Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda čelí kritice za nákup 24 stíhaček F-35 za rekordních 106 miliard. Pavel: Dobrá volba!

Aktualizováno -
27. září 2023
20:56
Autor: ČTK, simao - 
27. září 2023
12:01

Vláda dnes schválila nákup 24 amerických letounů F-35, celkem vynaloží 150 miliard korun. Částka podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku, řekla dnes na tiskové konferenci. První budou hotovy v roce 2029, všech 24 strojů bude v ČR do roku 2035. Americké bojové letouny nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159. Půjde nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie, dosud jím byl nákup švédských pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za zhruba 60 miliard korun. Zatímco někteří nákup kritizují, prezident Petr Pavel jej označil za dobrou volbu.

Za letouny, související vybavení, výcvik, munici či simulátory Česko zaplatí 106 miliard korun, částka bude postupně hrazena do roku 2034. Dalších 44 miliard korun půjde podle Černochové zejména na infrastrukturu, na palivo, přípravu personálu a odvod DPH.

Částka 150 miliard korun pak podle ní zahrnuje veškeré náklady a ačkoli jde v součtu o vysokou částku, v průměru bude podle ní činit necelých 7,3 procenta plánovaných ročních výdajů na obranu.

Součástí nákupu má být podle ministryně také podíl českého průmyslu, podle ní je připravených 14 projektů průmyslové spolupráce pro české firmy včetně možnosti zapojení přímo do globálního dodavatelského řetězce. Česko je podle ní jednou z mála zemí, které si už při jednání o nákupu letounů takovou spolupráci vyjednaly.

Po roce 2034 budou podle Černochové náklady na provoz zhruba tři procenta z obranných výdajů, tedy zhruba 4,9 miliardy korun ročně včetně výdajů na palivo a munici. Z hlediska celkového životního cyklu, tedy až do roku 2069, tak podle ní vyjde pořízení a následný provoz letounů F-35 na 700 korun ročně na jednoho obyvatele ČR.

Fiala: Efektivní řešení a důkaz pro spojence

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je nákup efektivním řešením protože přínos schopností tohoto systému za dobu jeho životnosti je v porovnání s penězi, které Česko zaplatí, výrazně vyšší než při pořízení jiného typu letounu.

„Vláda dnes rozhodla o pořízení 24 nadzvukových letounů F-35 pro české vojenské letectvo. Postupujeme tak na základě doporučení armády, které předchozí vláda správně zadala rozpracovat analýzu nejlepší varianty pro posílení vzdušných sil. V porovnání schopností letounů a jejich životnosti s cenou neexistuje lepší řešení pro plnění úkolů taktického letectva Armády ČR na příští desítky let,“ uvedl v prohlášení Fiala.

„Našim spojencům tím říkáme, že bereme obranu naší země vážně a že s námi mohou počítat. Systém F-35 neznamená jen pořízení letadel. Jde o zásadní technologický skok pro rozvoj armády, ale také pro českou ekonomiku a akademickou i technologickou sféru, protože F-35 znamená také přístup k nejmodernějším technologiím na planetě,“ dodal Fiala.

Pavel: Dobrá volba

Vyjednáváním nákupu 24 amerických letounů pověřila česká vláda Černochovou loni v červenci na základě vojenského doporučení. Podle toho mohou požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 splnit pouze stroje páté generace, které vystřídají nyní používané švédské gripeny. Jediným zástupcem letounů páté generace je v současné době právě F-35.

„Pokud chceme pro naše vojenské letectvo něco, co je na špičce současných technologií a co nám zajistí, že na té špičce budeme po dlouhou dobu, a pokud chceme zajistit kvalitní obranu našim občanům i našim spojencům, je nákup F-35 dobrou volbou,“ poznamenal prezident Petr Pavel. Stejným směrem se podle něj chce vydat více než polovina zemí NATO.

F-35 podle něj nejsou pouze bojové letouny, ale komplexní systém, který může dělat průzkum, zajišťovat spojení, navádět palbu pozemních prostředků a celou řadu dalších úkolů. „Vláda představila plán, jak na tento nový systém zajistit finance a armáda má jasno o jeho plnohodnotném zařazení do moderního způsobu vedení obrany,“ dodala hlava státu.

Metnar: Vláda měla vybírat z více nabídek

Exministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) míní, že vláda měla o letounech jednat minimálně se dvěma možnými dodavateli. Například Švédsko podle něj mělo dostat možnost podat závaznou nabídku na dodání strojů, aby byly porovnatelné a nevznikaly pochybnosti.

Metnar považuje za nešťastné, že se vláda rozhodla představit nejdražší armádní projekt v den, kdy schvaluje státní rozpočet a hovoří o škrtech. „Na jednu stranu to spojuji s arogancí moci, kterou nám tímto prezentují,“ řekl.

Od počátku podle něj kabinet měl jednat minimálně se dvěma potenciálními dodavateli podobných strojů, aby ve veřejném prostoru nevyvstala řada otázek a spekulací. „Mohlo to být jasně porovnané na základě jasných, srovnatelných dat a mohli jsme jen slyšet, proč se rozhodli pro ten, nebo onen přístup,“ poznamenal.

Letouny F-35 Metnar nekritizuje, jde podle něj o skvělé stroje, nicméně se mu nelíbí přístup vlády. „Nedali šanci třeba švédské straně, aby podala závaznou nabídku,“ uvedl.

Příliš peněz za provoz?

Člen výboru pro obranu Radovan Vích (SPD) ČTK napsal, že SPD nákup F-35 odmítá od samého počátku.

„Americká stíhačka je minimálně třikrát dražší než gripen, je také velmi poruchová, ale zejména náklady na její provoz jsou astronomické, v porovnání s gripenem až sedminásobné,“ uvedl. Česko podle něj plný potenciál strojů stejně nikdy nevyužije. „I my chceme moderní armádu, ale díky politice současné vlády a stavu ekonomiky nás bez pochyby čekají těžké roky,“ doplnil Vích.

„Pokud máte chuť něco napsat k F-35 tak mám takový tip. Říct nerozumím nadzvukovému letectvu a věřím, že si Armáda ČR umí vyhodnotit, které letadlo je pro ni při daných ambicích vhodnější, je vcelku legitimní názor,“ uvedl analytik Jan Ludvík.

Výrobce švédských gripenů měl protinabídku

Výrobce švédských gripenů dříve kritizoval postup ministerstva obrany při výběru letounů F-35. Marketingový ředitel firmy Saab Mikael Franzén ČTK řekl, že Švédové neměli příležitost prezentovat benefity svých letadel a nabízejí 24 gripenů E za 2,5 až tři miliardy dolarů (asi 56 až 67 miliardy korun).

Součástí balíčku by podle něj bylo zdarma 14 gripenů C/D, které si Česko v současnosti pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně, a také zapojení českého průmyslu do výroby a vývoje. Ministerstvo v reakci uvedlo, že pro armádu je nejvhodnější nákup letounů F-35 a se společností Saab nemá mandát jednat.

Řehka nákup hájí, Čepelka kvituje krok vlády

Velitel vzdušných sil Petr Čepelka je spokojený, že vláda o nákupu stíhaček rozhodla v souladu s vojenským doporučením. „Jako velitel vzdušných sil mám velikou radost z toho, že tím výrazným způsobem navýšíme naši bojeschopnost a obranyschopnost České republiky,“ řekl ČTK Čepelka. Stíhačky JAS-39 Gripen, které má nyní armáda k dispozici, se podle něho budou plně využívat až do roku 2035. Od roku 2031 budou využívané společně s F-35, budou umístěné na letišti v Čáslavi.

Výrobce podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky deklaruje podporu letounů v životním cyklu až do roku 2082. „Letoun dokáže plnit širší spektrum úkolů, než jsme toho byli schopni doteď. Každý jeden letoun nabízí větší variabilitu, tím pádem dochází k úspoře toho, že na stejný typ úkolů můžeme využít méně letadel a provozu,“ uvedl Řehka.

Letouny F-35 podle něj nenahrazují jen 14 gripenů, ale do budoucna i 24 letounů L-159. „Snižujeme počet typů letecké techniky, čímž dochází k efektivitě a úspoře,“ doplnil Řehka.

Nákup letounů F-35 podle Řehky neoslabí žádný jiný projekt modernizace armády, prioritou číslo jedna podle něj zůstává výstavba těžké brigády.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Fiala pro Blesk: O kritice vlády i balíčku. Jsme připraveni jít na sílu, vzkázal opozici  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jarda21312131 ( 29. září 2023 23:27 )

Ne, ja se snazim jit na dobrou cestu. Ty to zazdivas

jajas ( 29. září 2023 08:13 )

Nerozumím tvému příspěvku....mohl bys mi jej "přeložit" do češtiny? Třeba "podle názoru" kterého důchodce máš na mysli? A také to slovní spojení: ...s tebou to "slehne" mi není jasné. Dík!

Jirik-ta ( 28. září 2023 21:12 )

zbraně bych vůbec nekupoval. S drahými energiemi na ně nemáme a mít nebudem.

jajas ( 28. září 2023 18:40 )

Vzhledem k tomu, že česko je pozadu o několik světelných let, pak gripeny se k nám hodí rozhodně více. A neurážej diskutující, když to vidí jinak než ty nebo naše vláda ruku v ruce s amíky....Švédi nejsou žádní vekované a jsou určitě přijatelnější než amíci, kteří nalezou do každé díry.....

jajas ( 28. září 2023 18:36 )

To, že kritizuju předražený a navíc zbytečný nákup F-35 neznamená, že jsem nemakal a mám nízkou životní úroveň. Asi se moc neorientuješ, když jsis nevšiml, kolik miliard vyhazuje pětikolka na zbraně a kolikamilirdový máme deficit v rozpočtu, který platí lidé a aby ten deficit obyvatelé zaplatili, tak jim pětikolka postupně snižuje úroveň ...inflaci tady máme jako prase, ale budou F-35. Víš ty vůbec co je to životní úroveň a že se týká veškerého obyvatelstva v zemi?
"Právo na životní úroveň je jedno ze sociálních lidských práv. Ukládá státu povinnost přijímat opatření, která vedou k zajištění bydlení, stravy, ošacení, pomoci ve stáří, lékařské pomoci, pomoci při nezpůsobilosti k práci, při ovdovění nebo v ostatních případech ztráty příjmu. Jde o jeden z výchozích principů práva sociálního zabezpečení. Stát pro jeho realizaci zaručuje minimální mzdu a různé typy dávek. Úzce souvisí s právem na život (čl. 6 Listiny základních práv a svobod) a hodnotami lidské důstojnosti (čl. 1 Listiny základních práv a svobod). Je celosvětově zakotveno a není vázáno na státní občanství, což znamená, že patří k základním životním podmínkám, které by pro občany i stát měly být samozřejmostí. Obsah práva na přiměřenou životní úroveň se mění v závislosti na historickém, sociálním a ekonomickém vývoji, a to jak globálním, tak i vývoji jednotlivých zemí."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa