mynáře obvinila z trestných činů

Následovalo trestní oznámení, které však podala Kancelář prezidenta republiky, ačkoliv sama jako poškozená v případu nefiguruje a za jediného poškozeného byl označen Mynář, uvádí iRozhlas.cz.

Advokátní kancelář Marka Nespaly si pak následně za sedm faktur přišla na 251 tisíc korun, upozorňuje Český rozhlas.

„Tam se jednalo o to, že (Stehlíková) inženýra Mynáře obvinila z konkrétních trestných činů – vyzvědačství, účasti na teroristické skupině, přisvojení si úřadu, vraždy... Proto jsme podávali trestní oznámení za křivé obvinění a pomluvu,“ vysvětluje pro iRozhlas.cz Nespala.

Vratislav Mynář měl na Hradě vystavenou fotografii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. Vratislav Mynář měl na Hradě vystavenou fotografii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. | Blesk:Jakub Poláček

Právník: Jednání jménem celé kanceláře nedávalo smysl

Mynář tak svůj osobní spor se Stehlíkovou převedl na úroveň sporu s celou Kanceláří prezidenta republiky. Podle právníka Petra Leyera však šlo o soukromý spor, advokáta si měl platit ze svého, ale neudělal tak.

„Kancelář prezidenta reagovala trestním oznámením na křivé obvinění a pomluvu, které ale nelze spáchat vůči právnické osobě respektive veřejné instituci. Takže celé jednání Kanceláře prezidenta republiky nedává smysl,“ míní Leyer s tím, že Mynář měl jednat sám za sebe. „Pokud se skutečně cítil poškozený, křivě obviněný či veřejně pomlouvaný, tak se měl bránit jako fyzická osoba,“ tvrdí právník.

Jeho slova dokládá i verdikt náměstkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Ivany Jindrové, která uvedla: „Výroky paní Džamily Stehlíkové hodnotí činnost výhradně osoby pana Vratislava Mynáře, a nikoli Kanceláře prezidenta republiky.“ Podle Leyera si kancléř Mynář z hradní kanceláře udělal „servisní organizaci, včetně hrazení některých nákladů, které určitě měly jít za ním jako za fyzickou osobou“.

Video  Vratislav Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech  - Videohub
Video se připravuje ...

roxin ( 12. srpna 2023 10:09 )

Není, je mi to jedno.

jajas ( 11. srpna 2023 18:20 )

Džamila ví všechno! Vždyť i přesně "znala" Zemanovu diagnózu....no tedy znala..se domnívala...ale je s podivem, jak se na ten Hrad zaměřila....co ona vlastně dělá baba?

roxin ( 11. srpna 2023 16:06 )

Taky se mi nezdá těch 251 tisíc taková suma aby se o ní muselo diskutovat. Co je pro dnešní vládu, soudruha pávka a politručku 251 tisíc? pro ně to jsou jen drobné a utratí je ani ne za hoďku.

roxin ( 11. srpna 2023 15:58 )

A že ta Džamila byla o všem tak obeznámená, kdo jí asi podával informace? Je fakt že Mynář a ostatní měli prezidentovu důvěru a dělali i věci které by neměli, ale tu důvěru soudruha pávka mají i dnešní rádcové a ochranka a teprve začínají, ještě nikdo nemůže vědět(ani Džamila) jak dopadnou ti dnešní rádcové-mohou dopadnout i hůř.

jajas ( 11. srpna 2023 14:37 )

Džamila by měla odjet si dělat "pořádky" do rodného Kazachstánu....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa