Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Průzkumy na Slovensku se „sekly“, Ficův obří úspěch neodhadly. Co na to říkají experti?

Autor: ČTK, lig - 
1. října 2023
18:30

Zatímco pro vítěznou stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) dopadly sobotní parlamentní volby lépe, než jí přisuzovaly poslední předvolební průzkumy či okamžité povolební odhady, druzí liberálové z hnutí Progresivní Slovensko si v konečných výsledcích proti anketám pohoršili. Zklamáním jsou rozdíly také pro populistické hnutí Republika, které se proti očekávání do parlamentu nedostalo. Podle expertů odlišnosti mohli způsobit nerozhodnutí voliči či neochota části lidí přiznat svou volbu.

Poslední průzkumy předpovídaly těsný souboj mezi stranou expremiéra Roberta Fica a hnutím místopředsedy Evropského parlamentu Michala Šimečky. Ze dvou takzvaných exit pollů, tedy dotazování hlasujících přímo u volebních místností, vyšlo dokonce Šimečkovo PS jako vítěz. Výsledkem voleb je ale rozdíl pěti procentních bodů ve prospěch Ficova Směru-SD.

Experti se domnívají, že rozdíl proti předvolebním průzkumům mohli částečně způsobit nevyhranění voliči, kteří se rozhodli jít k volbám a vybrat si stranu až krátce před hlasováním.

„Překvapení, která vznikla, mohla být důsledkem toho, co se událo v posledních hodinách před samotnými volbami,“ řekl dnes slovenské televizi RTVS politolog Jozef Lenč z univerzity v Trnavě. Po kampani, která byla místy velmi ostrá a projevilo se v ní také dříve nebývalé množství dezinformací, přišlo k volbám přes 68 procent lidí, což je nejvíce od roku 2002.

U okamžitého povolebního dotazování měly podle expertů již v minulosti slovenské agentury problém zajistit dostatečně reprezentativní vzorek lidí, který by nezkresloval výsledky. Ve volbách v roce 2020 se například do parlamentu podle prvních povolebních odhadů mělo dostat právě PS v koalici s hnutím Spolu či křesťanští demokraté, ani jedněm se to však nepovedlo. Naproti tomu Směr získal téměř o čtyři procentní body více, než mu přisuzoval exit poll.

„Volali mi z agentury, že máme ve vzorku málo lidí s nižším vzděláním, že je potřeba je oslovovat víc. Jenže právě oni jsou často nedůvěřiví a bojí se odpovídat,“ řekl v sobotu před jednou ze škol bratislavského Starého Města mladý muž, který anonymně zjišťoval, koho lidé volili. Právě lidé se základním či středoškolským vzděláním patří podle analýz výsledků k častým voličům Ficovy strany.

Video  První slova Fica po vítězství: Budu se ucházet o post premiéra  - Reuters
Video se připravuje ...

roxin ( 3. října 2023 09:49 )

Šimečka řekl že nedovolí Ficovi složit vládu, že by už začal? Nakonec jako že obří úspěch neodhadli a špatně počítali a Fico volby nevyhrál? VŠECHNO JE MOŽNÉ i toto, když u nás mohli vyhrát volby ty NEJMENŠÍ STRANY JEN PROTO ŽE JIM TO ÚS doporučil tak i na Slovensku mohli špatně počítat.

nadčasový MP ( 2. října 2023 10:31 )

Tak to vidím u nás. Slováci se v sobotu překonali, průzkumů většinově nedbali a čas jim ukáže, jestli to bylo správně.

nadčasový MP ( 2. října 2023 10:19 )

Průzkumy se sekly úmyslně. Voliči východního bloku jsou stále důvěřiví a neumí volit. Volby berou jako sportovní závod, KDO Z KOHO, a proto se řídí průzkumy. Programy jednotlivých stran nečtou, nechají se nachytat na sliby a kecy politiků před kamerou. To je důvod, proč jsou pak zklamaní již za pár měsíců po volbách.

trintin ( 2. října 2023 08:13 )

Průzkumy na Slovensku se „sekly“?? Průzkumy od počátku lhaly i když o co jde, na Slovensku vyhrál Slovák, tak je to snad v pořádku?

Zobrazit celou diskusi